Koncerti

The Melvins: Ekstaza teškog

The Melvins: Ekstaza teškog "riffovlja" u rasprodanoj Močvari

Dok sam se sinoć vraćao iz Močvare kroz glavu mi se vrtjela misao kako opisati koncert Melvinsa nekome tko nije bio na koncertu. Iako je moj posao prenijeti širokim masama kako je bilo na ovom ili onom nastupu, u ovom slučaju to nije bilo baš jednostavno. Ok, mogao bi napisati nešto tipa "koncert je bio spektakl", ili "fenomenalna izvedba" i ne bih fulao, ali to ne bi bilo ni približno dovoljno detaljno. Za mene je sinoćnji koncert bio ponavljanje gradiva iz, sada se već čini davne 2007. godine, kada su također uz predgrupu Big Business, Melvinsi nastupili u Pauku. Tada sam bio pod teškim lijekovima i temperaturom, a doma sam se vratio u ekstazi. Sada, 8 godina kasnije, me zanimalo kako The Melvins zvuče uživo i u dok si trijezan.

Ne mogu priznati da sam ih zadnjih par godina aktivno slušao. Posljednji album me mimoišao, a starih pjesama se već teško sjećam, ali opet Melvinsi su svojevrsna institucija i kad nastupaju izgleda kao da je cirkus došao u grad.

U Pauku su 2007. svirali pred jedva 200 ljudi,  Tvornica je 2011. bila navodno krcata, a Močvara je sinoć bila rasprodana. Kada sam stigao, u dvorištu kluba bilo je podosta ljudi, a hrpa ih je još cugala ispred samog ulaza i po nasipu. Točno po satnici, kad je na pozornicu u 21h stupio Big Business dvorište se brzinski ispraznilo i odjednom sam osjećao omanju klaustrofobiju zbog tamne i zbijene Močvare.

Big Business @ Močvara © Filip Bušić PhotographyBig Business @ Močvara © Filip Bušić Photography

Big Business nije privukao sve one koji su kupili ulaznicu za tu večer na svoje "prašenje" na pozornici , ali klub je već tada bio 2/3 pun. Jared Warren i Coady Willis svojih pola sata odradili su perfektno odsvirajući pjesme iz presjeka svoje karijere. Zvuk je bio fenomenalan, a Warrenov odličan tvrdi i duboki vokal nije popuštao niti pod očiglednom prehladom. Willis je pokazivao svoje bubnjarsko umijeće igrajući se sa svakim dijelom seta, a ovaj mu je nastup bio svojevrsno zagrijavanje za onaj kasniji uz Melvinse i Crovera. Iako minimalistički ustrojen, Big Business je sinoć pružio maksimum od svoje fuzije stilova. Odlična svirka odličnog dvojca te pravi uvod za ono što je sljedilo.

Buzz Osbourne, The Melvins @ Močvara © Filip Bušić PhotographyBuzz Osbourne, The Melvins @ Močvara © Filip Bušić Photography

U 22 sata, ponovno točno po satnici, na pozornicu su se uspeli The Melvins. Za one koji nisu znali, pola The Melvinsa u trenutačnoj rotaciji čine članovi Big Businessa. Na duplom setu bubnjeva koji je popunio središnji dio pozornice uz Dalea Crovera, ponovno se na pozornici našao Coady Willis, a bass je ponovno uzeo u ruke Jared Warren. Zanimljiv detalj je da je Willis za razliku od Crovera ljevak,  tako da veći dio nastupa dok bubnjaju djeluju kao zrcalna slika jedan drugoga. King Buzzo "zabio" se na publici desni dio pozornice, gdje je tijekom nastupa upravljao svojom veselom družinom. U ovom trenu Močvara je već bila krcata. Prvi redovi su divljali, mnogobrojni fotografi su se u silnoj gužvi mučili okinuti pokoju dobru fotku, a ostatak publike uživao je u jednom dugom, skoro pa metal "jam sessionu".

Melvinsi su specifičan bend. Iako su radi popularnosti Nirvane početkom devedesetih (kao i mnogi drugi bendovi) zasluženo došli u spotlight medija i šire publike i dalje su ostali kompletna alternativa. Nikad se nisu, kao što bi neki rekli "prodali" ili napravili neki mainstream hit, ali su kroz godine zaslužili status kultnog benda, te je sinoćnji koncert bio i pokazatelj zašto. Koncert je krenuo bez predstavljanja, jer iskreno, svatko tko je bio na koncertu sinoć zna tko su Melvinsi. Pjesme su se prelijevale jedna u drugu bez ikakve pauze te jei većim fanovima od mene bilo teško skužiti gdje jedna staje, a druga počinje. Najzaslužniji tome bili su bubnjari koji su publici pružili jedno zanimljivo i rijetko iskustvo. Možda samostalno niti Crover niti Willis nisu zasebno neki ogromni virtuozi i ima bubnjara kao što je npr. Mike Portnoy koji će na svom ogromnom setu sam izvoditi čuda tijekom nastupa, ali sinkroniziranost ovog dvojca je nešto što treba barem jednom u životu doživjeti. Vodili su bend bez premca tijekom cijelog nastupa i bacali publiku u ekstazu.

Dale Crover, The Melvins @ Močvara © Filip Bušić PhotographyDale Crover, The Melvins @ Močvara © Filip Bušić Photography

Iako je King Buzzo pojava za sebe, bilo da je riječ o izgledu i performansu tijekom nastupa, ili o glasu i gitari koju rastura tijekom nastupa, ova fuzija bubnjara će mi ponovno ostati, a vjerujem i mnogima koji su prisustvovali sinoćnjem koncertu, u pamćenju godinama. Svi zajedno su na pozornici ostavili litre znoja, a prvi redovi skakali su i divljali punih 75 minuta nastupa. Trajanje samog koncerta nekome vjerojatno zvuči kratko, i sigurno je da su neki otišli kući pomalo razočarani, ali taj brzi i žestoki nastup bez pauza trajao je taman koliko je trebao. Tako mi se, dok sam nakon koncerta odvezivao bicikl, jedan mladić žalio kako je očekivao kašnjenje (koje je često na zagrebačkim koncertima) te je na kraju ostao zakinut za pola nastupa. Tijekom nastupa na pozornici se izmijenilo pjesama iz presjeka duge karijere Melvinsa. Jedan veliki i kvalitetni bućkuriš distorziranih i teških sludge,doom, stoner rock, drone, grunge, noise rock, experimental rock i hardcore-punk žanrova. Koncert je završio petminutnom solažom na bubnjevima tijekom koje su se Buzz i Jared pokupili s pozornice bez pozdrava, a navodno je Buzz za vrijeme tog sola s gitarom prošao po dvorištu i uputio se negdje izvan kluba u noć (tako su barem neki tvrdili nakon koncerta).

Ovaj će koncert biti onaj gig o kojem će mnogi pričati godinama. O Buzzu, kralju Melvinsa, opakom Big Businessu, dva bubnjara koji su izvodili čuda na svojem spojenom setu bubnjeva, Jaredu koji je pokazao avoj  specifičan vokal kao i znanje sviranja bas gitare, te rasprodanoj Močvari koja je kući otišla s jednim iskustvom više.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."