Specijal

For the Record: Judas Priest – „Stained Class“

For the Record: Judas Priest – „Stained Class“

Jedno od bitnijih imena klasične faze metala, Judas Priest pokazao se u pravom svjetlu što je njihova karijera više odmicala, osobito tijekom 70-ih. „Stained Class“ je tako bio među prvim albumima na kojima su počeli ozbiljnije žariti i paliti, djelomično zahvaljujući i kvalitetnijoj produkciji Dennisa Mackaya.

Album posjeduje vrlo dobar, no začudo izrazito mekan zvuk – osobito za ovakvu vrstu glazbe. „Krivac“ jest vjerojatno sam McKay čija je glazbena pozadina inače više naginjala prog rocku i jazz fusionu nego metalu. Nakon suradnje s Davidom Bowiejem i Supertrampom vjerojatno je nastupila profesionalna deformacija pa nije mogao izbjeći prošlost, no u tome nije bilo ničeg lošeg. Bubnjevi su akustično ugodni te idealno balansirani tako da i svi ostali instrumenti imaju priliku disati. Gitare su također vrlo jasne te imaju dobru definiciju, kao i vokal, dok je bas ipak suptilnijeg tona. Zvuk postaje žešći kod refrena i solaža kad dolazi do naglog prodora koji ispunjava cijeli prostor, a Judas pokazuje svoje (očite) zube. Napokon su mogli postići zvuk koji im na prvim albumima ipak nije bio nadohvat ruke.

Jedina razlika u zvuku i produkciji je na „Better by You, Better than Me“. CBS je smatrao da album treba pjesmu većeg komercijalnog potencijala, a i da podigne njegov mračan ton. Tu je nastupila ova obrada Spooky Tootha. Budući da je dodana u zadnji tren kad je Mackay već bio zauzet drugim projektima, morali su naći adekvatnu zamjenu. Bome su je i našli jer je njihov novi producent bio James Guthrie, inače poznatiji kao inženjer i producent Pink Floyda.  Zvuk je ispao znatno puniji, osjećaj prostora je postao veći, a bubnjevi su adekvatno prašili, stoga ni ne čudi da ga je bend, zadivljen njegovim radom, zamolio da producira njihov idući album „Killing Machine“.

No, nije sve oko albuma prošlo tako bajno. Naime, bili su optuženi da su u gore navedenu pjesmu ubacili podsvjesne poruke koje su nagnale dva tinejdžera da počine samoubojstvo 1985. godine. Iako je ova prenapuhana optužba konačno odbačena, i dan danas je jedan od primjera hajke konzervativaca na glazbenike. Nije bila ni prva, a vjerojatno neće biti ni zadnja.

„Stained Class“ oduševljava i glazbeno i zvučno. Očito je da su ovo bili tek početci njihovog komercijalnog potencijala te da su poslije imali znatno veću produkciju, doličniju metalu. No, nije ni mekši zvuk za baciti. Barem se jedno te ista stvar može bezbroj puta preslušati, a to nije loša stvar. Ponekad je dobro utvrditi gradivo.

Godina izdanja: 1978.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A:

  1. Exciter
  2. White Heat, Red Hot
  3. Better by You, Better than Me
  4. Stained Class
  5. Invader

Strana B:

  1. Saints in Hell
  2. Savage
  3. Beyond the Realms of Death
  4. Heroes End
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."