Albumi

Helem nejse -

Helem nejse - "Pola čovjek, pola jedan" - album spreman za osvajanje regije

Ekipu iz Helem nejse otkrili smo prije nešto više od godinu dana, premda oni lokalni epitet sarajevskih legenda nose nešto dulji niz godina.

Drugi studijski album "Pola čovjek, pola jedan" logičan je nastavak i napredak njihove raznolike karijere koja je uistinu jedinstvena pojava na ovim prostorima. Svoj THE hit "Kabadahija" sastavni je dio novog izdanja koje donosi mnogobrojne zanimljivosti uz veliku glazbenu raznolikost.

 

Premda su dečki iz Dubioze kolektiv izuzetno ponosni na njih zbog beskompromisne društvene angažiranosti, oni ipak ne žele u potpunosti nositi tu vrstu etikete, tako da su na novom albumu ponudili mnoštvo zabavnih rješenja ljubavne tematike. Ovu grupaciju predvodi pjesma "A ja sam za to", izrazito radiofonična stvar sa zaraznim refrenom, laganom melodijom uz mnoštvo pozitivne energije i ritma koji već na prvo slušanje podiže slušatelja. Tu je i već ranije predstavljeni singl "Debili" čijeg se instrumentalno dijela primio Brano Jakubović iz već ranije spomenute Dubioze.

Kompaktnost cjeline uz izuzetno dobro riješenu produkciju duguju stručnom uhu fantastičnog Marka Louisa koji ima poseban talent prepoznavanje živopisne energije glazbe, majstor stvaranja materijala koji će razvaliti na svirkama uživo. Bilo da se radi o manjim klupskim nastupima, ljetnim festivalima ili čak većim koncertnim prostorima, materijal albuma "Pola čovjek, pola jedan" podnosi i može briljirati u svim formama, što je trenutno od prijeke potrebe za formiranje čvrste pozicije ovog benda na regionalnoj glazbenoj sceni.

Nezaustavljivo žanrovsko eksperimentiranje provlači se cijelim djelom, a košmar glazbenih žanrova nekim čudom zvuči izuzetno dobro i kompaktno te je zaslužno za dinamičnost u kojoj slušatelj iz pjesme u pjesmu otkriva nešto novo i uzbudljivo, a na kraju slušanja albuma naprosto prirodno zahtjeva ponovno slušanje.

 

Dozu simpatičnosti nosi i prepoznatljiv bosanski humor, koji se pretvara u opomenu okrutnoj društvenoj realnosti u "Smetljištu historije". Rječit kolektiv podiže atmosferu i na samom kraju albuma nabrijanom "Nula" te ponosno priznaju da su svi reperi bolji od njih u "Prestać da repam". Posebne simpatije iznjedrit će pjesme „Pusti me da spavam“ i „Zijo kamatar“.

Reperi nisu jedini koji bi trebali pripaziti na rad ovog zanimljivog kolektiva. Žanrovski spektar djelovanja ovih momaka je puno širi, a potencijal ogroman, stoga za potpuni doživljaj, nakon odslušanog albuma, svakako bi ih se trebalo poslušati uživo. Stoga nisu prijetnja samo za hip hop scenu, već za širu glazbenu regionalnu grupaciju, a tek su na početku. 

Poslušajte album i otkrijte tko je zapravo "Pola čovjek, pola jedan".

 

Popis pjesama:

 1. Jingle
 2. Ja sam za to *
 3. Tarabuka
 4. Smetljište historije *
 5. Kabadahija *
 6. Zijo kamatar *
 7. Bolje bi ti bilo
 8. Mahala
 9. Kafa na aparatima
 10. Nula *
 11. Pusti me da spavam *
 12. Prestač repat

*top pjesme