1/7

Specijal

47 / 47
POVIJEST KROZ STIHOVE: The Clash

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Clash "Straight to Hell " - Glazbeni opis nepravde

Predstavljamo vam novu rubriku "Povijest kroz stihove" koja vas vodi kroz političko-povijesne događaje koji stoje iza stihova poznatih pjesama. Interpretacija tekstova bi trebala biti informativnog karaktera dok je doživljaj pjesama prvenstveno subjektivan. Rubriku započinjemo s predvodnicima punka, britanskim bandom koji je poznat po svojim tekstovima o socijalnoj nepravdi i kritici zapadnog društva.

NEKAD I DANAS: Prodaja albuma

NEKAD I DANAS: Prodaja albuma

Glazbeni albumi nekad su bili primarni izvor zarade izvođača, a njihov uspjeh mjerio se u broju prodanih primjeraka. Albumi najvećih zvijezda dostizali su srebrene, zlatne, dijamantne i platinaste naknade, a iako takvih albuma s kojima izvođači mogu doseći ove zavidne brojke ima i danas, tržište se korjenito promijenilo te je album koji je nekada bio stup glazbene industrije pao u drugi plan. Koji su tome uzroci te kakva je sadašnjost i kakva potencijalna budućnost čeka albume istražit ćemo u nastavku.

Dvorana Lisinski slavi 48. rođendan - prisjetili smo se nekoliko sjajnih trenutaka

Dvorana Lisinski slavi 48. rođendan - prisjetili smo se nekoliko sjajnih trenutaka

Na današnji dan prije točno 48. godina, 29.12.1973., otvorena je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Hrvatski hram glazbe tijekom skoro pola stoljeća postojanja, na pozornici je ugostio najveće svjetske glazbene zvijezde. Simbol je za jedinstveni glazbeni doživljaj te pruža najvišu razinu kvalitete zvuka. Impresivna akustika Lisinskog omogućuje poseban doživljaj topline zvuka i intimnosti atmosfere u dvorani kapaciteta 1809 posjetitelja.

NEKAD I DANAS: Mjuzikli i rock opere

NEKAD I DANAS: Mjuzikli i rock opere

Glazba može aktivirati emocije kao rijetko što drugo, pa kada neka priča oživi kroz glazbu na daskama koje život znače ili velikom platnu u kombinaciji s raskošnom scenografijom, plesom, blještavim kostimima, intrigantnim likovima stavljenima u situacije koje oduzimaju dah, ta emotivna reakcija postaje još jača, a poruka priče postaje glasnija. Sve ove elemente zbog kojih su postali neodoljivi publici diljem svijeta u sebi sadrže mjuzikli i rock opere.

NEKAD I DANAS: Uloga radija u glazbenoj industriji

NEKAD I DANAS: Uloga radija u glazbenoj industriji

Radio je jedan od izuma za koje bez pretjerivanja možemo reći da je dramatično utjecao na društvo, oblikovao ga i pozitivno djelovao na njegov napredak kao rijetko što prije. Radio je promijenio način na koji komuniciramo, približio nas jedne drugima, brzinu dijeljenja informacija doveo na razinu prethodno gotovo nezamislivu ili moguću samo u romanima znanstvene fantastike te utjecao na toliko aspekata ljudskog društva da bi ih bilo teško sve pobrojati. Radio je imao ključnu ulogu i u glazbenoj industriji, a koliki je taj utjecaj danas, je li se promijenio, oslabio ili ojačao istražit ćemo u redovima koji slijede.

For the Record: Living Colour – „Vivid“

For the Record: Living Colour – „Vivid“

Living Colour vrlo je specifična pojava američke alternativne scene. Navodno. Mislim, cijela je postava sastavljena od crnaca, a to je na neki način raritet? Možda, ako zanemarite bezbroj blues, funk i rock n roll bendova 20. stoljeća. Neki ljudi očito imaju vrlo kratko pamćenje – ili samo diskografi. Ako se fokusiramo na metal, osobito alternativni, onda izjava čak i ima nekog smisla jer taj je žanr ionako popularan u vrlo specifičnoj demografiji. Najčešće nordijskoj. S vremenom je žanr postao znatno raznolikiji, a Living Colour se mogao pohvaliti vrlo raznolikim zvukom. Kombinacija metala, funka, soula i popa s njihova prvijenca još uvijek je jedinstvena.