Albumi

Povratak u 90-te uz Slow Motion Suicide

Povratak u 90-te uz Slow Motion Suicide

Novi je dan, s njim i novi album. A na repertoaru je "Slow Motion Suicide", prvijenac istoimene grupe. Iako se po nazivu i imenima članova ne bi dalo zaključiti, riječ je o domaćem bendu. Zašto? Jer se namjeravaju etablirati vani te u konačnici i odmaknuti od ovih prostora. A kad su vam i stihovi na engleskom, što je drugo za očekivati? Riječ je o alternativnom rocku pod utjecajem izvođača 90-ih godina prošlog stoljeća. Naglasak je na jednostavnosti i melodiji, bez puno kompliciranja. Stoga (jednostavno) krenimo.

Album započinje s "Revolution". Uočava se utjecaj američke rock scene. Južnjački prizvuk vokala koji prati blago odzvanjanje žica gitare, dok bubnjevi u početku asociraju na jazz bendove, konkretno na zvuk New Orleansa. Tempo je dobar kao i melodija. Preferiraju kontrast tiho/glasno koji se uočava u glavnom dijelu, odnosno refrenu. Kao što je već spomenuto, glavni utjecaj su alt rock grupe 90-ih, a čist vokal i zvuk stoje u sredini između mekšeg zvuka "komercijalnih" rock grupa 80-ih i grubljeg 2000-ih. "Cellar Door" pokazuje naglasak na melodičnosti po uvodnoj gitari na tragu bluesa, a ambijent pjesme se uspostavlja dobrim ritmom basa. Cijelu stvar prožima dinamika i melodija pjesme o bolnoj ljubavi, ali je napravljeno dovoljno obzirno da kao cjelina nije srcedrapajuće. Osim melodija, tu su i velike gitare i pop vokali, a glasnoća u refrenima podiže energiju da sve odzvanja od životnosti kao što je slučaj u "Goliath" i "Animal". Također, bitna je i jednostavnost te ere - više od 3 akorda je bolje potražiti drugdje.

Raznolikost pjesama je dobrodošla jer na albumu nema ponavljanja. Čak i unutar pjesama poput "Be Somebody" koja započinje srednjim tempom i blagim akustičnim dionicama da bi se kasnije ubrzala i vratila sve u električne vode. Ako netko voli pristupačniji rock – izraz komercijalni prezirem – ovdje ima od svega po malo tako da se za svakoga može nešto naći. A da bend ima dozu humora, pokazuje "Fool on the Inside". Dok bi neki zazirali od pravljenja nastavka uvodne pjesme "Prijatelja", ovdje je to odrađeno samosvjesno, s puno entuzijazma i pozitivne energije. A pohvalna je i uporaba clapa za dodatnu dozu nostalgije. Što se tiče stihova, kroz pjesme se prožimaju romantizirane strofe o ljubavi, introspektivnosti i traganju za samim sobom, a sve je obavijeno velom metafora. Inače je to već uvriježena tradicija u analima alt rocka, a zašto mijenjati konja koji pobjeđuje? Uostalom, bitno da metafore ovdje funkcioniraju i imaju vlastiti smisao i slijed te da nisu nasumce nabacane.

Za kraj je dovoljno reći da je ovo bend u povojima. Vide se utjecaji drugih izvođača, ali je glavna namjera početi s originalnim materijalom kako vrijeme odmiče. Dobra struktura pjesama i esecijalna melodičnost ih pokreću. Iako nemaju prizvuk s ovih prostora, neameričke grupe često znaju dobro interpretirati ovakve žanrove, ponekad i bolje od izvornika. Ako im je i dalje u naumu da se probiju vani, želim im sreću. I neka pošalju razglednicu.

Popis pjesama:

01. Revolution
02. Cellar Door*
03. Castaway
04. Be Somebody
05. Goliath*
06. Fool On The Inside*
07. Make Believe
08. November
09. Animal
10. Fortress Made Of Ice

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."