Albumi

Bandcamp recenzije: Khruangbin –

Bandcamp recenzije: Khruangbin – "Con Todo El Mundo"

Thai funk, Iranski pop, Dub, Jamajski reggae i Stax soul samo su neki od glazbenih odjeljenja čije elemente koristi Khruangbin u svojoj diskografiji. U svježem izdanju „Con Todo El Mundo“ imamo ponovnu čast zbližiti se s nevjerojatnom kreacijom spomenutog benda.

Novo izdanje Khruangbina kao da je sišlo naručeno s neba. Ovo tmurno, tromo i dosadno-hladnjikavo vrijeme iziskuje nešto umirujućeg/kvalitetnog/ugodnog karaktera i mislim da nema sretnije osobe kad naiđe na takvo što. U ovom izdanju Bandcampovskih recenzija mjesto svakako može zauzeti Khruangbin zbog spomenutih vremenskih tegoba i zbog nevjerojatne glazbene kombinacije specifičnih žanrova i elemenata iz gotovo svakog dijela planete. Bend se sastoji od Laure Lee na basu, Mark Speera na gitari i Donald “DJ” Johnsona na bubnjevima. Kao što je već spomenuto, bend crpi inspiraciju i materijale iz raznih dijelova svijeta. Tako je recimo u njihovom prvom izdanju „The Universe Smiles Upon You“ prisutan utjecaj Thai kazeta iz 60ih i 70ih koje su članovi benda konstantno preslušavali na dugim putovanjima prema ruralnim dijelovima Texasa gdje su održavali svoje probe. Također, prisutni su klasičan soul, dub i elementi psihodelije. Na novom albumu „Con Todo El Mundo“ članovi uzimaju inspiraciju ne samo iz jugoistočne Azije, već iz pomalo neotkrivenog funka i soula s područja Mediterana i Srednjeg Istoka, posebice Irana.

Možda je malo reći da je ovo dragulj na koji sam naišla pretprošle godine. Preslušavajući dosad snimljene stvari ovog trojca kroz podulje razdoblje, pretpostavljala sam da se bend neće tako brzo spojiti i sakupiti novi materijal zbog vremena koje je prošlo, kao i zbog njihove međusobne udaljenosti. Proces snimanja je tekao kompliciranim tokom zbog vremenskih razlika i udaljenosti; Laura Lee otišla je u London, dok su Speer i Johnson bili u Houstonu i ostalim dijelovima Amerike. Ipak, vratili su se i uspjeli sastaviti album međusobno udaljeni tisućama kilometara.

„Con Todo El Mundo“ djelomično je posvećen Laurinom djedu meksičko-američkih korijena koji ju je često običavao pitati „Cómo me quieres?“ (Koliko me voliš?) na što bi prihvatio jedini odgovor „Con todo el mundo“ (Cijelim svijetom). Tako je i nastala cijela priča s ovim bendom. Djed je stvorio vlastiti svijet u kojem je živio, Khruangbin je u toj inspiraciji s ljubavlju sastavio glazbenu formu svijeta. Upravo zbog takvog karaktera, glazba ovog benda može biti preslušavana na raznim područjima. Tome najviše i pridaju mekani i hipnotizirajući zvuci gitare i basa koji nerijetko mogu tvoriti ugodnu pozadinsku glazbu. Možda je taj atribut pomalo uvrjedljivog karaktera, ali opus ovog benda vrlo vjerojatno ni u jednom kafiću ili mjestu gdje se ljudi na dnevnoj bazi druže ne može loše sjesti. Članovi kroz svoje djelovanje još nisu odlučili žele li ići u smjeru vokalno-instrumentalnog benda, no zasad se kreću u instrumentalnom obliku. Vokali su jedino prisutni u pratećoj i pozadinskoj formi. Iako Laura ima veliki potencijal koji se gotovo savršeno sljubljuje uz bas i gitaru, primjerice u pjesmi „White Gloves“ s prvog izdanja, i dalje ističe blagu averziju prema slobodnom pjevanju i korištenju vokala u gotovo svakoj pjesmi. Osobno mislim da do toga ni ne treba dolaziti jer ovakva glazbena forma i žanrovska različitost u trenutnom stanju i u cjelini djeluje perfektno.

„Con Todo El Mundo“ sastoji se od 10 pjesama koje i dalje teku onim smjerom iz kojeg je bend krenuo. Ne može se reći da je bend ovim izdanjem znatno promijenio pristup, ali na pjesmama poput „Maria Tambien“ i „Evan Finds the Third Room“ prisutni su plesniji, disco-funk elementi, a aktivniji su i vokali, recitiranja, komentari članova benda, isječci iz povijesnih govora i sl. „Maria Tambien“ u svom video spotu prati ženske pjevačice i glumice iz razdoblja 70ih godina u Iranu koje su tada povele tzv. revoluciju u toj domeni. „Lady and Man“ i „August 10“ zvuče kao klasični Khruangbin iz početaka, vođeni specifičnim bas dionicama i hipnotizirajućom atmosferom raznih elemenata u pozadini poput trijangla i udaraljki. „Friday Morning“ zatvara ovo vrhunsko internacionalno djelo s tematikom skoka u ljubav i tako ostavlja slušatelja u stanju ugode i topline s dozom nade na kraju. Khruangbin je sastav koji ima sve temelje jednog benda koji vas preuzme i ne pušta. Tematski i sadržajno čine snažnu priču i spajaju razne elemente i kulture u nešto delikatno, nježno i ugodno. Ovaj je trojac posjetio naš kraj prošlo ljeto na Dimensions festivalu, a koncert su održali na bini kraj plaže tijekom zalaženja sunca. Khruangbin se upravo uz takvu scenografiju i atmosferu treba doživjeti.

Popis pjesama:
1. Cómo Me Quieres
2. Lady and Man
3. Maria También*
4.August 10*

5.Cómo Te Quiero
6. Shades Of Man
7. Evan Finds the Third Room*
8. A Hymn
9.Rules
10.Friday Morning*

Top pjesme*

SR
SR

Novinarka Sound Reporta