Albumi

In Flames: Nakon dva koraka natrag, napokon jedan naprijed

In Flames: Nakon dva koraka natrag, napokon jedan naprijed

Jedno od bitnijih imena Göteborgove metal scene, In Flames su se zadnjih par godina srozali u kvaliteti. Nepotrebni komercijalni elementi i pojednostavljivanje zvuka počelo je uzimati svoj danak u jednog od glavnih bendova melodičnog death metala. Iako se lako moglo dignuti ruke od njih, „I, the Mask“ demonstrira znatno poboljšanje u odnosu na prošla dva uratka.

Da odmah raščistimo stvar – ne, nisu raskrstili s alternativnim metalom i vratili se čistom melodeathu, stoga puristi mogu odmah prestati čitati. Elementi elektronike i dalje su prisutni, ali ovaj put mnogo su bolje ukomponirani u njihov već uhodani zvuk. Na trenutke ima i Autotunea, ali više služi kako bi nadopunio elektroniku nego preuzeo cijelu pjesme. Kombinacija koja prevladava je već poznati miks alternativnog i melodičnog death metala uz ponešto groovea te više asocira na „A Sense of Purpose“ nego „Battles“ kojeg je bolje što prije zaboraviti. Snažan ritam i melodičnost solaža odmah dolaze do izražaja na „I, the Mask“. Produkcija je znatno kvalitetnija. Zvuk je puniji, osobito bubnjevi. Iako još uvijek pjeva čiste dionice, Friden je spustio guturalno pjevanje pa ne zvuči visoko kao prije. Na „I Am Above“ pokazuje dobru kontrolu i ne ostavlja dojam naprezanja. „Follow Me“ nudi blagi akustični uvod i snažan melodični refren koji dokazuje da su napokon ovladali „pristupačnim“ zvukom, a da nisu  upropastili zvuk albuma općenito. Suvišno je reći da znaju baratati melodijama – ipak su im od samih početaka u krvi.

„(This Is Our) House“ vjerojatno najviše sliči neobičnom eksperimentu koji jest bio „Battles“. No, ovaj put skandiranje ne odvraća pozornost nepromišljenom implementacijom nego nadopunjuje cijelu strukturu. Za sve one kojima elektronički prizvuk „I Am Above“ neće sjesti, naći će utjehu u „Burn“. Uvod „Deep Inside“ pokazuje da nisu ni oni uspjeli izbjeći utjecaj Orijenta koji u zadnje vrijeme pogađa sve što hoda i svira – čak i metalce. Nakon sve te žestine, album završava blažom „All the Pain“ i pa skoro blagom „Stay With Me“, ostavljajući nas da uživamo u posljednjim melankoličnim trenutcima albuma.

Nakon par razočaravajućih albuma, bilo je i vrijeme da dobijemo nešto kvalitetno. Nema ničeg lošeg u isprobavanju novih stvari, ali ipak treba biti malo promišljeniji. Nasreću, In Flames se uspio iskupiti.

 

Popis pjesama:

Voices

I, the Mask*

Call My Name

I Am Above*

Follow Me

(This Is Our) House

We Will Remember

In This Life

Burn*

Deep Inside

All the Pain

Stay with Me

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."