Specijal

For the Record: Joe Satriani – „Surfing with the Alien“

For the Record: Joe Satriani – „Surfing with the Alien“

Svatko ima album kojim se probio na scenu. U Satchevu je to slučaju bilo sa „Surfing with the Alien“, albumom koji je također zacementirao njegov status glazbenog božanstva. Ipak je riječ o jednom od njegovih najuspješnijih albuma sa svime po čemu je i postao poznat. Barem što se tiče glazbe. Produkcijski gledano… Volite li 80-e? Jer ćete upravo to i dobiti. Htjeli ili ne htjeli.

Osim energičnosti glazbe karakteristične dotičnom desetljeću, album „krasi“ i karakteristična tvrdoća zvuka. Jedan od krivaca jest upotreba ritam-mašine koja čak i po tadašnjim mjerilima zvuči izrazito kruto i beživotno. Visoki su tonovi na većini pjesama dosta suhi, previše umjetni, baš kao i navedeni surogat bubnjeva. Električna gitara (očito) najbolje prolazi, mada i njoj na trenutke nedostaje dimenzije te ispada vrlo plosnato.

Ako se uzme u obzir budžet kojim su raspolagali, mane postaju razumljive. Čak i za tadašnje standarde, 13.000 dolara nije bila neka svota za snimanje albuma. Iako je ograničenje stvorilo dodatan pritisak, također je Satcha natjeralo da album snimi najbolje što može. Budući da si nije mogao priuštiti poštene gitare, upotrebljavao je jeftine varijante – među ostalim, jednu sastavljenu od rezervnih dijelova. Kad nemaš novaca, jedino što je bitno jest funkcionalnost.

Album ustvari zvuči vrlo labavo i nesputano unatoč svim ograničenjima.  Ritam-mašina možda i nije zvučala najprirodnije, no prema Satchevim je riječima imala neobičan šarm, stoga je ostao pri prvotnoj odluci. Ionako si prave bubnjeve nisu mogli priuštiti, izuzev onih na „Satch Boogie“. U prilog glazbi također idu i solaže koje nisu bile unaprijed pripremljene. Jedino ona na „Crushing Day“ nije bila improvizirana, mada je Satch to kasnije i požalio jer je previše ograničilo glazbu. Ipak je trebala zvučati slobodno, kao val idealan za surfanje.

Koja je onda pouka dana? Imajte hrpu entuzijazma i nula sredstava. „Surfing with the Alien“ je očita produkcijska relikvija tadašnjeg doba te manjka budžeta, ali mnogo bolje prolazi nego neki drugi primjeri tog razdoblja. Možda ima veze s karizmatičnim gitaristom koji unatoč stresu nije izgubio kosu. Neka, s vremenom se i produkcija u njega poboljšala pa je postala dostojna njegove glazbe.

Godina izdanja: 1987.

Verzija albuma: Originalno američko izdanje

Strana A:

  1. Surfing With The Alien
  2. Ice 9
  3. Crushing Day
  4. Always With Me, Always With You
  5. Satch Boogie

Strana B:

  1. Hill Of The Skull
  2. Circles
  3. Lords Of Karma
  4. Midnight
  5. Echo
Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."