Albumi

La Volpe i sivi prvijenac za vedre dane

La Volpe i sivi prvijenac za vedre dane

Dok vani prži sunce i svi čekamo pravi trenutak za malo rashlađenja, La Volpe je bio marljiv i odlučio ljetno nebo zakloniti kišnim oblacima svoje sumornosti. Osnovan 2014. godine, splitski je trojac nakon promoviranja singla "Hello Shallow" ove godine izdao i svoji prvi album. "Way Away", garage/alt album za sve vas koji ne možete podnijeti dobro raspoloženje i pozitivu, pruža mali predah od standardnih alt rock albuma prepunih romanse.

Ako po uvodu niste shvatili kakve emocije ovaj bend izražava, odmah na početku će vam sve biti jasno. Prva pjesma "A Lullaby" započinje melankoličnim notama gitare i još melankoličnijim vokalom čija nas rezigniranost postepeno uvlači u atmosferu albuma. Izmjenjivanje mirnih i glasnih dijelova zorno demonstriraju različite faze emotivnog razdora koje nam bend želi uprizoriti. Dinamika između instrumenata je dobra. Svaki član ispunjava svoju ulogu te ih je moguće jasno razaznati u miksu, čak i bas koji u današnjoj produkciji često zna završiti par kilometara iza ostatka benda. Neprofinjeni, prljavi zvuk garage rocka dodatno naglašava surovost zvuka. Moguće je vizualizirati prljavi, uljem umrljani betonski pod, dim dogorjele cigarete te prevrnute boce uz istjecanje još nedovršenog piva – kao i sve vedrine iz sobe. Iako se tempo malo mijenja kad na red dođe "Vitium", sveukupna ćud nikako.

Ipak, u odnosu na ostatak albuma, neke su stvari slabije i ne prenose adekvatno doživljaj. Elan – ako ga možemo tako nazvati – popusti kod "All the Same" i "Revolution" pa bend zvuči čak pomalo optimistično ako ne živahno. Zato "T.R.C." zadržava dinamiku i vuče natrag u lažnu vedrinu, a "They Will Sing" slušatelja u potpunosti pritišće i guši slojevima zvuka. "Way Away" dopušta malo zvučne otvorenosti što idealno ide uz pojačanu dinamiku i izmjene u pjesmi, a za sam kraj imamo obradu Bowiejeve "Space Oddity", ovdje "Major Tom", jedne od originalnih inspiracija svim melankolicima današnjice. Kratkom procjenom, obrada je dobra. Pokazuju da se dobro snalaze u području psihodelije, ali je vokal mogao biti izraženiji jer ga instrumenti kada krene gužva itekako znaju potisnuti u pozadinu. To su ipak početci pa se nadam da će takvi lapsusi u produkciji ubrzo nestati. Na greškama se uči, a La Volpe pokazuje da su dovoljno sposobni te da ih nekoliko mušica neće obeshrabriti. Ako vam je ovih dana previše sunčano, jednostavno vam je dosta vedrine i zaželjeli ste se malo sivila i kišnih oblaka, poslušajte. Malo kiše uvijek dobro dođe za osvježenje.

Popis pjesama:
1. A Lullaby*
2. Ascending
3. Vitium*
4. Hello Shallow
5. All the Same
6. T.R.C.
7. They Will Sing*
8. Bang Bang
9. Way Away*
10. Revolution
11. Major Tom

Top pjesme*

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."