Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Scorpions

POVIJEST KROZ STIHOVE: Scorpions "Wind of Change" - Balada o političkim promjenama

Političke promjene mogu biti inspiracija za izrazito emotivne stihove. Jedan od najboljih primjera je Wind of Change njemačkog heavy metal benda Scorpions. Pjesmu se uglavnom povezuje s rušenjem Berlinskog zida i padom komunizma u istočnoj Europi, no stihove je ipak inspirirala atmosfera koju su članovi grupe doživjeli u ljeto 1989. u Moskvi. Objavljena je u studenom 1990. na njihovom jedanaestom studijskom albumu Crazy World.

U intervjuu za Rolling Stone Scorpionsi su izjavili kako su svirali u Lenjingradu 1988. potom godinu dana kasnije u Moskvi. Političke i gospodarske promjene koje su se dogodile u Sovjetskom Savezu u tih godinu dana zahvaljujući perestrojki i glasnosti koje je pokrenuo Mihail Gorbačov bile su zapanjujuće. Perestrojka je bio program restrukturiranja gospodarskog i političkog sustava, dok se glasnost odnosila na otvorenost i slobodu medija. Inspiraciju za stihove pjevač i tekstopisac Klaus Meine dobio je nakon nastupa u Moskvi na glazbenom festivalu mira (The Moscow Music Peace Festival) čija je svrha bila promicanje razumijevanja i dijaloga između Zapadnog i Istočnog bloka kroz glazbu. Pred oko 100.000 posjetitelja na Lenjinovom stadionu uz Scorpionse nastupali su i Ozzy Osbourne, Mötley Crüe, Bon Jovi, Cinderella i Skid Row te neki domaći bendovi kao što su Gorky Park i Brigada-S. Ovo je bilo prvi put da je zapadnim heavy metal izvođačima dopušteno svirati u glavnom gradu Sovjetskog Saveza dok je nastup sniman i prenošen u desetak zemalja svijeta, uključujući SAD. Nekoliko mjeseci nakon festivala, u studenom 1989. srušen je Berlinski zid, a u listopadu 1990. dolazi do povijesnog ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke. Klaus Meine kasnije je izjavio kako nisu bili samo bend koji je pjevao o promjenama, nego je osjećao da su oni bili dio te promjene. „Činilo se kao da se svijet mijenja pred našim očima. Mnogi mladi Rusi osjećali su da će Hladni rat uskoro završiti. Postojao je osjećaj nade. I to je ono što sam pokušao izraziti u pjesmi“. 

Prva strofa opisuje događaje i atmosferu koju su Scorpionsi doživjeli u sovjetskoj prijestolnici u kolovozu 1989. godine: “Follow the Moskva, Down to Gorky Park, Listening to the wind of change, An August summer night, Soldiers passing by, Listening to the wind of change”. Moskva se odnosi na rijeku po kojoj su članovi benda plovili čamcima do poznatog parka Gorky nazvanog po čuvenom ruskom književniku Maksimu Gorkom. Politička transformacija, koja je do tada bila nezamisliva, sada je bila vidljiva na svakom uglu stoga možemo reći kako stihovi na određen način slave promjene i kraj Hladnoga rata: „The world is closing in, Did you ever think, That we could be so close, like brothers”. Pjesmu također karakterizira prepoznatljivo fućkanje na njenom početku i spominjanje tradicionalnog ruskog glazbala balalajke. 

Videospot, s izrazito emotivnim scenama rušenja Berlinskog zida, napravljen je početkom 1991. kada je pjesma objavljena kao treći singl albuma. Također, zbog ogromne popularnosti Scorpionsi su snimili još i rusku i španjolsku verziju pjesme. U Hrvatskoj su gostovali dvaput – u Zagrebu 1990. i Koprivnici 2007. i, naravno, oba puta odsvirali ovaj veliki hit. Scorpionsi su sa svojom rock baladom zaista savršeno pogodili povijesni trenutak, stoga Wind of Change možemo opisati kao svojevrsni soundtrack za političke promjene na istoku Europe.