Koncerti

Hladno pivo u Domu sportova: Punk tulum za oproštaj?

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

Hladno pivo u Domu sportova: Punk tulum za oproštaj?

U četvrtak 13. listopada zagrebački pankeri Hladno pivo održali su svoj prvi od najavljena dva koncerta u maloj dvorani Doma sportova. Ovim koncertima Hladno pivo obilježava svojih 35 godina djelovanja na glazbenoj sceni. Iako su prvotno najavljivali proslavu s 35 koncerata, vrlo brzo se pokazalo da će tu brojku ipak premašiti (tako su u Zagrebu u sklopu ove turneje već nastupali na Beerfestu u svibnju ove godine). No kako su momci iz benda najavili da će im ovo biti posljednja turneja za duže vrijeme, dva rasprodana koncerta u njihovom gradu nikoga nisu iznenadili.

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

S obzirom da je petak bio odmah rasprodan, dodan je novi datum dan ranije. Bilo je nekih špekulacija kako bi zbog toga koncert u četvrtak mogao biti nešto slabiji, no žestina s kojom su otvorili pomelo je sve sumnje. Ovakav tulum kojim je Hladno pivo sinoć orkestriralo teško se može nadmašiti. Mogu ga samo pokušati ponoviti drugi dan. Rasprodana mala dvorana sastojala se od svih generacija – od ekipe koja ih sluša od Đinovskog, do mlađih koji su se upecali na nešto blaži punk rock izričaj albuma iz 2000-ih. 

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

Odlično raspoloženi Mile prije svake pjesme dao je kratak komentar sam sebe opominjući kako previše priča – no vidjelo se da su svi članovi benda uzbuđeni (a tko ne bi bio kad svira na svom terenu). Hladno pivo već je puno puta nastupalo u Domu sportova (i u maloj i u velikoj dvorani) – od predgrupe Ramonesima 1994. do dva rasprodana koncerta 2018. (jedan samo sa starim stvarima, drugi s presjekom karijere).

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

No sam Mile se prisjetio najznačajnijeg nastupa u maloj dvorani 20. travnja 2004. u 20.04h. – njihovog prvog velikog rasprodanog koncerta nakon objavljivanja Šamara. Taj album i nastup bili su im prekretnica u karijeri, stoga je ovo sinoć bio svojevrsni hommage Šamaru s kojeg su i odsvirali najviše pjesama. Iako je fokus bio na albumima iz 2000-ih – pogotovo sa Šamara i Knjige žalbe, s debitantskog Đinovskog odsvirali su čak 5 pjesama, dok su treći album Desetku okrznuli tek s Ne volim te (s drugog albuma GAD nisu odsvirali niti jednu).

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

Desetak minuta nakon 21h dečki su otvorili žestoko sa Pjevajte nešto ljubavno i Mojoj majici. Vjerujem kako je ekipa u prvim redovima već na ovim stvarima ostala skroz mokra od piva koje je počelo letjeti dvoranom. Nastavili su sa Carstvom pasea i Pravo ja, a potom su nas podsjetili da Sreća u braku ima mamu i tatu. Mile se osvrnuo na jednu od prvih istinski ljubavnih pjesama Jednim osmjehom, a našla se tu i novija Kišna nedjelja. Na apsolutno svaku pjesmu cijela dvorana je pjevala u sav glas, stoga ne mogu točno reći koja je bila vrhunac jer ih je bilo toliko puno.

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

Bilo je tu poganja na Dobro veče, Princezu i Trening za umiranje. Superman je možda bio najbolje prihvaćen među mlađom publikom, jer je u tom trenutku najviše djevojaka bilo na ramenima. Našla se tu još jedna nova koja govori o nestašnim prstima – Štetočine. No na prvim taktovima Teško je ful biti kul nastupio je opći kaos. Dio koji u originalu pjeva Edo Maajka perfektno je otpjevao fan Zvone koji je pozvan na pozornicu, dok je Mile „zaplivao“ u gomili obožavatelja. Potom su nas podsjetili na dva hita s Pobjede – pričali smo na šatrovački s Bačkizagre, a s Politikom smo zavirili u političku situaciju devedesetih.

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

Regularni dio koncerta završili su u 23h sa Samo za taj osjećaj na koju vjerujem da se većina starije publike sjetno prisjetila svojih mladenačkih dana. Mokri od pive i znoja kratko smo zazivali dečke da se vrate na pozornicu. Na bisu od čak pola sata odsvirali su 6 pjesama. Započeli su s Messi, a nastavili s pogledom u bolju budućnost s Zimmer frei, Konobar je bio posvećen svim konobarima u dvorani, a s Nije sve tako sivo ponovno su brutalno zagrijali atmosferu. Koncert su završili onako kako su i počeli s žestokom punk himnom s prvog albuma – Für immer Punk. U 23.30h, uz ritmove Kad sunce opet zađe KUD Idijota, dečki su se naklonili i oprostili s publikom. Nakon skoro dva i pol sata i 35 pjesama spektakl koji su nam dečki iz Hladnog piva priredili je završio. Rezultat je bio nezaboravan punk tulum poganja, skakanja i pjevanja.

photo: Hladno Pivo, credit: Filip Bušić

Setlista:

Pjevajte nešto ljubavno

Mojoj majici

Carstvo pasea

Pravo ja

Sreća

Jednim osmjehom

Kišna nedjelja

Kirbaj i kotlovina

Čekaonica

Ne volim te

Dobro veče

Princeza

Trening za umiranje

Par pitanja

Šamar

Ranjeni i ludi

Štetočine

Superman

Pijan/Trijezan

Firma

Na ovim prostorima

Teško je ful biti kul

Bačkizagre stupa šeja

Politika

Fotoaparat

Soundtrack za život

Vjeruj u mene

Pitala si me

Samo za taj osjećaj

Bis

Messi

Zimmer frei

Konobar

Nije sve tako sivo

Ezoterija

Für immer Punk