Vije-sti

MAKK 2021: Je li 2021. presudna godina za hrvatske kreativce?

MAKK 2021: Je li 2021. presudna godina za hrvatske kreativce?

Ovogodišnje, 9. po redu izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK (2. i 3. prosinca, MSU Zagreb) predstavit će najvažnije novosti i teme koje je kreativcima i kreativnom sektoru donijela 2021.

Premijerno će biti predstavljeni prvi rezultati studije „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj prije i nakon Covid-19“ koju je financiralo Ministarstvo kulture RH. Kulturni i kreativni sektor je u periodu od 2012. do 2019. bilježio snažan rast te godinu za godinom činio sve značajniji udio u cjelokupnom domaćem gospodarstvu. No, kako je na taj sektor utjecala pandemija 2020., koje su industrije pandemijski „gubitnici“, a koje „pobjednici“, kako se kretao broj zaposlenih te koje se pouke i smjernice mogu izvući iz pandemijske krize, na MAKK-u će nam pojasniti predstavnici Ekonomskog instituta Zagreb koji su proveli studiju.
 
Prezentacija dr. sc. Romane Matanovac Vučković „Prikaz zakonodavnih autorskopravnih novosti u glazbenom, audiovizualnom i medijskom području“ poslužit će kao uvod u panel o novim zakonskim odredbama vezanima za autorsko pravo.
Na diskusiji pod nazivom „Što donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima“, pod moderiranjem glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca, sudjelovat će tako Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a, Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a, Dražen Klarić, glavni urednik i član uprave Večernjeg lista, Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a te predstavnik/ca Društva hrvatskih filmskih redatelja DHFR. Prvi put od donošenja novog Zakona, na jednom mjestu okupit će se predstavnici udruženja kreativaca koji će iz vlastitih perspektiva ocijeniti odredbe novog zakona i te prognozirati njegove učinke na budućnost kreativne zajednice u Hrvatskoj.
 
Spomenute prezentacije i paneli samo su dio dvodnevnog sadržaja ovogodišnjeg MAKK-a u organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo. Sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji je besplatno, uz prethodnu prijavu i predočenje covid potvrde, a za sve koji nisu u mogućnosti prisustvovati bit će dostupan live streaming.
 
Više o MAKK-u pratite na službenim web stranicama konferencije.
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni