auto-r

3 / 3
Bruno Gajski

Bruno Gajski

Piše od 10.12.2021.

U 9 mjeseci napisao je 35 članaka.

Pipsi na Šalati - Spektakularan povratak u devedesete

Pipsi na Šalati - Spektakularan povratak u devedesete

Pips, Chips & Videoclips u subotu 10. rujna na Šalati održali su svoj veliki, dvaput odgođen, slavljenički koncert kojim su proslavili 30 godina na sceni. Kako je od ranije poznato, istočna i južna tribina su bile van funkcije zbog posljedica potresa, pa se pozornica nije nalazila kao inače na zapadu, nego na istoku. Na rasprodanoj Šalati okupilo se obožavatelja svih generacija. Moram priznati da je bilo zaista simpatično vidjeti klince kako ih roditelji drže na ramenima i zajedno pjevaju najveće hitove ovog zagrebačkog benda.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Kate Bush

POVIJEST KROZ STIHOVE: Kate Bush "Cloudbusting" - Razbijanje oblaka

Engleska glazbenica Kate Bush poznata je po svojim originalnim tekstovima pjesama. Tako je inspiraciju za jedan od svojih najvećih hitova – "Cloudbusting" – pronašla u knjizi o psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, jednom od pionira psihologije, ali i kontroverznoj ličnosti koja je razmišljala na izrazito nekonvencionalan način. Pjesma je objavljena na njenom vrlo uspješnom petom albumu "Hounds of Love" iz 1985. godine na kojem se nalazi i planetarno popularna "Running Up That Hill".

Dubravko Ivaniš Ripper -

Dubravko Ivaniš Ripper - "Nemojte zamjeriti, ali ne volim rock"

Osam godina je prošlo od kada su Pipsi održali zadnji veliki koncert u Zagrebu koji se održao u maloj dvorani Doma sportova. Taj koncert ostao je u lijepom sjećanju bendu i publici te se dugo čekao nasljednik. Nakon dvije godine odgoda, 10. rujna imat ćemo priliku na Šalati zajedno pjevati najljepše hitove Pipsa, a ususret koncertu postavili smo nekoliko pitanja frontmanu benda, Dubravku Ivanišu Ripperu.

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Smiths

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Smiths "Panic" - Neprikladna pjesma DJ-a

Kako neprikladan odabir pjesme radijskog DJ-a i neočekivana opasnost radioaktivnog oblaka mogu biti inspiracija za hit pokazuje nam jedan od najvažnijih indie rock bendova osamdesetih – The Smiths. Njihova pjesma “Panic“ nastala je nakon katastrofalne nesreće u Černobilu, a stihovi su inspirirani radijskim izvještavanjima o ovom događaju. Pjesma je objavljena kao singl u srpnja 1986., a potom uvrštena na dva kompilacijska albuma – “The World Won't Listen“ i “Louder Than Bombs“, oba iz 1987. godine.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Green Day

POVIJEST KROZ STIHOVE: Green Day "American Idiot" - Masovni mediji i propaganda

Poznato je kako punk glazba u svojim tekstovima često pruža kritiku društvenog i političkog uređenja. Jedan od primjera s početka 21. stoljeća je pjesma "American Idiot" kalifornijskog pop punk benda Green Day. Stihove je inspirirao sve veći utjecaj pristranih medija i porast mržnje i ksenofobije u američkom društvu nakon terorističkih napada. Pjesma je objavljena u kolovozu 2004. kao prvi singl istoimenog sedmog albuma koji je izašao u rujnu iste godine.

POVIJEST KROZ STIHOVE: Scorpions

POVIJEST KROZ STIHOVE: Scorpions "Wind of Change" - Balada o političkim promjenama

Političke promjene mogu biti inspiracija za izrazito emotivne stihove. Jedan od najboljih primjera je Wind of Change njemačkog heavy metal benda Scorpions. Pjesmu se uglavnom povezuje s rušenjem Berlinskog zida i padom komunizma u istočnoj Europi, no stihove je ipak inspirirala atmosfera koju su članovi grupe doživjeli u ljeto 1989. u Moskvi. Objavljena je u studenom 1990. na njihovom jedanaestom studijskom albumu Crazy World.