Koncerti

Glazbeno putovanje Vlatka Stefanovskog i ultimativni party Kawasaki 3P-a za kraj Brijačnice

Glazbeno putovanje Vlatka Stefanovskog i ultimativni party Kawasaki 3P-a za kraj Brijačnice

Južnjački ritam novog albuma "Mother Tongue" gitarističkog virtuoza Vlatka Stefanovskog obilježio je drugu večer treće Brijačnice.

foto: Slow Motion Suicide, credit: Filip Bušić

Zahvaljujući Brijačnici polako blijede sjećanja ne neke davne, sumorne vikende u siječnju kad su dobre svirke i zabava postojali samo u fatamorganičnom obliku. Nakon žestokog nabrijavanja prvu večer, slijedila je druga runda. Od glavnih aktera Vlatka Stefanovskog, Kawasaki 3P-a, Antenata, She Loves Pablo, Slow Motion Suicide i Sfumata očekivalo se mnogo, a dali su nam i puno više of toga.

Sport i glazba ponekad dobro funkcioniraju zajedno, no ponekad glazba pati zbog sporta. Tako je večer, vjerojatno zbog utakmice, počela s vidno manjim brojem okupljenih nego prethodne. Program je otvorio schizo-funk instrumentalni trio Sfumato. Nešto se dobro kuha u njihovom taboru, simpatična ekipa JeboTon kolektiva. Slow Motion Suicide u prepoznatljivim crvenim odijelima već dobro poznati zagrebačkoj publici. Premda pjevaju na engleskom, njihove se pjesme nerijetko znaju uhvatiti i na radijskim postajama, što publici omogućuje da je uvijek svjesna njihovog zvuka rocka kraja devedesetih i početka novog milenija. U iščekivanju novih pjesama. 

She Loves Pablofoto: She Loves Pablo, credit: Filip Bušić

She Loves Pablo. I to je zapravo sve što je potrebno reći o ovom bendu. Među domaćim bendovima tog kalibra, nema im ravnih. Neprimjetno stanu na pozornicu i odjednom eksplodiraju u žestini riffova i čvrstini kompaktnih kompozicija. Moćan vokal Domagoja Šimeka nikog ne može ostaviti ravnodušnim, a jednako tako je zanimljivo kako svaki put izazove jednaku količinu divljenja i nakon ne znam više kojeg puta. Visoka kvaliteta uz još dovoljno sirove snage i potencijala, uz impresivan nastup, She Loves Pablo predvode alternativnu scenu.

Vlatko Stefanovskifoto: Vlatko Stefanovski Trio, credit: Filip Bušić

Tik prije nastupa gitarističkog virtuoza dvorana se u veoma kratkom roku napunila do posljednjeg mjesta. Iščekivanje je bilo veliko, pogotovo jer se radi o premijernom predstavljanju novog albuma. O sviračkom umijeću Vlatka Stefanovskog suludo je više izricati bilo kakve nove komplimente, jer lokalnoj publici, ali i ostatku svijeta jasno je zašto se ovaj čovjek nalazi na samom vrhu. Perfekcionist u stalnom traganju za savršenim tonom u električnoj je verziji sinoć pokušao izvući najbolje od svog instrumenta. Vrhunskoj se izvedbi pridružila južnjačka strast kojoj nema premca. Glazbeno putovanje kroz njegov širok opus izazvalo je velike ovacije. Izuzetno profesionalno, jedinstveno, uz posebnu toplinu zvuka, nastup Vlatka Stefanovskog je ono po čemu će se treća Brijačnica pamtiti.

Kawasaki 3pfoto: Kawasaki 3p, credit: Filip Bušić

Nakon ozbiljnijeg glazbenog hedonizma program je uz nastup Antenata krenuo u nešto drugačijem smjeru. Nešto žešćeg zvuka nego inače, Antenat je ritmično rasplesao publiku i napravio uvertiru za feštu Kawasaki 3p-a. A Kawasaki ko' Kawasaki - udri na najjače i skači kao da sutra ne postoji. Ono što očekuješ, to ćeš i dobiti. Stvorili su nešto veći kaos nego prije mjesec i nešto dana na Pozitivnom koncertu.

Brijačnica je sjajnom drugom večeri i odličnim trećim festivalskim izdanjem „zacementirala“ svoj status jednog od omiljenih glazbenih festivala i nabrijala nas na nadolazeću, obećavajuću koncertnu sezonu.

Nabrijavanja nikad dosta, dobre zabave i dobre glazbe nikad dosta. Iznimno glasna i nabrijana kreće prema četvrtom izdanju. Do sljedeće godine.

 

Mirta Klarić i Maja Trstenjak