Specijal

For the Record: Funkadelic – „Free Your Mind… and Your Ass Will Follow“

For the Record: Funkadelic – „Free Your Mind… and Your Ass Will Follow“

Nema sumnje da je proces snimanja albuma kreativno vrlo zahtjevan. Treba imati živaca, inspiracije, volje, discipline i motivacije. Dakle, definitivno nije za svakoga. Vjerojatno nije ni za svaki bend. Postoji bezbroj načina na koje se cijelom zadatku može postupiti, no jedno je sigurno. Koliko god glazba bila odlična, biti nadrogiran prilikom snimanja albuma nije (uvijek) najbolja ideja. Želite dobar primjer? Nema boljeg od Funkadelica i njihovog „Free Your Mind… and Your Ass Will Follow“.

George Clinton je izjavio da su pokušali napraviti album dok su bili pod utjecajem LSD-a – čuo sam i gorih glazbenih motivacija. Njihova odluka urodila je plodom, a rezultat se vidi – odnosno čuje – na svakom koraku. Iako se mora priznati da je album s glazbene strane odličan i jedan od njihovih najboljih, produkcijski gledano je katastrofa.

Gdje početi? Bolje pitanje bilo bi gdje stati… Neuravnotežena glasnoća instrumenata, njihova konstantna „selidba“ između lijevog i desnog kanala te česta promjena glasnoće samo su neki od problema koje je moguće čuti. Bubnjevi znaju biti vrlo slabi i/li kompresirani pa je teško zamisliti da je za takvo što zaslužno ljudsko biće. Vokali znaju biti postavljeni na potpuno suprotne strane obaju kanala ili čak na isti, dok se neke stvari jedva čuju.

Rado bih rekao da su to svi problemi, ali to je tek početak. Nismo ni došli do pretjerane količine kašnjenja signala koje samo dekoncentriraju sam proces slušanja, a u kombinaciji s odzvanjanjem rezultira vrlo nesretnim – da ne spominjem dezorijentirajućim – miksom. Neke pjesme zvuče „normalnije“ od drugih, ali ne puno. Čak ni to nije neka utjeha jer se onda ponovno morate vratiti u stvarnost ostatka albuma koji nije baš ugodan za slušati.

Album se može poslušati, a vjerojatno je to i lakše izvesti preko zvučnika jer je preko slušalica idealna prilika za samoiniciranje glavobolje. Za to ipak treba strpljenja – a i pokoji aspirin ne bi škodio. „Free Your Mind… and Your Ass Will Follow“ jest odličan primjer funka, ali i katastrofalne produkcije. Isplati ga se poslušati kako bi se dobio dojam što NE raditi u studiju. Treba postaviti neke granice. Idući put, puno discipline, više fokusa i manje droge. Mnogo manje. Ovoga bi se i Charlie Sheen posramio. Ili takve količine on (doslovno) pojede za doručak?

Godina izdanja: 1970.

Verzija albuma: Originalno američko izdanje

Strana A:
1. Free Your Mind and Your Ass Will Follow
2. Friday Night, August 14th

Strana B:
1. Funky Dollar Bill
2. I Wanna Know If It's Good to You?
3. Some More
4. Eulogy and Light

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark"