Koncerti

Bobotomija u KSET-u - pozitivan tulum za okorjele fanove

Bobotomija u KSET-u - pozitivan tulum za okorjele fanove

Nije da se preseravam, ali stvarno idem na dosta koncerata u životu. Što se tiče srcu mi milih regionalnih izvođača, sve sam ih vidio, neke i po trideset-četrdeset puta. Iznimka u tom pravilu je već dugo vremena bio treš princ - kantautor Bobo. Em što gospon ne svira naročito često, em što bi se meni uvijek nešto ispriječilo, ali eto - do dana jučerašnjeg Kneževića Bobu ja ne čuh uživo.

Kad sam u danima prije koncerta ljudima govorio da idem na Bobin gig, većinom bi me zbunjenog izraza lica pitali tko to točno jest. Počeo bih im tada pjevušiti "Co To Maš" ili "Dominik" i oni bi se od srca nasmijali i rekli kako naravno da znaju za tog lika, ali pojma nisu imali da je i dalje živ i da radi muziku. Feedback te vrste me nije nimalo ohrabrivao po pitanju vjere u popunjenost KSET-a ove jesenje srijede. Te su se strepnje ispostavile prilično utemeljenima, Bobu i bend je oko desete ure na podiju kluba dočekalo svega nekih pedesetak ljudi. Vjerujem da to nije najugodnija činjenica za čovjeka kad u podsvijesti ima spoznaju da mu je taj isti klub prije šest godina bio pun, ali što da se tu radi? Odgovor je samo jedan – albume i spotove! Jednog potonjeg je taman, kakve li slučajnosti, i snimio, pa nam je isti premijerno bio projiciran na ksećanskom platnu. Radilo se o spotu za stvar "Ninočka", jednom u nizu singlova što će se naći na nadolazećem novom albumu. Inače dosta sadržajan spot, savršen omjer drame, akcije i romanse.

Uglađeni Bobo (u prsluku i s leptir mašnom, molit ću) je ovaj put na stejdž izišao s pratećim bendom sastavljenim od violinista, basista i bubnjara. Ne mogu a da ne spomenem da su i oni mahom bili vrlo živopisni likovi, kao da su upravo ispali iz Alan Forda. Svirka je bila korektna. Ritam sekcija se nije naročito isticala, dok je violinist svojim efektnim solažama cijelu zvučnu sliku dosta približio onome kako na koncertima zvuči Zabranjeno Pušenje. Krenuli su odmah va banque, ispalivši "Dominika" kao ledolomca, nakon njega "Biljku" i "Dildo". O svakoj Bobinoj stvari bih mogao napisati jedan esej, svega mi. U trenutku kad u muzici ne postoji ništa teže nego biti poseban, ovaj gospodin svojim uvrnutim treš šlagerima predstavlja žanr za sebe. Namirišiš mu pjesmu na pet kilometara, nema greške. Naizgled isključivo zajebantske tematike, često u sebi kriju društvenu osviještenost na raznim poljima, od lakih droga preko teškog šopinga sve do gumenih banana. Dodajte u to šeretske naratorske elemente među pjesmama i imate dosta dobru shemu sve skupa. Koja bi vjerojatno postala još i bolja da se nije dogodilo ono što se uvijek događa, a to je naravno posjet KSET-ovih najvjernijih fanova, organa reda i mira. Tako da je koncert bio ponešto skraćen, na svu sreću ne previše. Ali i dalje smo ostali uskraćeni za "Svijet je okrutan", "Čovjek sa zečjom usnom", "Šišmiš" i još masu hitčina. Doduše ne zadugo jer je (navodno, tom dijelu nisam svjedočio) u nekom trenutku nakon koncerta Bobo preostalim uzvanicima solo na akustari u klubu ostvario još pokoju glazbenu želju. Što ti je čovjek iz naroda.

Atmosferske prilike, mora se reći, unatoč tome što su se ljudi na stejdžu svojski trudili oko njih, nisu bile nešto ekstatične. Nekolicina okorjelih fanova u prvom redu imala je privatni tulum i asistirala je meštru ceremonije po pitanju singalonganja, pljeskanja i sl., dok je ostatak naroda sa sramežljivim smiješcima napola zbunjeno prekriženih ruku promatrao ta čudnovata zbivanja na stejdžu i oko njega bez želje za naročitim involviranjem. Bobina zvijezda, da se ne lažemo, ne sja istim sjajem kao kad je onomad iznebuha uzrokovao opću pomamu. No, ta činjenica nije ni najmanje uzrokovana nekim padom kvalitete ili inspiriranosti u njegovoj glazbi. Dapače, radi se o jednako zanimljivom i otkačenom liku kao i tad. To smo se ovom prilikom zorno mogli uvjeriti.

A hype i slava su ionako teško objašnjive stvari, dođu i odu kako im se sprdne. Naravno da je bolje kad su tu, ali može se i bez njih, pogotovo ako glazbu ne smatraš osnovnim izvorom prihoda. Bobi od srca želim da mu se na idućem albumu dogodi neki novi "Co to maš" pa da onda sljedeći put možemo uživati u jednako dobroj glazbi u još puno većem broju i boljoj atmosferi.

Marin Tomić (Ujak Stanley)
Marin Tomić (Ujak Stanley)

"Meni je najbolje kad mi je dobro."