Albumi

Clean Bandit -

Clean Bandit - "New Eyes"

Clean Bandit osnovan je 2009. godine u Cambridgeu u Engleskoj kao glazbeni projekt studenata glazbene akademije na Cambridgeu. Svestrani Jack Patterson (basist, saksofonist, vokal, klavijaturist) i Grace Chatto (violončelo, vokal) zajedno su počeli stvarati 2006. godine, te su u svoju priču uključili i Jackova brata Lukea koji u Clean Banditu svira bubnjeve i prijatelja Milana Neila Amin-Smitha (violinist).

Album New Eyes je, prema Wikipediji, nazvan po mjestu Nouailles koji je u susjedstvu Marseillea u Francuskoj, gdje su Grace i Jack često provodili slobodno vrijeme.

New eyes je 2014. proizišao iz niza singlova objavljenih ranije koji su ih sami smještali među nove vodeće promotore plesa. “Mozart's house” prilično klasično “otvara” album, doslovno na 02:11 možete čuti Grace kako svira dionicu za violončelo iz Mozartovom Alegretta za gudački kvartet br. 21 u D-duru. Pjesma stvara teško nadmašivu osnovu, jer hrabro je odsvirati Mozarta, ujedno stvoriti jaku elektronsku melodiju i očekivati da će ostatak albuma biti jednako efektan.

Već druga pjesma je puno blaža. Naziv “Something extraordinary” nagovješćuje krivo, ne ističe se ništa osobito u pjesmi, osim ionako kvalitetnog glasa pjevačice.

“Dust Cleaners” je elektrobalada postignuta zanimljivom vokalnom igrom između pjevača. Najpoznatiji je hit “Rather Be” koji zadnjih devet mjeseci učestalo slušamo na radio stanicama. Ova pjesma malo koga nije nagnala da pronađe ovaj bend ili pjevačicu Jess Glynne. Uz osebujan glas mlade Jess, ozbiljna pozadina koju daje čelo i potpuno neozbiljna, simpatična i kao igranka napravljena klavijaturna melodija, urodile su plodom i stvorili jednu od sveopćoj populaciji zanimljivijih ritmova godine.

Iduća vokalna rap suradnja s Kandakom Moore i Nikki Cislyn na pjesmi “A+E” donosi zabavan, poticajan tekst te Nikkin i Kandakin glas kroz pjesmu zapravo nagnaju na razmišljanje je li potreban toliki klasični instrumentalni uvod. “Come Over” je idealna ljetna skladba koja zvuči kao glazbena cjelina koju bi Sean Paul volio da je snimio. Jack i Grace su uravnotežili čelo i klavijature u refrenu pjesme “Cologne”, što je melodijski potpuno čisto.

“Telephone banking”, kao i u prvoj pjesmi, vokalno podržava Love Ssaga. S obzirom da se Grace spominje kao glavni lik teksta, lako je pretpostaviti da je tekst nastao u fazi prekida sa kolegom iz benda Jackom. “Up again” podižu drum and bass sekvence i vokal Rae Morris, a singl “Heart on fire” podsjeća na remix nekog hita iz 80ih.

Naslovna pjesma i “Birch” su svojevrsno pronalaženje i popunjavanje albuma, koje, ako vam je album na repeatu, dosta odskaču od onog moćnog početka.

Uz sve pohvale za debitanski album, ono čemu se možemo nadati ubuduće je više Love Ssage i sličnih suradnji, jer im je to u zadnja tri mjeseca lansiralo album među top tri UK albuma, te osiguralo broj jedan među UK dance albumima.

Popis pjesama:

 1. Mozart's House (featuring Love Ssega)*
 2. Extraordinary (featuring Sharna Bass)
 3. Dust Clears (featuring Noonie Bao)*
 4. Rather Be (featuring Jess Glynne)*
 5. A+E (featuring Kandaka Moore and Nikki Cislyn)*
 6. Come Over (featuring Stylo G)*
 7. Cologne (featuring Nikki Cislyn and Javeon)
 8. Telephone Banking (featuring Love Ssega)*
 9. Up Again (featuring Rae Morris)
 10. Heart on Fire (featuring Elisabeth Troy)*
 11. New Eyes (featuring Lizzo)
 12. Birch (featuring Eliza Shaddad)
 13. Outro Movement III

*top tracks

 

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.