Specijal

For the Record: Jethro Tull – „Benefit“

For the Record: Jethro Tull – „Benefit“

Svaki bend u nekom trenutku „otkrije“ svoj zvuk. Nekad ranije, a nekad kasnije. Jethro Tullu je trebalo nekoliko albuma prije negoli su raskrstili s blues rockom i malo dublje se pozabavili progresivom. Prije negoli je „Aqualung“ definirao njihovu karijeru, „Benefit“ je definirao njihov zvuk. Je li bio bolji? Nije, ali je definitivno imao bolju produkciju.

Album je znatno čišćeg zvuka. Tonovi su jasniji pa je mnogo lakše razaznati pojedine instrumente. Produkcija je samo po sebi na trenutke prikladnija hard rocku nego folku, odnosno progresivi, osobito ako obratite pažnju na električnu gitaru. No, čak i elementi folka dolaze do izričaja, konkretno tragiromantični zvuk akustične gitare, a najviše je pažnje i dalje posvećeno Andersonovu glasu koji je fokus svakog miksa, bez obzira na ton pjesme. Napredak je bio i zahvaljujući ljudskom faktoru

„Benefit“ je prvi album na kojem se pojavio klavijaturist John Evan. Navodno je njegova pojava u bendu promijenila njihov stil te Andersonu omogućila mnogo slobodnije pisanje glazbe. Prema riječima basista Glenna Cornicka, „Stand Up“ je zvučao hladno, poput nakupine pjesama u izvedbi studijskih glazbenika, stoga su pokušali postići „življi“ zvuk. Bez puno ustručavanja možemo reći da su i uspjeli. No album se nije sveo samo na izmjene, odnosno uhodanost same postave.

Bio je to i prvi album na kojem su počeli eksperimentirati s naprednijim produkcijskim tehnikama. Među ostalim, tu su bile unatraške odsvirane klavijature te flauta na „With You There to Help Me“ čiji je uvod na nastupima Anderson svirao leđima okrenut publici. Također su se malo poigravali i s brzinom magnetske vrpce kod gitare na „Play in Time“. Danas možda i ne zvuči toliko uzbudljivo i revolucionarno, no u analogno doba nije bilo naprednijeg načina kojim bi se postigao jedinstven zvuk. Drugim riječima, morali ste se namučiti.

Sve u svemu, album je dobro ispao pa se „Benefit“ isplati preslušati. Možda nije toliko razvikan kao „Aqualung“ ili „Thick as a Brick“, ali je zato među obožavateljima jedan od njihovih najpopularnijih albuma. Dobar je dokaz kako manje poznati albumi mogu bolje zvučati od svoje „veće“ braće.

Godina izdanja: 1970.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje.

Strana A:

  1. With You There to Help Me
  2. Nothing to Say
  3. Alive and Well and Living In
  4. Son
  5. For Michael Collins, Jeffrey and Me

Strana B:

  1. To Cry You a Song
  2. A Time for Everything?
  3. Inside
  4. Play in Time
  5. Sossity; You're a Woman
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."