Specijal

For the Record: Iron Maiden – „Piece of Mind“

For the Record: Iron Maiden – „Piece of Mind“

Priznajem da nikad nisam bio opsjednut ovim albumom kao neki drugi obožavatelji, no nema smisla poreći njegov status u Maidenovoj diskografiji, odnosno u analima metala. Definitivno jedan od njihovih najboljih uradaka, „Piece of Mind“ također je prvi album na kojem je nastupio Nicko McBrain. Bio je to početak divnog prijateljstva – a i glazbene suradnje. Izuzev glazbe, sve ostalo postalo je nebitno. Osim – naravno – produkcije.

„Piece of Mind“ prvi je album koji su snimili u Nassauu, točnije u studiju Compass Point, dok su konačan miks obavili u studiju Electric Lady u New Yorku.  Osim standardnih faza ljenčarenja – ipak su bili na Bahamima – snimanje je proteklo vrlo glatko. Pjesme odražavaju njihove tipične interese, uglavnom srednjevjekovne i znanstvenofantastične. O čemu bi metalci svirali ako ne to tome?

Kad smo već kod znanstvene fantastike, na prvim je izdanjima „To Tame a Land“ greškom(?) navedena kao „Dune“ – a možda čak i nije. Ipak je to trebao biti originalni naziv pjesme, ali nisu dobili dopuštenje pa su ga morali promijeniti. Ako je vjerovati njegovim predstavnicima, „Frank Herbert ne voli rock bendove, osobito one koji sviraju teški rock, a naročito bendove poput Iron Maidena“. Neka. Ostalo je više za nas.

Budući da su nakon „The Number of the Beast“ dobili reputaciju sotonista, odlučili su se na račun toga malo i zabaviti. Tako se na početku „Still Life“ nalazi unatraške snimljena poruka. Što je na njoj? Pijani Nicko koji u stilu Johna Birda oponaša Idija Amina – i na kraju podriguje. Nema sumnje da je riječ o pravim štovateljima rogatog uz dodatnu dozu visoke kulture. Barem im nije bilo dosadno.

Ne bi škodilo napisati par riječi i o produkciji – bilo bi i vrijeme. Novonastala buduća klasična faza Maidena i dalje je bila pod budnim okom Martina Bircha, a rezultati se na albumu mogu jasno čuti. Što se tiče samog zvuka, nema tu puno mudrosti. Album je dinamičan, s pregršt detalja i jasno definiranih instrumenata. Odličan je primjer kako produkcija u metalu istovremeno može biti žestoka i uhu ugodna. Općeniti dojam samog zvuka jest da je vrlo opušten. Dakle, album možete bez problema navinuti do daske, a da vas s vremenom ne izmori.

Jedina potencijalna primjedba jest da na trenutke nedostaje niskih tonova čime se malo gubi na „punoći“ zvuka. Originalno američko izdanje ima nešto punije niske tonove, no nema opušteni zvuk kojim se diči britansko izdanje. Samo da su na njemu bili mrvicu naglašeniji, rezultat bio bi još bolji. Ovako je samo odličan.

Godina izdanja: 1983.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A:
1. Where Eagles Dare
2. Revelations
3. Flight of Icarus
4. Die with Your Boots On

Strana B:
1. The Trooper
2. Still Life
3. Quest for Fire
4. Sun and Steel
5. To Tame a Land

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."