1/7

Specijal

48 / 48
Složili smo warm up playlistu za 15. INmusic festival

Složili smo warm up playlistu za 15. INmusic festival

15. jubilarno izdanje INmusic festivala na Jarunu samo što nije počelo. Tijekom četiri dana na zagrebačkom Jarunu nastupiti će brojni veći i manji izvođači poput The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Royal Blood, IDLES, Roisin Murphy, White Lies, Fontaines D.C., Gogol Bordello, Amadou & Mariam, Sleaford Mods, The Comet Is Coming, Hinds, Tamikrest, Snapped Ankles... Složili smo jednu lijepu warm up playlistu na kojoj možete pronaći sve ovogodišnje izvođače i polagano se ufurati u sljedeća četiri dana odlične festivalske atmosfere.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol "Sweet Sixteen" - Neobjašnjivi fenomen iza ljubavne priče

Ponekad misterije i nadnaravni elementi mogu biti inspiracija za pjesmu. Jedan od takvih primjera je Sweet Sixteen engleskog rokera Billy Idola u kojoj se iza ljubavne priče kriju neobjašnjivi fenomeni. Pjesmu je inspirirao ekscentrični latvijac Edward Leedskalnin koji je, nakon što ga je šesnaestogodišnja zaručnica ostavila dan prije vjenčanja, izgradio Coral Castle na Floridi. Pjesma je objavljena na trećem studijskom albuma Billy Idola Whiplash Smile iz 1986.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Creedence Clearwater Revival:

POVIJEST KROZ STIHOVE: Creedence Clearwater Revival: "Fortunate Son" - Kritika elitizma

Vijetnamski rat bio je inspiracija mnogih pjesama hipi generacije šezdesetih i sedamdesetih godina, a Fortunate Son američkog rock sastava Creedence Clearwater Revival zasigurno je jedna od najvažnijih i najpoznatijih. Iako je možemo okarakterizirati kao antiratnu, ona prvenstveno kritizira nepravedan klasni sustav u kojem djeca političke i ekonomske elite lako mogu izbjeći novačenje. Pjesma je objavljena na vrhuncu američkog angažmana u Vijetnamskom ratu 1969. godine na njihovom četvrtom studijskom albumu Willy and the Poor Boys.

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries:

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries: "I just shot John Lennon"- Tragedija za glazbenu povijest

U našoj rubrici Povijest kroz stihove predstavljamo irski rock sastav The Cranberries i njihovu pjesmu inspiriranu jednim od najtužnijih događaja glazbene povijesti. Radi se o pjesmi čiji naslov govori sve: I Just shot John Lennon. Pjevačica i autorica stihova Dolores O'Riordan nadahnuće je dobila nakon što je pročitala Lennonovu biografiju. Pjesma je objavljena na njihovom trećem studijskom albumu To the Faithful Departed 1996. godine.

Veliki koncertni vodič kroz 2022. - Povratak velikih inozemnih koncerata

Veliki koncertni vodič kroz 2022. - Povratak velikih inozemnih koncerata

Nakon dvije duge pandemijske godine koje su nas primorale da se zatvorimo u četiri zida i praktički zaboravimo na koncerte, pogotovo strana gostovanja, 2022. pripremila je pregršt kvalitetnih fenomenalnih bendova kojima se možemo radovati. Od popa do rocka, preko metala i psihodelije, za svakog ljubitelja dobre glazbe ovo je godina u kojoj će naći ponešto za svoj gušt, ili u slučaju nas luđaka, probati proći preko cijelog ovog popisa. U nastavku Vam donosimo pregled najočekivanijih koncertnih gostovanja 2022. godine u lijepoj našoj.

POVIJEST KROZ STIHOVE: U2

POVIJEST KROZ STIHOVE: U2 "Sunday Bloody Sunday" - Pjesma pomirbe

U rubrici Povijest kroz stihove predstavljamo jedan od najvećih irskih rock sastava U2 i njihovu najpoznatiju pjesmu političke tematike. Sunday Bloody Sunday otvara njihov treći studijski album iz 1983. znakovitog naziva War. Iako je u početku percipirana kao protestna, sami članovi benda okarakterizirali su je kao pjesmu koja daje nepristranu osudu nasilja i nudi pomirbu u dugotrajnom sukobu u Sjevernoj Irskoj.

POVIJEST KROZ STIHOVI: R.E.M.:

POVIJEST KROZ STIHOVI: R.E.M.: "Orange Crush" - Antiratna pjesma na suptilan način

Povijest kroz stihove nastavljamo s rock bendom koji je značajno obilježio glazbenu scenu kraja osamdesetih te cijele devedesete. Radi se o sastavu R.E.M. iz SAD-a. U našoj rubrici predstavljamo pjesmu Orange Crush koja na neizravan način kritizira američki angažman u Vijetnamu. Pjesma je objavljena na njihovom šestom studijskom albumu Green iz 1988. na kojem su se dotakli političkih, ali i ekoloških tema.