Vije-sti

Najavljena sezona ansambala HRT-a

Najavljena sezona ansambala HRT-a

U dvorištu Hrvatske radiotelevizije (HRT) svečano je predstavljena nova sezona svih ansambala HRT-a: Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a, Sfumato – ciklus Zbora HRT-a, Kanconijer – zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra, Jazz ciklus Jazz orkestra HRT-a te ciklus U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a.

5 ciklusa, 4 ansambla, 38 koncerata u kojima će uživati posjetitelji dvorana, ali i gledatelji i slušatelji HRT-a! Majstorski i Jazz ciklus te Sfumato i Kanconijer izravno se prenose na HR3, a televizijske snimke mogu se pogledati na HTV3.

Jazz glazbu u raskošnoj boji big banda i ove sezono donosi Jazz orkestar HRT-a koji ima novog šefa dirigenta – Mirona Hausera koji uzbudljivu sezonu Jazz orkestra HRT-a otvara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz jazz legendu – Artura Sandovala. Dobitnka 10 Grammyja, 6 Billboarda i jednog Emmya. Glazbenika o kojem je snimljen film i zbog kojeg su se mnogi zaljubili u jazz te ga odabrali kao svoj životni put. 

Nova sezona Majstorskog ciklusa donosi 11 glazbenih doživljaja u kojima će Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Enrica Dinda te gostujućih dirigenata Pascala Rophéa, Ivana Repušića, Ive Lipanovića, Berislava Šipuša, Pavla Dešpalja i György Györiványi Rátha ugostiti cijenjene soliste - Alekseja Volodina, Romana Simovića, Alfreda Ferrea Martineza, Gordana Tudora, Katarinu Kutnar, Petrita Çekua, Simonea Rubina, Jelenu Kordić i Roberta Cominatija.

Na prvom koncertu nove sezone pod vodstvom šefa dirigenta Enrica Dinda, Simfonijski orkestar HRT-a obilježit će 90 godina postojanja.

Godine 1929., samo tri godine nakon pokretanja Radiostanice Zagreb, utemeljen je radijski orkestar iz čijeg je skromnog sastava izrastao Simfonijski orkestar HRT-a kakav danas poznajemo. Prvi javni koncert u velikom i profesionalnom sastavu održao je 8. rujna 1942. u zagrebačkoj katedrali. Nastupio je zajedno sa zborom tadašnje radiostanice i uz izravni radijski prijenos. Od tada do danas, radijski prijenosi koncerata postali su neizostavni, a orkestar jedan od najvećih pokretača javnoga koncertnog života u Zagrebu i šire. Slavljeničkim programom pod vodstvom maestra Dinda, Simfonijski orkestar HRT-a podsjeća na glavna načela svojega djelovanja: izvedbe vrhunskih solista, koje predstavljaju članovi orkestra, prvi klarinetist Domagoj Pavlović i vođa dionica viola Hrvoje Philips, njegovanje hrvatske glazbe, čija je nositeljica Dora Pejačević s prvom hrvatskom modernom simfonijom, te promicanje suvremene glazbe, ovaj put uz skladbu Come polvere o vento talijanskog skladatelja Carla Boccadora.

 

Simfonijski orkestar HRT-a jedan je od najstarijih europskih radijskih orkestara, djelovati je počeo samo šest godina nakon osnutka prvoga europskoga radijskog orkestra. Današnji naziv nosi od 1991. godine. Na čelu orkestra, kao šefovi dirigenti, bili su Pavle Dešpalj, Krešimir Šipuš, Josef Daniel, Oskar Danon, Milan Horvat, Uroš Lajovic, Vladimir Kranjčević i Nikša Bareza. Od sezone 2015./2016. šef-dirigent je maestro Enrico Dindo.

 

21. sezona Sfumata donosi osam zborskih poslastica koje će uz šefa dirigenta Zbora HRT-a, Tomislava Fačinija voditi zvijezde europske zborske glazbene scene Grete Pedersen, Holger Speck, Darijan Ivezić i Kaspars Putniņš. Kao solisti ove sezone uz Zbor HRT-a nastupit će Stjepan Nodilo na blok-flauti, Pavao Mašić na orguljama, Monika Cerovčec, sopran, Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran, Siniša Galović, tenor, Sreten Mokrović, narator, Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, Domagoj Dorotić, tenor i Marko Špehar, bas.

 

Rezidencijalni skladatelj HRT-a ove sezone je Berislav Šipuš koji novim ostvarenjima neprestano obogaćuje svoj opus, a time i hrvatsku suvremenu glazbu. U sezoni 2019./2020. predstavit će dva nova djela skladana za ansamble HRT-a. Koncert za violinu i orkestar  kojeg će uz Simfonijski orkestar pod vodstvom samog autora izvesti mlada hrvatska violinistica sa sve više međunarodnih uspjeha, Katarina Kutnar. Pasiju će Zbor HRT-a, pod ravnanjem maestra Fačinija, praizvesti na Veliki utorak 2020.

 

Kanconijer, zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a ove sezone donosi uz klasičan vokalno instrumentalni program (Brahmsov Requiem, Mahleorvu Simfoniju uskrsnuća), operni i operetni program (Offenbach i Suppé) ali i suvremena djela pisana za soliste, zbor i orkestar (Adès, Varèse, Gubaidulina, Pärt). Djela su to koja iziskuju mnogobrojne izvođače pa će se tako ansamblima HRT-a ove sezone, u Kanconijeru, pridružiti Zbor Radiotelevizije Srbija (Brahms) te Zbor i Orkestar Opere HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke (Simfonija uskrsnuća).

 

Ciklus U ozračju tambure i ove godine donosi koncerte u kojima možete doživjeti klasiku, šansone, zabavnu i laku orkestralnu glazbu u aranžmanima za Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Siniše Leopolda.

 

Ciklus otvara suradnja s proslavljenim hrvatskim glazbenikom Matejem Meštrovićem i njegovom grupom Expresto koji obilježavajući desetu obljetnicu osnutka, nude poseban glazbeni doživljaj u svečanom ruhu: spoj etna i klasike zajedno s Tamburaškim orkestrom HRT-a. S tamburašima HRT-a zapjevat će i legendarni šansonjer Ibrica Jusić koji je 2019. dobio nagradu Porin za životno djelo i posebna dostignuća u glazbi. U ciklusu 'Ozračju tambure' posebna se vodi briga o obogaćivanju i oplemenjivanju tamburaškog repertoara, pa će jedna večer biti posvećena praizvedbama skladbi za tamburu i tamburaški orkestar, a kako svijet ostaje na mladima, nakon večeri starogradskih bisera, Tamburaški orkestra HRT-a i maestro Siniša Leopold predstavit će i mlade glazbenike koji su odlučili svoj glazbeni put posvetiti tamburi i glazbi pisanoj za nju.

Osim koncerata U ozračju tambure, gostovanja na mnogobrojnim domaćim festivalima ove sezone, u sklopu Godine kulture i turizma između Kine i Hrvatske, Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda u studenom ove godine odlazi na turneju u Kinu u sklopu koje će na četiri koncerta predstaviti glazbu hrvatskih autora za tamburaški orkestar nadahnutu našom tradicijskom glazbom.     

 

Uz koncertne cikluse HRT u povodu 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, u suradnji s Umjetničkom organizacijom Cristoforium planira prirediti izvedbu svih pet Beethovenovih klavirskih koncerata. U solističkim ulogama predstavit će se pet hrvatskih pijanista mlađe generacije  prepoznatih na međunarodnoj glazbenoj sceni. RIječ je o Ivanu Krpanu, Lovri Marušiću, Martini Filjak, Goranu Filipecu i Aljoši Juriniću. Koncerti će se održati u Velikoj čitaonici reprezentativnog sekcijskog zdanja Državnog arhiva 29. i 30. travnja 2020. uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni