auto-r

2 / 2
Bruno Gajski

Bruno Gajski

Piše od 10.12.2021.

U 6 mjeseci napisao je 22 članaka.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol "Sweet Sixteen" - Neobjašnjivi fenomen iza ljubavne priče

Ponekad misterije i nadnaravni elementi mogu biti inspiracija za pjesmu. Jedan od takvih primjera je Sweet Sixteen engleskog rokera Billy Idola u kojoj se iza ljubavne priče kriju neobjašnjivi fenomeni. Pjesmu je inspirirao ekscentrični latvijac Edward Leedskalnin koji je, nakon što ga je šesnaestogodišnja zaručnica ostavila dan prije vjenčanja, izgradio Coral Castle na Floridi. Pjesma je objavljena na trećem studijskom albuma Billy Idola Whiplash Smile iz 1986.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Creedence Clearwater Revival:

POVIJEST KROZ STIHOVE: Creedence Clearwater Revival: "Fortunate Son" - Kritika elitizma

Vijetnamski rat bio je inspiracija mnogih pjesama hipi generacije šezdesetih i sedamdesetih godina, a Fortunate Son američkog rock sastava Creedence Clearwater Revival zasigurno je jedna od najvažnijih i najpoznatijih. Iako je možemo okarakterizirati kao antiratnu, ona prvenstveno kritizira nepravedan klasni sustav u kojem djeca političke i ekonomske elite lako mogu izbjeći novačenje. Pjesma je objavljena na vrhuncu američkog angažmana u Vijetnamskom ratu 1969. godine na njihovom četvrtom studijskom albumu Willy and the Poor Boys.

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries:

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries: "I just shot John Lennon"- Tragedija za glazbenu povijest

U našoj rubrici Povijest kroz stihove predstavljamo irski rock sastav The Cranberries i njihovu pjesmu inspiriranu jednim od najtužnijih događaja glazbene povijesti. Radi se o pjesmi čiji naslov govori sve: I Just shot John Lennon. Pjevačica i autorica stihova Dolores O'Riordan nadahnuće je dobila nakon što je pročitala Lennonovu biografiju. Pjesma je objavljena na njihovom trećem studijskom albumu To the Faithful Departed 1996. godine.

POVIJEST KROZ STIHOVE: U2

POVIJEST KROZ STIHOVE: U2 "Sunday Bloody Sunday" - Pjesma pomirbe

U rubrici Povijest kroz stihove predstavljamo jedan od najvećih irskih rock sastava U2 i njihovu najpoznatiju pjesmu političke tematike. Sunday Bloody Sunday otvara njihov treći studijski album iz 1983. znakovitog naziva War. Iako je u početku percipirana kao protestna, sami članovi benda okarakterizirali su je kao pjesmu koja daje nepristranu osudu nasilja i nudi pomirbu u dugotrajnom sukobu u Sjevernoj Irskoj.