Koncerti

Bare & Majke u Vintageu  – rođeni za rock 'n' roll

photo: Goran Bare i Majke, credit: Patricija Flikač

Bare & Majke u Vintageu – rođeni za rock 'n' roll

Nakon fantastičnog koncerta održanog u Areni u prosincu, došlo je vrijeme da se Majke okupe u nešto intimnijoj atmosferi, pri čemu je odluka pala na mnogima omiljeno okupljalište, Vintage Industrial Bar. Iako je u originalnom planu bio jedan koncert, očito je da je publika itekako željna Majki u ovakvom okruženju, stoga je brzo najavljen (i rasprodan) i drugi.

Prvom koncertu u četvrtak nažalost nismo prisustvovali, no ono što možemo potvrditi je da se apsolutno isplatilo izvući se iz kuće i dokotrljati do Savske, gdje su Majke i Bare još jednom zacementirali svoje mjesto na našoj glazbenoj sceni.

Točno u 21:30, čak i minutu-dvije ranije, članovi Majki su se posložili po pozornici, a Baretov izlazak na istu dočekan je apsolutnim oduševljenjem. Nakon kratkog pozdrava publici, raspoloženi i rasplesani Bare uveo nas je u odličnu večer pjesmom „Rođen za suze“ u nešto sporijem aranžmanu, no ispunjenom improvizacijama, kako Bareta tako i benda koje su kroz nastup bile šlag na torti odličnog koncerta. I sam je Bare tamo negdje oko treće – četvrte pjesme i kod predstavljanja članova Majki,  naglasio da se nalazimo u prisustvu odličnih glazbenika koji nemaju problema pratiti čak ni njegova skretanja s glazbenog kursa.

DSC07150goran-bare-i-majke-patricija-flikač  

Nadovezale su se „Ljubav krvari“, a onda i „Krvarim od dosade“, mračne i teške, prikladno popraćene tmurnim crvenim osvjetljenjem, koje je dočaralo atmosferu. Iako je Bare u nekom trenutku napomenuo gdje su vrata, za slučaj da je nekome dosadno, bilo je to potpuno nepotrebno jer je publika od samog početka bila potpuno uvučena u koncert i ne samo da se nikome nije išlo kući, nego se koncertni dio Vintage Industriala samo punio i punio kako je koncert odmicao.

A onda je došlo vrijeme i za „Odvedi me“, jednu od najljepših i najiskrenijih balada naših prostora, koja nas svaki put iznova ostavi bez teksta. U potpunosti se slažemo s Baretovom  izjavom da to nije „samo“ pjesma, to je trenutak, trenutak koji je publika jučer popratila glasno i složno od prvog do zadnjeg stiha.

U skladu s tradicijom, kako je koncert prolazio, ritam se ubrzavao, a atmosfera polako, ali sigurno zagrijavala. Čuli smo „Mršavi pas“, nakon koje je slijedila i „Put ka sreći“, koja je ovog puta odmaknula od originalnog blues aranžmana i dobila gotovo „beachy“ zvuk, ali s pravim rock završetkom.

DSC07062goran-bare-i-majke-patricija-flikač „Budi ponosan“ definitivno je bila jedan od vrhunaca večeri, a  refren, kao i brojni povici koji mu prethode su složno tutnjali nakrcanom prostorom. Ponos je definitivno jedna od emocija koju je sinoćnji koncert izazvao u nama, kao i zahvalnost što po tko zna koji put imamo priliku gledati ove majstore zanata i uživati u njihovom nastupu.

Hitovi su slijedili jedan za drugim, od „Teške boje“, preko „Vrijeme je da se krene“ – jednog od očitih favorita publike, pa do „Mene ne zanima“, a u prostoru Vintagea se plesalo, pjevalo i sasvim jednostavno rečeno uživalo svakom porom.

Za sam kraj koncerta ostavljena je „Ja sam budućnost“, koja je (kao i većina pjesama prije) dočekana glasnim pljeskom. Iako je Bare pri kraju najavio da nema više i nema smisla ni tražiti bis, to se ipak ispostavilo netočnim, te smo na bisu, između ostalog, imali priliku čuti još jedan od hitova diskografije, „A ti još plačeš“, na opću radost publike.

DSC07079goran-bare-i-majke-patricija-flikač 

Koliko god da je vidno umoran, ispijen i ponekad istini za volju nekoherentan, činjenica je da Bare ima magnetizam kojim se rijetko koji glazbenici mogu pohvaliti. Pjesme Majki se ne izvode, one se žive. Dokle god ide, i mi ćemo ih rado živjeti s njima.

Hvala na divnoj večeri!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni