Albumi

Melvins - Hold It In

Melvins - Hold It In

Melvinsi su savršen primjer benda koji nikada nije imao single u klasičnom smisle te riječi, ali je njihov utjecaj proširio svoje grane u bezbroj smjerova.

Bilo bi krivo pretpostaviti da su jedan od onih nepoznatih bendova čija popularnost naglo poraste kada budu spomenuti kao uzor nekome od trenutnih glazbenika koji haraju top ljestvicama. Ako su ikada i bili takav bend, onda je to bilo početkom devedesetih zahvaljujući Cobainu, ali njihov neprekinuti rad više od dva desetljeća nakon dokazuje da Melvinsi ne ovise ni o kome.

Ovaj jedanaesti po redu studijski album koji je izdan kroz izdavačku kuću Ipecac čiji je suvlasnik Mike Patton ( Faith No More, Fantomas, Mr. Bungle, Tomahawk, Peeping Tom) i na njemu su se uz stalne članove Buzza Osbornea (aka King Buzzo), i Dalea Crovera našla i dva člana benda Butthole Surfers, Paul Leary i Jeff Pinkus. Vjerna i ponajprije prijateljska suradnja između Melvinsa i Pattona, zajedno s Learyevim i Pinkusovim doprinosom, stvorio je još jedan zanimljiv album, Hold It In.

Glavna kvaliteta Melvinsa je ta što uspjevaju sa svakim albumom dati nešto novo, a da istodobno zadrže svoj prepoznatljiv zvuk, čiji je glavni fokus Buzzov vokal. Pa tako ono što je albumu Stag pjesma "Cottonmouth" ili na  Houdiniju "Honey Bucket" i odlična obrada Kissove pjesme "Going Blind", na ovom je poveći broj pjesama. Od neočekivane druge pjesme "You Can Make Me Wait" koju karakterizira zvuk koji bi prije povezali s bendovima njihove generacije poput Dinosaur Jr. do melodične "Eyes On You". Razlog tome je prethodno spomenuta suradnja sa Paulom Learyem i Jeffom Pinkusom, što se pokazalo kao kvalitetan potez. Leary je uz pjesmu "I Get Along (Hollow Moon)" i autor ovih dviju pjesama. Melvinsova vječna želja za eksperimentiranjem lijepo se poklapa s punk psihodelijom autora pjesme Pepper, jedna od originalnijih pjesama devedesetih.

Album započinje pjesmom Bride of Crankenstein koja će svakoga tko je bio na jednom od Melvinsovih koncerata u Zagrebu (2007. Pauk i 2011. Tvornica, za one boljeg sjećanja i koncert s Jellom Biafrom 2005.) vratiti u te dane. Duboki i distorzirani riff pjesme obradovat će bilo kojeg ljubitelja Melvinsa i slične glazbe. Nakon prve pjesme za očekivati je kako će album krenuti u sličnom smjeru, ali već druga pjesma razbija takvo očekivanje. Melodičnost i vocoder korišten u pjesmi You Can Make Me Wait možda će na sekundu natjerati slušatelja da se zapita jesu li to zaista Melvinsi, ali to je ono što rade najbolje, ulove slušatelja nespremnog. Druga stvar koja je zanimljiva kod Melvinsa je humor prikriven u obilju teškog zvuka. Glazbeno razdoblje u kojemu su Melvinsi započeli nije previše poznato po humorističnim pjesama. Kod svakog benda bi se našla poneka pjesma humoristične tematike (Soundgardenova "Big Dumb Sex" ili "Queen of the Rodeo" nastala malo prije nego je Alice in Chains bio službeno oformljen), ali glavni lajtmotiv tog razdoblja je bio ponešto ozbiljniji. Naslovi Melvinsovih pjesama i sami tekstovi često sadrže dozu humora koja je duboko utopljena u glasnoću instrumentalnog dijela. Zbog toga on je najlakše primjetljiv po naslovima a, u slučaju ovog albuma to su pjesme poput Onions Make The Milk Taste Bad ili Piss Pisstoferson. Humor koji je na blagom tragu onoga koji  je često znao prakticirati Frank Zappa u svome radu nije za svakoga, ali daje svoj doprinos u kreiranju onoga što ovaj bend predstavlja. Šesta pjesma Eyes On You je najlakše zamijećena pjesma albuma. Ova pjesma najbolje predstavlja spoj psihodeličnog punka Butthole Surfersa i čvrstog Melvins zvuka. Energičan ritam, efektizirana gitara i melodičan bas stvorili su odličnu pjesmu. Nine Yards dijeli sličnu atmosferu i asocira na rane dane Soundgardena i njihov prvi album Ultramega OK. Album završava s House of Gasoline, dvanaestominutnom instrumentalnom bukom koju će većina zaobići tako da će ili ugasiti album ili će ga početi slušati ispočetka. Velika je vjerojatnost da će biti potonje i unatoč tome što se ovaj album neće svidjeti svakome, ne može se poreći da su Melvinsi ako ništa drugo onda zabavni.

Popis skladbi:

 1. Bride of Crankenstein
 2. You Can Make Me Wait
 3. Brass Cupcake
 4. Barcelonian Horseshoe Pit
 5. Onions Make The Milk Taste Bad
 6. Eyes On You
 7. Sesame Street Meat
 8. Nine Yards
 9. The Bunk Up
 10. I Get Along (Hollow Moon)
 11. Piss Pisstopherson
 12. House of Gasoline

*Top Tracks

Antonio Rozić
Antonio Rozić

Shake it like a polaroid picture