auto-r

6 / 6
Mladen Šlogar

Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark"

Piše od 27.10.2016.

U 4 godine napisao je 72 članaka.

For the Record: Dio – „Holy Diver“

For the Record: Dio – „Holy Diver“

Prije pojave Brucea Dickinsona, najpoznatiji patuljak metala bio je Ronnie James Dio. Kao i njegov nasljednik, i on je bio poznat po snažnom i lako prepoznatljivom glasu koji se, među ostalim, isticao na uratcima Elfa, Rainbowa, Black Sabbatha i, konačno, Dia. Nakon uspješne suradnje sa Sabbathom, bilo je vrijeme da raskrsti s privremenim pozicijama u tuđim bendovima i osnuje vlastiti. Udruživši snage sa starim i ponekim novim poznanikom nastao je „Holy Diver“. Uvjerljivo njegov najbolji solo album, demonstrirao je impresivan repertoar, usprkos relativno ograničenoj produkciji.

For the Record: Scorpions – „Lovedrive“

For the Record: Scorpions – „Lovedrive“

Bez obzira što ih većina zna po 3 pjesme – možda čak i 4 – Scorpionsi posjeduju opsežan repertoar koji ima ponešto za svakog ljubitelja hard rocka, odnosno metala. Znam, znam, većini se metalaca diže kosa na glavi na samu pomisao ljubavne pjesme, no Scorpionsi su kadri zagrijati i njihova hladna, metalna srca. Ipak su se ispraksali u dobrim strukturama i zaraznim melodijama. No, nije im to jedini adut u rukavu. Osim za melodije, uvijek su imali i dobro uho za zvuk.

For the Record: Fleetwood Mac – „Tango in the Night“

For the Record: Fleetwood Mac – „Tango in the Night“

Iako su karijeru započeli kao jedan od najupečatljivijih predstavnika britanske scene bluesa, Fleetwod Mac se s vremenom pretvorio u izrazito moćan pop rock sastav. Bili zadrti alternativci ili jednostavno prezirali sve povezano sa žanrom, sumnjam da nema ama baš nijedne pjesme koja vas ne bi uvukla u njihov kasniji repertoar. Lindsey Buckingham, Stevie Nicks te bračni par Vie obilježili su komercijalno najuspješniju fazu benda koja se nažalost okončala s „Tango in the Night“.

For the Record: Blue Öyster Cult – „Cultösaurus Erectus“

For the Record: Blue Öyster Cult – „Cultösaurus Erectus“

Promjena nije nešto negativno. Dapače, promjene mogu biti izrazito dobre za nečiji kreativni proces. Ponekad ipak treba isprobati nešto novo, nepoznato. Nešto što nas uhvati nespremne, ali nas istovremeno drži budnima i aktivnima. Ponekad se takva odluka isplati i dovede do novih spoznaja. Blue Öyster Cult nije nažalost imao tolike sreće. Njihov „Mirrors“ neuspjeli je pokušaj probijanja u komercijalne vode zapostavljajući pritom njihov tad već prepoznatljivi mračni zvuk. Nasreću, opametili su se pa su se već na idućem albumu vratili svojim poznatim zanimacijama. Ime njihovog uskrsnuća? „Cultösaurus Erectus“.

For the Record: The Who – „The Who Sell Out“

For the Record: The Who – „The Who Sell Out“

The Who je definitivno jedno od vječnijih imena tzv. Britanske invazije, vremena kad su američkim glazbenim ljestvicama te popularnom kulturom općenito vladali rock i pop sastavi Ujedinjenog kraljevstva. Za sobom su ostavili itekako bogat i ambiciozan repertoar koji je ubrzo nadišao prvotne korijene rocka i power popa. Njihov treći po redu uradak te istovremeno i prvi konceptualni album, „The Who Sell Out“ najočitiji je primjer koketiranja s psihodelijom i po glazbi i po produkciji. Također demonstrira mnogo bolju kvalitetu zvuka nego njihovi prijašnji albumi.

For the Record: Judas Priest – „Sad Wings of Destiny“

For the Record: Judas Priest – „Sad Wings of Destiny“

Možda mlađim generacijama i široj publici nisu toliko poznati kao neki drugi primjerci metala, no nema sumnje da je Judas Priest bio – a i dalje jest – jedan od glavnih pokretača žanra dok je bio tek u povojima. Uostalom, bend je zaslužan i za nekolicinu kozmetičkih detalja što se tiče cijele te supkulture, Naime, koži i zakovicama možemo zahvaliti Halfordu koji ih je „posudio“ sa S&M scene gay klubova. Sve u svemu, dovoljno je reći da je bend kroz cijelu svoju karijeru podosta utjecao na razvoj metala.

For the Record: Rush – „Power Windows“

For the Record: Rush – „Power Windows“

Rush je definitivno bio jedno od glavnih imena progresivnog rocka koje se uspjelo probiti i među širom publikom zahvaljujući uspješnom spoju s hard rockom i novim valom. Nekima njihova faza s polovice 80-ih možda i nije bila po ukusu jer je označila drastičnu promjenu stila, ali nema sumnje da im je produkcija i dalje bila na samom vrhu što se tiče kvalitete. To se može čuti čak i na danas manje popularnim albumima poput „Power Windows“.

For the Record: The Velvet Underground – „Loaded“

For the Record: The Velvet Underground – „Loaded“

Nakon prvih par albuma koji se baš i nisu mogli pohvaliti nekom osobitom produkcijom, u The Velvet Underground napokon se dogodio napredak na području kvalitete zvuka. Iako su i prva 3 albuma bila odlična – barem glazbeno – zvučno i produkcijski nikad se nisu mogli pohvaliti definiranim zvukom pa je sve bilo vrlo grubo i nepolirano. Nasreću, to je odgovaralo pjesmama i njihovom tematikom pa je neuglađeni zvuk dobro funkcionirao u takvom okruženju. Budući da su se vremena mijenjala, trebalo je promijeniti i taj dio.