Albumi

Nova zrelost The xx-a uz

Nova zrelost The xx-a uz "I See You"

Britanski indie pop/rock trio The xx plasirao se na glazbenoj sceni kao jedan od vodećih senzacija te scene na pragu 2009. i 2010. godine. Na prvu su se pružali kao depresivni klinci – čudaci, vječito u crnim odjevnim kombinacijama, spuštenih i sramežljivih pogleda. Njihov je glazbeni stil prožet minimalističnim kombinacijama gitare, basa, i bazičnih elemenata elektronske glazbe. Sastav je poprilično jednostavan, no ono čime ovaj bend iskače od ostalih jest vječita melankolija/dramatičnost i emotivnost koja se vuče kroz tekstove i atmosferu koju zajedno stvaraju. Nakon tri godine pauze, izbacuju dugoočekivani album "I See You".

Ipak, uspoređujući onaj xx iz doba 2009.-e godine i slušajući novo štivo koje su izbacili prije tjedan dana, može se reći da je bend pauzirajući prošao kroz takozvano razdoblje kolektivnog odrastanja. Na jednim od nedavnih intervjua, Romy Madley Croft, Oliver Sim i Jamie Smith izjavili su da su prerasli razdoblje u kojem su se predstavljali kao vječiti depresivci, kako zvukom, tako i cjelokupnim izgledom. Bend je zasigurno ovim albumom predstavio njihovo odrastanje i zrelost. Najveću ulogu igra novi zvuk Jamie xx-a zbog kojeg je ujedno većinski i izmjenjen "vibe" benda. Jamie je svakako doživio i stvorio preokret stvarajući solo u posljednje tri godine, a na ovome je albumu očito ostavio većeg traga nego što je to činio na prethodnim albumima.

Također, upitno je i prošlo žanrovsko svrstavanje jer se "I See You" albumom The xx sada već može okrenuti prema elektro - pop žanru. Bez obzira na tu činjenicu, Romy i Oliver nisu zapostavili umijeće pisanja i prenošenja atmosfere kao što su to radili prije 8 (8!) godina. To se posebice može čuti na pjesmi "Brave For You" i "Test Me" koja su predstavljena u solo izvedbi Romy, tj. njenog krhkog glasa u kombinaciji već poznate Thexx-ovske solaže gitare u pozadini, a s druge strane u minimalističnim elektronskim prizvucima krikova i pozadinskih vokala s kojima Jamie uskače i prikazuje svoju moć vladanja atmosferom. Posebnom bojom glasa i nježnošću svaki stih, pa čak i onaj najobičniji, Romy pretvara u specifičan sentimentalan kasnonoćni prizvuk osjećaja nesigurnosti.

Hitovi koji predstavljaju album jesu "Hold On" i "Say Something Loving". Ipak, pod ovu grupaciju osobno bih svrstala "I Dare You" i "Replica" koji definitivno navode vašu desnu nogu i stopalo da malo poskače, a glavu da povremeno zamahne. "Lips" najviše odskače od svih pjesama na albumu i ona je, takoreći, ogledalo novog The xx-a. Oplakivanja za starim ljubavima, smrknuti pogledi i melankolija više nisu sinonimi za ovaj bend, a specifični trnci i osjećaji nisu prisutni tijekom preslušavanja kao što su to bili u ono doba kada je xx otvorio svoju karijeru. Moglo bi se reći da je "I See You" dobro polazište i podloga zagrijavanju izlaska gdje će nas negdje u pozadini "uštipnuti" specifična riječ koja nas veže za određene prošle situacije, a onda nas ponovno vratiti u sadašnjost. 

Popis pjesama:
01. Dangerous
02. Say Something Loving
03. Lips*
04. A Violent Noise
05. Performance
06. Replica*
07. Brave For You
08. On Hold
09. I Dare You*
10. Test Me*

*Top pjesme

SR
SR

Novinarka Sound Reporta