Albumi

Letu Štuke: Na naše zadovoljstvo, otkrili su nam „Toplu vodu“

Letu Štuke: Na naše zadovoljstvo, otkrili su nam „Toplu vodu“

7 godina nakon prošlog uratka – kompilacije se ne računaju – Šaran i ekipa napokon su se primili posla i dovršili svoj novi sociopolitičko-ljubavni komentar o aktualnoj situaciji u buretu baruta koje jest Balkan. „Topla voda“ je k'o naručena da bismo se malo zagrijali ovih hladnih dana.

 

Album je tipični uradak Letu Štuka. Dovoljno je pročitati naslov i malo bolje pogledati naslovnicu kako bi se uvjerili da se dečki i dalje drže svojih načela i stavova. Iako ništa novo, ne treba mijenjati konja koji pobjeđuje. Ima pokoja promjena, ali zasad su vrlo suptilne te ne mijenjaju suviše originalni recept. „Bože zdravlja“ ima npr. vrlo jaku prisutnost elektronike. Dok su „Brojevi računa“ pomalo nespretno baratali navedenim elementima, ovaj su put mnogo bolje ukomponirani. Zvuk je tvrđi, suroviji, u skladu s njihovim stavom. Čak i blaže stvari poput „Supermarketa“ i „Zemlja gori“ dinamičan ton nadopunjuju cinizmom. Prethodna sadrži i dobru mjeru antikomercijalizma, dok su kod potonje udružili snage s Dubioza kolektivom pa cijela pjesma vuče na njihov štih. Snažniji zvuk možemo zahvaliti i kvalitetnijoj produkciji pa napokon zvuče kako treba. Nema više neprirodnih vokala i šupljih instrumenata. Tonovi su topli i puni, makar sama glazba i ne bila uvijek takva. Sve to kulminira s „Toplom vodom“ koja ponovno koketira s hladnom elektronikom, stvarajući tako uvertiru još hladnijoj melankoliji završnih „Kula“ i „Žada“.

 

„Topla voda“ i nije neko iznenađenje. Upravo je ono što smo mogli i očekivati. Naslov, osim na stanje u regiji, može se ironično primijeniti i na sam album. To ne znači da je loš. Dapače, profesionalno je snimljen i kvalitetno odrađen te nudi baš ono što želimo i očekujemo od Štuka. No,  nitko se ne  bi požalio da je ipak malo ranije izdan. Naravno, marketing radi svoje, osobito ususret novim koncertima koji se naziru, stoga niti ne čudi da će album napokon ugledati svjetlo dana baš sad. Sad još samo treba pričekati nastup u Tvornici 17.11., a i fizički primjerak albuma za nas starije koji nismo stalno na Internetu.

 

Popis pjesama:

  1. Bože zdravlja*

  2. Ne poznajem

  3. Supermarket*

  4. Kreten

  5. Zemlja gori*

  6. Bočice

  7. Topla voda*

  8. Kule

  9. Žad

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."