Specijal

For the Record: Kate Bush – „Hounds of Love“

For the Record: Kate Bush – „Hounds of Love“

Neki izvođači tek pod pravim uvjetima ostvare puni glazbeni potencijal. Kate Bush je ostvarila svoj na „Hounds of Love“. Prvi album stvoren u njezinom vlastitom studiju jasno pokazuje što je kadra kad nesputano može istraživati potencijale popa. Istovremeno je i dokaz da stalni rad nije uvijek najbolja opcija.

Naime, EMI nije bio zadovoljan prodajom njezinog prošlog albuma „The Dreaming“, ali ni (pre)dugačkim periodom produkcije albuma. Značajnija je ipak bila Kateina iscrpljenost kolotečinom snimanja albuma jednog za drugim. Stoga je napravila ono što bi svaka razumna osoba i trebala napraviti. Uzela je pauzu i uživala u ljetu. To isto ljeto sagradila je studio u štali iza obiteljske kuće kako bi mogla raditi kad god bi poželjela. Što je bilo dobro jer je bome cijeli proces snimanja albuma potrajao. I to više nego prije.

Demo-snimke je počela raditi u siječnju 1984. No, umjesto ponovnog snimanja – nešto što se inače i radi nakon demo-faze – odlučila je zadržati demo-snimke te ih idućih pet mjeseci uređivati u studiju. Zatim je slijedila montaža i miksanje, a i to je trajalo godinu dana. Jedno je sigurno. Bome joj se nije žurilo. Album je (konačno) bio dovršen 1985. godine te je bio podijeljen u dvije suite, „Hounds of Love“, odnosno „The Ninth Wave“. Budući da je sve to bilo prije popularizacije CD-a, svaka je zauzela po jednu stranu ploče te pokazala dodatan šarm analognih formata.

Sama produkcija odlično je popratila album. Kao i njezin glas, zvuk albuma vrlo je divlji i grandiozan te je cijela produkcija stvorila zvuk epskih razmjera. Svaka pjesma veća je od života, a instrumenti – osobito oni čudni(ji) – potpomažu u stvaranju intimnog pejzaža pri svakom koraku. Iako ponekad nedostaje jasnijih detalja, britansko je izdanje mnogo ugodnijeg i toplijeg zvuka nego npr. njemačko ili francusko. Potonja možda jesu jasnijeg zvuka, ali su također znatno hladnija nego što ovakav album zaslužuje. Koja bi inače bila poanta njegovog naslova?

„Hounds of Love“ bez sumnje je njezin najbolji album te se itekako isplati nabaviti na ploči. Čak je i zadnji remaster iz kompleta „Remastered in Vinyl“ dobar, mada ipak zaostaje za originalom ako ga se uspijete dokopati. Sve u svemu, ako trebate album koji bi vas i iz mrtvih dignuo, ne tražite dalje.

Godina izdanja: 1985.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A – Hounds of Love:
1. Running Up That Hill (A Deal with God)
2. Hounds of Love
3. The Big Sky
4. Mother Stands for Comfort
5. Cloudbusting

Strana B – The Ninth Wave:
1. And Dream of Sheep
2. Under Ice
3. Waking the Witch
4. Watching You Without Me
5. Jig of Life
6. Hello Earth
7. The Morning Fog             

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."