Specijal

Ako želiš kulturu - ponašaj se kulturno!

Ako želiš kulturu - ponašaj se kulturno!

Neizvjesnost vremena u kojima živimo svima stvaraju veliku nervozu, a strpljenja je iz dana u dan sve manje. Premda budućnost glazbene industrije u ovim trenucima ne izgleda najblistavije, nakon pet mjeseci potpune tišine i stanke, napokon smo dobili priliku u glazbi ponovno uživati uživo. No, sudbina glazbenika i ostalih zaposlenika glazbene industrije više nije ovisna isključivo o odlukama stožera i razvoju pandemije, već i o nama samima - o publici.

Dvostruki standardi su naša realnost, bilo ih je prije pandemije, izraženiji su za vrijeme pandemije jer ih osjećamo direktno na vlastitoj koži, a nažalost, bit će ih i nakon pandemije. U ovom ili onom aspektu naše svakodnevice. Živimo u Hrvatskoj. No, vijest o kažnjavanju domaćih koncertnih organizatora uistinu je šokantna i takvo je ponašanje nadležnih u potpunosti neopravdano. Unatoč svim ispunjenim epidemiološkim mjerama, preporukama i uputstvima propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, dobiva se dojam da je državni proračun ponovno potrebno namiriti tamo gdje je to najjednostavnije, preko leđa onih koji samo pošteno žele raditi svoj posao. Po svim pravilima, propisima i preporukama. 

Ljuti smo na koronu, ljuti smo na stožer, ljuti smo na sve jer ne možemo više svakodnevno birati između nekoliko fantastičnih glazbenih spektakla, kao što je to bilo prije pandemije, već nam i onu šačicu dopuštenih događaja, održanih po apsolutno svim pravilima, žele onemogućiti.

I tko nas to sabotira? 

Sabotira nas Vlada, istina, ali sabotiramo djelomično i sami sebe, jer zaboravljamo da, ako se kao publika nećemo ponašati prema navedenim uvjetima i pravilima ponašanja na javnim okupljanjima, onda sav trud pada u vodu. Jer, dokazivanje činjenice da se koncerti mogu održati u ovim vremenima, zahtjeva ulaganje i našeg napora, kao publike, odnosno poštivanje dobivenih smjernica, kako bi se rizik uistinu smanjio na minimum te bi glazbeni život mogao neometano teći i dalje. 

Pravila “novog normalnog” uistinu ne zahtijevaju previše odricanja pojedinca, no samo ih je potrebno malo bolje osvijestiti i shvatiti da ona nisu prepreka zadovoljenju naših potreba. Ona ne znače održavanje distance unutar vlastitog društva prijatelja, također ne onemogućavaju upoznavanje novih ljudi, stjecanje predivnih iskustava i proživljavanje nezaboravnih trenutaka. Sve je isto, možda čak ležernije, elegantnije. Šutke u ovim trenucima uistinu nisu najnužnija stvar na svijetu i njih bi se uistinu trebalo odreći na neko vrijeme. 

Također, prostori u kojima se održavaju koncerti nisu toliko enormnih dimenzija da je nemoguće vidjeti i čuti svog omiljenog izvođača iz malo veće daljine nego što je to uobičajeno. Nisam upoznala osobu koja nije negodovala na gužve na prenatrpanim koncertima prije pandemije. Sada smo napokon dobili priliku uživati u svom prostoru, svom vlastitom plesnom podiju u kojem te nitko ne gura, trese, lupa, udara. U kojem se jako dobro možeš zabaviti s prijateljima, voljenom osobom ili sam sa sobom, usput štiteći sebe i druge od opasnih posljedica s kojima smo, nažalost, ipak cijelo vrijeme suočeni. Također, staviti masku kada odlaziš do šanka i naručuješ piće, ili upucavaš se nekoj djevojci ili momku, trebao bi ovih dana postati tvoj znak poštovanja prema drugima.

Mnogi su ova pravila ponašanja ovih dana objeručke prihvatili, a sada je došlo vrijeme da ih prihvate i oni koji to, svjesno ili nesvjesno, nažalost još uvijek nisu. I to je jedini, najkulturniji i najlakši način da se zajednički izborimo protiv dvostrukih standarda, doprinos koji kao publika jedino možemo i moramo dati. Odgovornim ponašanjem izražavamo poštovanje prema glazbi, onima koji su nam je omogućili i, najvažnije, prema samom sebi.

Nalazimo se u prijelaznom razdoblju, kada se diljem svijeta testiraju mogućnosti normalnog odvijanja svakodnevnog ljudskog života. Ako dokažemo da uz pristojnu distancu, koja nam je i više nego omogućena na svakom koncertu koji se održava, i nošenjem maski u ključnim trenucima, ovakve vrste okupljanja uistinu nisu rizična, uz dobru ćemo glazbu uživo lakše prebroditi pandemiju i omogućiti svima da se što prije vrate na “staro normalno” te da domaća koncertna scena ponovno zasjaji starim sjajem. Isto tako, kulturno bi se trebali ponašati i nadležni organi vlasti, prestati trenirati mišiće tamo gdje je to najlakše i neutemeljeno kažnjavati one koji pošteno igraju po pravilima.