1/7

Specijal

49 / 49
POVIJEST KROZ STIHOVE: Kate Bush

POVIJEST KROZ STIHOVE: Kate Bush "Cloudbusting" - Razbijanje oblaka

Engleska glazbenica Kate Bush poznata je po svojim originalnim tekstovima pjesama. Tako je inspiraciju za jedan od svojih najvećih hitova – "Cloudbusting" – pronašla u knjizi o psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, jednom od pionira psihologije, ali i kontroverznoj ličnosti koja je razmišljala na izrazito nekonvencionalan način. Pjesma je objavljena na njenom vrlo uspješnom petom albumu "Hounds of Love" iz 1985. godine na kojem se nalazi i planetarno popularna "Running Up That Hill".

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Smiths

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Smiths "Panic" - Neprikladna pjesma DJ-a

Kako neprikladan odabir pjesme radijskog DJ-a i neočekivana opasnost radioaktivnog oblaka mogu biti inspiracija za hit pokazuje nam jedan od najvažnijih indie rock bendova osamdesetih – The Smiths. Njihova pjesma “Panic“ nastala je nakon katastrofalne nesreće u Černobilu, a stihovi su inspirirani radijskim izvještavanjima o ovom događaju. Pjesma je objavljena kao singl u srpnja 1986., a potom uvrštena na dva kompilacijska albuma – “The World Won't Listen“ i “Louder Than Bombs“, oba iz 1987. godine.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Green Day

POVIJEST KROZ STIHOVE: Green Day "American Idiot" - Masovni mediji i propaganda

Poznato je kako punk glazba u svojim tekstovima često pruža kritiku društvenog i političkog uređenja. Jedan od primjera s početka 21. stoljeća je pjesma "American Idiot" kalifornijskog pop punk benda Green Day. Stihove je inspirirao sve veći utjecaj pristranih medija i porast mržnje i ksenofobije u američkom društvu nakon terorističkih napada. Pjesma je objavljena u kolovozu 2004. kao prvi singl istoimenog sedmog albuma koji je izašao u rujnu iste godine.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Scorpions

POVIJEST KROZ STIHOVE: Scorpions "Wind of Change" - Balada o političkim promjenama

Političke promjene mogu biti inspiracija za izrazito emotivne stihove. Jedan od najboljih primjera je Wind of Change njemačkog heavy metal benda Scorpions. Pjesmu se uglavnom povezuje s rušenjem Berlinskog zida i padom komunizma u istočnoj Europi, no stihove je ipak inspirirala atmosfera koju su članovi grupe doživjeli u ljeto 1989. u Moskvi. Objavljena je u studenom 1990. na njihovom jedanaestom studijskom albumu Crazy World.

Složili smo warm up playlistu za 15. INmusic festival

Složili smo warm up playlistu za 15. INmusic festival

15. jubilarno izdanje INmusic festivala na Jarunu samo što nije počelo. Tijekom četiri dana na zagrebačkom Jarunu nastupiti će brojni veći i manji izvođači poput The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Royal Blood, IDLES, Roisin Murphy, White Lies, Fontaines D.C., Gogol Bordello, Amadou & Mariam, Sleaford Mods, The Comet Is Coming, Hinds, Tamikrest, Snapped Ankles... Složili smo jednu lijepu warm up playlistu na kojoj možete pronaći sve ovogodišnje izvođače i polagano se ufurati u sljedeća četiri dana odlične festivalske atmosfere.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol "Sweet Sixteen" - Neobjašnjivi fenomen iza ljubavne priče

Ponekad misterije i nadnaravni elementi mogu biti inspiracija za pjesmu. Jedan od takvih primjera je Sweet Sixteen engleskog rokera Billy Idola u kojoj se iza ljubavne priče kriju neobjašnjivi fenomeni. Pjesmu je inspirirao ekscentrični latvijac Edward Leedskalnin koji je, nakon što ga je šesnaestogodišnja zaručnica ostavila dan prije vjenčanja, izgradio Coral Castle na Floridi. Pjesma je objavljena na trećem studijskom albuma Billy Idola Whiplash Smile iz 1986.