Intervju

(The) Lesser Men: „Nema domaće popularnosti bez kompromisa“

(The) Lesser Men: „Nema domaće popularnosti bez kompromisa“

Zagrebački (The) Lesser Men 23. siječnja u Malom pogonu Tvornice kulture promovirati će novi album “References, Reflections: Revelations” istodobno slaveći pet godina diskografskog djelovanja. Kao specijalni gosti pridružiti će im se fenomenalna Irena Žilić i prekrasni Sleepyhead, a ususret koncertu popričali smo s LesserManBasic koji nam je otkrio što nas očekuje na koncertu.

Gdje je počeo vaš glazbeni put i kada ste osjetili potrebu za bavljenjem glazbom?

Pjevanje uvodne pjesme Dinastije. Harmonika u muzičkoj školi. Svi ti bendovi. Od grupe Brain Damage Idiot do Lesser Men. Puni krug.

 

Kako su izgledale vaše prve probe?

Prve probe svih bendova uvijek su iste. Nedavno sam u Glazbenoj kući igrom slučaja pomagao spajati kablove i razglas petnaestogodišnjacima na prvoj probi. Kad sam ušao u prostoriju po nešto što sam zaboravio, dečki su se čudili klavijaturisti kako je od Lisinskog do preko mosta pješice nosio ogromni električni klavir, a on je govorio da je to ok, da ne trebaju dijeliti za taxi i upitao me mogu li ga spojiti na razglas, da nije nikad svirao na razglasu i da ne zna kako se to radi. Ne znam kako se bend zove, ali želim im još puno proba. I koncerata.

 

 

Zašto su vam tekstovi pjesama isključivo na engleskom?

Zato što dok sviram razmišljam na engleskom.

 

Biste li radije izabrali veliku popularnost i uspjeh na domaćoj sceni ili da putujete Europom i svirate po manjim klubovima?

Nema domaće popularnosti bez kompromisa. Manji klubovi i putovanja su ionako zadana, ne ide drugačije.

 

Koliko vam znači mišljenje kritike i kako ono utječe na vaše samopouzdanje i stvaralaštvo?

Mislio sam da mi ne znači ništa dok nisam prije par mjeseci pročitao prvu negativnu recenziju. Nije to loše, ako je utemeljeno na ukusu, podsjeti čovjeka da se ne može svidjeti svima. Koristi i u budućem radu.

 

Zašto ste se odlučili na suradnju s Irenom Žilić? 

Zato što je Irena anđeo koji je poslan da pjeva s nama. Bila mi je u glavi otpočetka. Mark joj je poslao pjesmu i svidjela joj se. Ostalo je Trilogy.

 

 

Kada je bio vaš prvi koncert i kako je izgledao?

Prvi koncert Lesser Men? Iskreno, pojma nemam. Nije da je bilo sad toliko koncerata, ali prvog se ne sjećam, valjda sam potisnuo... Sjećam se prvog javnog nastupa benda, bilo je to ubrzo nakon raspada Casual Elvis, svirali smo našom prvom bubnjarkom Ladom Tomašić na Radiju student, kao neki live nastup. Možda je to bilo 2010. ili nešto slično... Ona je tek počinjala svirati bubanj i malo je reći da je bilo nebrojeno Meg White trenutaka. Ja sam grozno pjevao... I sve je išlo u eter. Sreća (nažalost!) da Radio student nitko ne sluša...

 

Imate li tremu prije nastupa i kako ona utječe na vas?

Nekad. Recimo prije ovog ću sigurno imati. Imao sam je i prije par mjeseci u Beču, na Waves festivalu; obično to budu loši koncerti, nervozno pričam i komentiram publiku i tako. Grozno. Nadam se da će ovaj put trema imati pozitivan efekt.

 

Što ste pripremili za Tvornicu i što očekujete od nastupa?

Sviramo monster-set od 21 pjesme, presjek opusa unatrag. Pjeva nam Irena na 2-3 pjesme. Sleepyheads sviraju novi materijal koji nikako da dovrše... Bit će super! Dijelit ćemo hrpu mercha koji nam ne treba, a nekom možda treba. Stare ploče, stare majice, nove majice. Prodavat ćemo samo novu ploču i CD. I možda Bedrooms. Sve ostalo je džabe!

 

Koji su planovi benda za 2020. godinu?

Mislim da sam u prošlom pitanju dao naslutiti odgovor na ovo. Ali, tko zna?! Ki bi dabi, rekao bi u meta-nacionalnoj ognjici Dario Juričan dok se pretvara da je Milan Bandić koji citira Prvog hrvatskog predsjednika kojem se uskoro neće uzalud smjeti spominjati ime.