Specijal

For the Record: Scorpions – „Lovedrive“

For the Record: Scorpions – „Lovedrive“

Bez obzira što ih većina zna po 3 pjesme – možda čak i 4 – Scorpionsi posjeduju opsežan repertoar koji ima ponešto za svakog ljubitelja hard rocka, odnosno metala. Znam, znam, većini se metalaca diže kosa na glavi na samu pomisao ljubavne pjesme, no Scorpionsi su kadri zagrijati i njihova hladna, metalna srca. Ipak su se ispraksali u dobrim strukturama i zaraznim melodijama. No, nije im to jedini adut u rukavu. Osim za melodije, uvijek su imali i dobro uho za zvuk.

Iako nikad spektakularna ili inovativna, njihova je produkcija uvijek izvrsno odražavala atmosferu njihovih albuma, a to se osjeti i na „Lovedrive“. Produkciju je najlakše opisati kao čvrstu i fokusiranu. Instrumentima možda ne ostavlja previše prostora za disanje, ali time album dobiva na direktnosti, čak i ako nemate duboke džepove.

Kombinacija jakog tona bubnjeva te iskričave žestine električne gitare prati cijeli album. Pjesme su blage kad treba, a žestoke kad (blago) ne treba. Mlakoća ionako nikad nije bila epitet kojim su se mogli okititi, stoga je album u potpunom skladu sa svojim naslovom te idealno posluži za strastvenu vožnju.

Kao i kod većine njihovog repertoara, preporučam njemačko izdanje. Britansko ima prejake niske tonove – gotovo bluzerske – koji guše visoke, a i sve ostalo. Američko pak izdanje ima više detalja, ali zvuk nije dovoljno definiran u visokih tonova. Raspršuje se i jednostavno zvuči aljkavo. Iako su izraženi i na njemačkom izdanju, znatno su fokusiraniji te imaju dovoljno naglašene niske tonove za razliku od američkog.

Što se tiče dinamike, ima je možda malo više na američkom, dok je na njemačkom izdanju dinamički opseg više stisnut pa album zvuči „tvrđe“ i grublje. Budući da su oduvijek bili poznati po energičnom zvuku gitara – s razlogom se zovu električne – vjerojatno se isplati žrtvovati dinamiku za malo više agresije. Scorpionsi ipak nisu poznati samo po baladama i suptilnosti – osobito ne na ovom albumu.

Ako želite istražiti njihovu raniju fazu, a „In Trance“ vam nije pri ruci, „Lovedrive“ je dobar početak. Jedino izdanje koje mogu preporučiti jest njemačko. Britansko zvuči preteško, a američko prelako. Ovo je neka zlatna sredina. Kao i njihova glazba.

Godina izdanja: 1979.

Verzija albuma: Originalno njemačko izdanje

Strana A:

  1. Loving You Sunday Morning
  2. Another Piece of Meat
  3. Always Somewhere
  4. Coast to Coast

Strana B:

  1. Can't Get Enough
  2. Is There Anybody There?
  3. Lovedrive
  4. Holiday
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."