Albumi

Bandcamp recenzije: Felivand

Bandcamp recenzije: Felivand

"Do it yourself" kultura u glazbi u posljednje vrijeme konstantno eruptira, postaje pojam određenog stila, pravac specifičnog glazbenog stvaralaštva, pa čak i stanje uma. U indie svijetu puni je zamah doživio pojam takozvane "bedroom" produkcije.

Prezirali ili obožavali koncept "bedroom" stvaralaštva, moramo biti svjesni činjenice da generacije koje stvaraju ravno iz svojih soba nisu samo estetika i način života. Današnji glazbeni kanali ne dodiruju puteve onima unazad dvadesetak (i mnogo više) godina, pristupi glazbenim instrumentima se izmijenjuju, a samostalna učenja i istraživanja određenih područja postali su konstante i normale u svijetu interneta. Takvo je stvaralaštvo predstavilo novi glazbeni fenomen oko kojeg se u posljednje vrijeme okupila znatno velika indie scena čiji se koncept raščlanjuje na niskobudžetne sanjive melodije, diy tehnike, puno reverba i njegovih eksperimentiranja, dok veliku ulogu igraju specifični vizuali. Bez obzira na rast tehnologije i njenih mogućnosti, nastao je svojevrsan bunt „lo-fi“ stvaralaštva koji sve više dominira Bandcampom i Soundcloudom.

VHS, isječci nijemih filmova i imena zanimljivih asocijacija
Laički, ukratko i osuđujuće rečeno, razvija se hip scena koja za svrhe svojih spotova vadi isječke iz VHS-a i nijemih filmova, često okupljena pod imenima koji asociraju na voća, teksture, osjećaje i boje. A česta su i fascinantna imena s tri ili četiri nepovezana slova. Obično su im pjesme objavljivane na TheLazylazyme i David Dean Burkhart  youtube kanalima, a broj gledatelja iznosi nekoliko desetaka tisuća. Osobno imam takozvani "love-hate" odnos s ovim područjem glazbe i scenom, što zbog njegove kulture i ljudi, što zbog nedostatka originalnosti. Zbog spomenutog razvoja tehnologije, "bedroom" i "lo-fi" prefiksi raznim žanrovima konstantno vrve novim materijalima koji prate isti trend automatski rezultirajući slabom originalnošću. Teško je uopće i pratiti što je sve izašlo u posljednjih mjesec dana jer mogućnost dijeljenja glazbe iz svoga doma s ostatkom svijeta nikada nije bila lakša i brža. Audio i video kvaliteta sada igraju minornu ulogu, a čini se da je to i primarna vodilja "bedroom" produkcije koja se automatski percipira kao nešto kul i drugačije.

Spomenuvši taj određeni pristup, u moru glazbenika na Bandcampu (koji je ujedno i najveće žarište spomenutoj sceni), moju je slabu pozornost zadržala Felivand. Riječ je o 18-godišnjoj Felicity Vanderveen i njenom solo projektu u kojem vrlo zanimljivo kombinira sanjive indie pop teksture sofisticiranim r'n'b i hip hop fusnotama. Iako je njen EP u pripremi i izlazi u nekom razdoblju ove godine, definitivno je šteta ne osvrnuti se u ovoj podrubrici recenzija na njen trenutni rad kojim polako ali toplo osvaja slušateljstvo. Njena glazba predivno 'sjeda' u ono klimavo razdoblje pred san tijekom ljetnih večeri, a isto tako može odigrati ugodnu uvertiru u proljetno razdoblje.

Svoje pjesme realizira u GarageBand aplikaciji
S obzirom na sveprisutnost interneta i glazbenog fenomena kojeg je za sobom poveo, Felivand je klasičan primjer godišta koje ne zna za svijet prije njega. Svoje glazbeno stvaralaštvo i karijeru započela je na školskom iPad-u, točnije, na GarageBand aplikaciji. Školski sati i odmori prolazili su joj uglavnom buljeći u ekran otkrivajući razne mogućnosti i varijacije na aplikaciji, a potom u svojoj sobi finalizira započete radove. Poznavanje glazbene teorije nešto joj je sasvim opskurno. Bez obzira na spomenuto, ova djevojka uspješno stvara i privlači publiku nježnim glasom pomno osmišljenih i uređivanih tekstova. Svježe objavljena "Same Old" bila je odskočna daska u moje dublje istraživanje o ovoj mladoj glazbenici. Iza sebe ima mali EP koji je iste kvalitete vremena u kojem je nastao. Ipak, "Recollections" i "Tiresome" dokazuju da produkcijski i sadržajno može puno dostići. U "Hot Headed" na trenutke glasom podsjeća na Jorju Smith, a minimalnim i ambijentalnim gitarskim pristupom na Sales. Taozvana indie neo-soul kombinacija. U teoriji zvuči zanimljivo, a u praksi možete provjeriti na njenoj Bandcamp stranici i preporučenim albumima ispod

Popis pjesama:

1. Recollections*
2. Same Old*

3. Tiresome
4. Hot Headed
5. Take it Back
6. My Roof
*top pjesme

SR
SR

Novinarka Sound Reporta