Albumi

(The) Lesser Men - Vacation Freeze

(The) Lesser Men - Vacation Freeze

(The) Lesser Men je tročlani bend iz Zagreba koji svira alternativni rock i nedavno su izdali svoj prvi album Vacation Freeze kroz malu, ali vrijednu diskografsku kuću Noisy Night Records koja osim njih, zastupa i druge slične bendove poput The Marshmallow Notebooks, Benchwarmers i The Moody Brooders.

Umjesto da se piše o tome koji član svira ili je svirao u kojem još bendu, bilo bi bolje napisati kako je lijepo vidjeti kada se bendovi sličnih glazbenih preferencija okupi oko jedne točke, u ovom slučaju spomenute kuće, i umjesto suprotstavljanja si međusobno pomažu, a još je ljepša spoznaja da takvih udruživanja ima sve više na domaćoj underground sceni.

Lajtmotiv ovog albuma je alternativni rock devedesetih i svatko tko je slušao bendove poput Sebadoh, Husker Du, Pavement i njima slične naći će ovaj album zanimljivim i zadovoljavajućim. Album se sastoji od dvanaest pjesama prepunih distorzirane ritam gitare, basa, bubnjeva, premalo nepotrebne solo gitare i jednostavnih tekstova koji po svojoj formi prate instrumentalni dio. Prva pjesma nosi naziv "Friendly Fires" i stvara lijepi početak albuma s kojom dobivate uvid što možete očekivati u daljnjim minutama albuma i koja će vas ili potaknuti da album poslušate do kraja ili da ga prestanete slušati na samom početku.

Iako po zvuku monotonija i laganija, treća pjesma "A Beautiful Thing" sadrži jedan sitan element koji trenutnoj domaćoj underground sceni nedostaje, a to je jednostavan i istovremeno kvalitetan tekst. On nije dubokouman i daleko je od savršenstva, ali u sebi posjeduje element probijanja granica trenutnih tekstualnih standarda koji postoje na domaćoj sceni. Veliki broj glazbenika, konkretno glazbenika koji sviraju folk, indie rock i slične glazbene pravce, u traženju dublje poruke i u prioritetu izražavanja svojih emocija i stanja uma zaboravljaju jednostavno se poigrati sa svojim tekstualnim stvaralaštvom, pa tako elementi poput fine ironije, finog humora ili čak fine bahatosti postaju jedna mala neslužbena zabrana kod stvaranja teksta. Prvi stih ove pjesme je: „Leave the toilet seat up, to piss of the girls“ u kombinaciji sa sporim ritmom i ozbiljnošću koja cirkulira kroz pjesmu stvara kvalitetan spoj dva suprotna elementa. Kao što je bilo rečeno, on nije dubokouman, neće vas natjerati da se zamislite o sebi i da razmislite da li ste trenutno sretni i zadovoljni sa svojim životom, tekst je dobar jer će vam prvi stih u kojem se spominje školjka privući pozornost u dubokom i monotonom moru prevelike ozbiljnosti i dosade. A na kraju svega, govori i istinu, djevojke stvarno ne vole kada muškarci naprave tako nešto.

Sljedeća pjesma nosi naslov za koji se neću potruditi prebrojati točan broj slova, stoga ću jednostavno pogađati, naziv je "Mamamamamamamamamamama" i jedna je od zabavnijih pjesama na albumu koja je sa svojim refrenom stvorena za izvođenje uživo. Sljedeća zanimljiva pjesma je "Fantastic Accident" i koja zajedno sa zadnjom pjesmom na albumu, "With a Smile" odskače od ostalih pjesama po pitanju duljine. Dok većina pjesama traje između dvije i tri i pol minute, ove dvije pjesme traju pet minuta.  Pjesma počinje na sličan način kao i "A Beautiful Thing", da bi na trećoj minuti mirnoću zamijenila bučna energičnost bez koje bi pjesma bila zamorna i nezanimljiva. Ovako pjesma ima dobru zaokruženost i dozu svega što je potrebno kako bi jedna pjesma ovog tipa bila dobra.

Album je primjer uratka koji uz malo sreće bi vjerojatno našao veću pozornost izvan granica Hrvatske, nego unutar, ali umjesto da se piše o tome što bi bilo kada bi bilo, pametnije je činiti konkretne stvari. Osim što ovaj bend možete poslušati na njihovoj bandcamp stranici, a uskoro im se bliži i koncert u Kino Griču 6.12. na kojemu će promovirati upravo recenzirani album, tako da u kratkom razdoblju istodobno možete poslušati studijsku verziju albuma, live verzije albuma i podržati dobar bend i njihov prvi album.

Popis skladbi:

01. Friendly Fires 02:31

02. (Stay a Little) Longer (Baby, Tonight) 02:26

03. A Beautiful Thing* 03:29

04. Mamamamamamamamamamamamamamamama* 02:02

05. Proud of You 02:57

06. Fantastic Accident* 05:19

07. Time You Should Know* 02:21

08. The Aftermath of Passing Times 02:49

09. These Men 03:33

10. Summer's Back (to Haunt Us) 02:44

11. Hold on 'Till I Scream 01:43

12. With a Smile 05:25

* top tracks

Antonio Rozić
Antonio Rozić

Shake it like a polaroid picture