Vije-sti

Ogenj danas kreću na europsku turneju i paralelno rade na novom albumu

Ogenj danas kreću na europsku turneju i paralelno rade na novom albumu

Svašta se kuha u taboru grupe Ogenj! Naime, nakon itekako uspješne ljetne turneje u Poljskoj, Ogenj nastavljaju s koncertnim aktivnostima u inozemstvu. Bend se odlučio ponovno otisnuti na europsku turneju te danas, 24. listopada, krenuti na pohod po sjevernoj Njemačkoj.

U pitanju je relacija 'Ludwigsburg-Oldenburg-
Hamburg', a s obzirom da su im na putu sve sami dvorci, turneju su prozvali 'BURG TOUR'. Poručuju kako na nju kreću odlično raspoloženi, prepuni pozitivnih utisaka iz Poljske, a Nijemcima nose dašak juga i temperamenta, dobrog duha i svoje lakrdije, dok će ljudima iz naših krajeva, koje susretnu na koncertima, dostaviti i glazbenu razglednicu iz Domovine. Prvi koncert u nizu im je akustična svirka u trgovini s najboljim hrvatskim proizvodima u Ludwigsburgu, koja je zakazana već danas, 24. listopada, s kojom će ujedno i ispromovirati Lijepu našu. Dan nakon, 25. listopada nastupaju u Oldenburgu (Polyester Klub), a 26.10. u Hamburgu (Pony Bar).
Kako je došlo do ideje da potegnu na sjever Njemačke?

"Sve je zakuhao album prvijenac, još i prije Porina, s kojega su bili skinuti neki singlovi i puštani na online radio postajama u Bremenu, ili oko njega. Malo po malo, u današnje vrijeme visoke tehnologije, došli smo do glavnih krivaca puštanja 'Veljkoga Kralja' gore kod njih. Naš 'čovik', Šibenčanin, Dalmatinac, vrtio je kajkavski bend, bend kojega nitko ne razumije i kojemu su u početku predviđali samo svirke doma ili "kod suseda". Goran Krnić profesor slavistike koji je u isto vrijeme njemačke studente upoznavao sa slavistikom preko 'Hote, hote' i 'Domaj'. Bilo je jasno da smo mi samo čekali da nam se pruži prst pa da skočimo." - samu ideju o nastavku turneje pojašnjava frontman Ogenja, Tomislav Mihac Kovačic.
Ogenj rade i na novom albumu

Ostatak vremena dok nisu na cesti i ne sviraju, pripremaju novi album i marljivo borave u studiju. Već su snimili nekoliko pjesama i odabrali singlove, a sada slažu finalni odabir onih 12-13 najsretnijih koje će smjestiti na album još nepoznatog naslova. Veliku većinu njih već su odsvirali na koncertima, što im unaprijed daje sigurnost da će se raditi o pjesmama koje će biti prihvaćene i od kritike i publike.

"Ostajemo žanrovski u toj nekoj ladici folk rocka, ali se i dalje ne ograničavamo, i dalje pišemo/pjevamo na kajkavskom, i dalje imamo i tamburice i viole u pjesmama. Razlika je ta da smo stariji i zreliji koju godinu, da album ovaj put neće biti pun i nabijen samo ljubavnom tematikom te da je u nekim novim aranžmanima i pjesmama harmonika zamijenila violu.", ovim riječima Tomislav povlači poveznice s albumom na kojem trenutno rade i s prvijencem "Domaj" iz 2018. te nadodaje: "'baladama' smo dali više prostora i u njih utrpali puno puno emocija. Folk ili pak punkerske pjesme pune su radosti i zadovoljstva, dok su već spomenute balade nabijene emocijama."

I ovoga puta, Ogenj su ostali vjerni Anti Prginu-Surki, producentu s kojim su osvojili dvije prestižne nagrade Porin te s kojim nastavljaju odličnu suradnju idućih nekoliko mjeseci. Kakve uspjehe će bend postići i u 2020. s nestrpljenjem iščekujemo!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni