Koncerti

Antitodor, Ciroza Jetre i Fajrunt - Zatvaranje sezone Grey Rooma

Antitodor, Ciroza Jetre i Fajrunt - Zatvaranje sezone Grey Rooma

U skučenom i vrućem Grey Roomu AKC-a Medika, jučer (27.06.) je zatvorena još jedna koncertna sezona te je proslavljen dupli rođendan. U glavnim ulogama su bili Antitodor (Pu), Fajrunt (Vž) i Ciroza Jetre (Zg) koja je zamijenila prvobitni Mrtvi Petak. Iako je padala kiša popodne, to nije spriječilo ljubitelje punka da dođu i poslušaju ovaj miks bendova s raznih krajeva naše lijepe države, a i da se već tradicionalno okupe u dvorištu Medike i popiju si koju čašicu.

Vrata Grey Rooma su bila otvorena od 22h, a koncert je počeo točno u ponoć kao što je bilo i najavljeno. Već na samom početku, dok nikoga nije bilo na "pozornici", koja to ustvari ni nije već samo mjesto za bend ograđeno gajbama i opremom, bilo je jasno da će temperatura unutra biti neizdrživa. Unatoč tom velikom nedostatku rashlađivanja skromnog Grey Rooma, ozvučenje je bilo iznenađujuće dobro pa su se tako jasno razaznavale riječi pjesama i nije bio problem zapjevati s bendovima.

Fajrunt, mladi bend iz Varaždina, dobio je nezahvalnu ulogu otvaranja ovog punk slavlja. Ovi mladi punk rockeri imaju iza sebe album "Ustani, pokreni se!" što je pohvalno s obzirom da su još prinove u svijetu punka jer postoje ni dvije godine. Iako sam ih slušala tek po drugi put, sada su mi zvučali sasvim drugačije. Sviraju punk rock koji zvuči pomalo kao Offspring ili Blink 182 s početaka karijere. Uspjeli su pridobiti pažnju publike jer se prazan prostor sive sobe napunio u trenu što je vidno opustilo ove mlade dečke, makar su i dalje djelovali samozatajno i prilično zatvoreno prema publici. Dečki su dobili sat vremena da pokažu što znaju i nisu razočarali svakog kome se sviđa ovaj stil punka. Na par pjesama, kojima nažalost nisam zapamtila ime, okupljeni su se baš pokrenuli i rasplesali se. Sve u svemu, svaka čast mladom naraštaju jer su poprilično dobro otvorili koncert i pokazali da imaju ambicije i talenta te ostavili, sada već uzavreli, prostor Grey Rooma starijima i iskusnijima.

Dolazak Ciroze Jetre na improviziranu pozornicu je izazvao opću pomutnju i kaos. Ciroza Jetre je bend koji zvuči puno bolje nego njihovo ime, a postoje još od 2001. te se mogu pohvaliti svojim albumom "Sjećanja". Započeli su svoju svirku pred punom sivom sobom i sredinom pripremljenom za pogo. Otvorili su najvećim hitovima kao što su "Dr. Martens" i "Papučar". Veseli pankeri, oni za instrumentima, a i oni na nogama su atmosferu učinili ugodnom i veselom, baš kao što treba biti na dobrom punku. Svi su sa Cirozom zapjevali svima poznatu " Beži Jankec", a opću pomutnju su napravili hitovi kao što su "Sjećanja", "Zabranjena ljubav", "Narkomanka" i "Na raskrižju puteva". Ciroza kao Ciroza, izmorila je publiku svojim brzim ritmovima i nitko ih se nije mogao zasititi kao što to obično i biva na njihovim koncertima. Po mom mišljenju, Ciroza svaki put zvuči sve bolje i bolje te željno iščekujem najavljenu reprizu ovog koncerta. Povezanost benda s publikom je bila vidljiva u svakom momentu koncerta i čini mi se da nitko u dvorani nije ostao na mjestu cijeli koncert te da je publika bila itekako aktivna. Ciroza je svoj koncert posvetila Crnom koji nije mogao biti prisutan, ali je zato dobio posvećenu posebnu pjesmu. Napravili su kaos kao i uvijek i napustili vrući prostor Grey Rooma te ostavili zagrijanu publiku.

Antitodor je bend osnovan 1996. te iza sebe imaju četiri albuma "Gubitnik" i "Ne bojim se", "Punker" i "Dobrodošli u Hrvatsku". Baš ovom zadnjem albumu su ovi revni Puležani posvetili ovaj dolazak u Zagreb. Iako se publika izmijenila skoro u potpunosti od one koja je bila prisutna na Cirozi Jetre, i za vrijeme ove svirke je Grey Room bio ispunjen, a temperatura je samo rasla, pa je tako u pola koncerta pjevač Todor rekao da se mora otići umiti jer će inače umrijeti. Ovi veseli punk veterani su rasplesali i pokrenuli publiku, koja je očito i u 2 poslije ponoći imala dovoljno energije za kvalitetan pogo i ples. Odsvirali su svoje najveće hitove kao što su "Anarhija u mome gradu", "Panker" i "Patike" koja je izazvala najveću reakciju publike. Todor je s publikom podijelio svoje mišljenje o ovoj državi te je ujedinjeni Grey Room otpjevao "Državnu" što je pokazalo koliko se svi slažu u razmišljanju i mišljenju o Lijepoj Našoj. Predstavili su i svoje nove pjesme kao što su "Kapitalistička", za koju su snimili i kratki spot, i "Olovke", a publika se priključila u pjevanju čak i ovih novih pjesama. Uzavrelu atmosferu su doveli do usijanja pjesmom "Gubitnik", a kraj koncerta je Todor posvetio ljepšem spolu uz pjesmu "Ona odlazi" što je nasmijalo ženski dio publike. Antitodor su se pobrinuli za odličan završetak koncertne sezone te su dokazali da imaju oni još toga za reći, te su unatoč problemima s pojačalima koji su ih pratili čitav koncert, sve odradili profesionalno. Definitivno su odlično predstavili zagrepčanima svoj novi uradak.

Zatvaranje koncertne sezone je bilo baš kao što sam i očekivala, ispunjeno dobrim punkom koji je čest gost simpatičnog i prijateljskog prostora Medike. Mlađi i stariji, opet u kombinaciji su dokazali kako punk nikako nije mrtav, barem ne u Hrvatskoj, te kako je itekako aktivan i da može pokrenuti ljude i izmoriti ih. Ako zanemarimo užarenu temperaturu prostora Grey Rooma i male probleme s pojačalom, sve pohvale organizatorima koji ni sada nisu razočarali ljubitelje punka te ih poslali dalje u noć dobre volje, tek pomalo izmorene od odličnog koncerta.