Albumi

Bandcamp Recenzije: Windowspeak -

Bandcamp Recenzije: Windowspeak - "Expect the Best"

Bandcamp kao platforma za promociju nezavisne glazbe postoji od 2007. godine i u posljednje vrijeme, s porastom razgranatosti glazbenih podžanrova, sve više i više raste. Zapela mi je za oko konstantnim istraživanjem različitih glazbenih pravaca, a posebice dizajnom sučelja stranice, kao i generalno velikim naglaskom na dizajn glazbenih izdanja. Upravo zato, u čast glazbenom hedonizmu, konstantnim rađanjima albuma i njihovim međusobnim otkrivanjima, pokrenuli smo rubriku Bandcamp recenzija. Iz ljubavi prema nezavisnoj glazbi, iz ljubavi prema prenošenju iste.

Prvi bačeni mačić u recenzijama bandcampovskih izdanja je Widowspeak - bend koji mi je sasvim slučajno, preslušavajući glazbu dream pop benda Still Corners, iskočio u preporučenim albumima. Zagrebe li se ispod površine spomenutog podžanra, prilikom njegovog preslušavanja, nerijetko se slušatelju pružaju vizualne slike tmurne i zagašene atmosfere Lynchovskog karaktera. Kao još slađi dodatak, tu su usporeni i tihi ženski vokali koji miluju uši slušatelja specifičnim dahtavim prenošenjem hipnotičkih  tonova. U pravcu u kojem su iznimno bitne teksture i efekti, primaran je cilj prenijeti određeno raspoloženje, a ovdje je taj cilj prenesen kao krajnji produkt zapakiran u zagasitim bojama, gitarskim i elektronskim sanjivim efektima, kadrovima, hipnotičkim i close-up kadrovima psihodeličnog karaktera. 

Kada je u pitanju dream pop slušateljstvo i stvarateljstvo, nezaobilazno je spomenuti Mazzy Star – jedna od vrlo vjerojatno najreprezentativnijih ženskih vokala spomenutog polja. U 28 godina diskografske karijere, ova je glazbenica snimila solidnih 7 albuma, među kojima 3 pripadaju njenom drugom projektu Hope Sandoval and The Warm Inventions. Pridajem joj veliku pažnju jer je upravo Widowspeak genijalna preslika hipnotizirajućeg zvuka kojeg Mazzy vuče kroz svoje glazbeno djelovanje. Naravno, bend ima svoje specifične karakteristike i originalnosti, ali Hope je svakako prva glazbena asocijacija koja iskače prilikom njegovog preslušavanja. Dakle, Widowspeak je dvočlani bend iz Brooklyna i svoju glazbu opisuje kao dreamy 50-e. Bake i prabake bi ih zasigurno slušale s velikom dozom ugode. Molly Hamilton stoji iza vokala i gitare, Robert Earl Thomas je na gitari, a bas i bubanj unajmljuju po potrebi. Oboje pristupaju električnim gitarama kao da su akustične, što vodi ka zaključku da svoju glazbu ne žele prenositii kao veliku dozu energije i jačine, već kao određenu atmosferu raznih glazbenih tekstura i elemenata. Ulaženjem u nove projekte, bend promišlja o strukturi i atmosferi koju bi pjesme mogle opisati ili asocirati. Tako su u jednom razdoblju imali fazu referenci mirisa, vizuala, kao i prenošenja određenih vremenskih perioda. Molly je, doduše, osmislila pjesmu koja asocira na mekoću i teksturu tkanine. 

Spominjući sve te reference i naglaske na stvaranju određene atmosfere, posljednji album ovog dvojca Expect The Best definitivno cijelim karakterom navodi na ona razdoblja i trenutke provedene na krevetu - na spavanje i relaksaciju, seks, tugovanja za prošlim ljubavima i situacijama u kišne dane, na osjećaj topline i ugode pod dekom. Nema tu ništa drugačije ili istaknutije od prethodnih albuma, već se najviše ističe intima i takozvana mračna senzualnost – kao što i sama naslovnica izdanja komunicira. Svaka je pjesma komponirana od mnogih detalja koji ni na jedan trenutak ne zvuče pretjerano. Također, navode na dojam pozadinske glazbe nekog ugodnog, toplog i zamračenog pub-a u slabo posjećenom dijelu grada. Album broji 9 pjesama i ocrtava kontrast između blagog zadimljenog, psihodeličnog dreamy-grunge zvuka i ranjivih tekstova. Ono što album i generalno sastav Widowspeak opisuje jest blaga dominacija crescenda, kao u, primjerice, „Fly On The Wall“. S druge strane, dominantni su zavodljivi i zagasiti tonovi u pjesmama „Warmer“ koji su pred kraj vođeni laganim rifovima u nekom zavodljivo-senzualnom duhu. Mollyin vokal gotovo svakoj pjesmi daje specifičnu notu mekanim i zanosnim mezzosopranom, a to najbolje radi na „Right On“ i „The Dream“. Jedna od zanimljivih činjenica benda jest da svaki put zvuče drugačije na svojim live izvedbama. To je i primarni Robertov cilj, to jest, ono od čega bježi – od suhoparnosti izvođenja konstantno istih elemenata u njihovim pjesmama.  Doduše, zvuče još bolje zbog raznih eksperimentiranja, izmjenjivanja i dodavanja elemenata pjesmama. Zasiti li se slušatelj njihove diskografije, može biti svjesan da ju na koncertima ima priliku poslušati i doživjeti na katarzičniji način.

Popis pjesama:
01 The Dream
02. When I Tried*
03. Dog 
04. Warmer*
05. Good Sport
06. Let Me
07. Right On *
08. Expect the Best
09. Fly on the Wall 

*Top pjesme

SR
SR

Novinarka Sound Reporta