Koncerti

Bebè Na Volè i FOR u sklopu MIMO

Bebè Na Volè i FOR u sklopu MIMO

Sinoć (29.5.) je u Zagrebu održana jedna mala koncertna poslastica koju posjetitelji neće tako brzo zaboraviti. Naime, u sklopu programa MIMO, sinoć (29.03.) su u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti nastupili zagrebački indie blueser Bebe Na Vole i progresivni akustični rock-bend FOR.

Bluesera Adama Semijalca, poznatijeg pod imenom Bebè Na Volè, sam imao prilike slušati live nekoliko dana ranije u sklopu programa Dozvoljeni Četvrtak u Vintageu, kad me oduševio svojim nastupom. I tada sam pisao kako je zvučao odlično, kako glazba koju svira zvuči kao da ju je neko izvukao iz srca Amerike, te kako ga toplo preporučam svim ljubiteljima ovog glazbenog žanra, ali nisam ni slutio da će baš sinoćnji nastup biti onaj za pamćenje. Krenuvši s nastupom malo iza 20 sati, na pozornicu dvorane smjestio se Adam pred pozamašnom publikom. Polivalentna multimedijalna dvorana Gorgona ima 233 sjedećih mjesta, od kojih je barem dvije trećine bilo popunjeno kad su krenuli prvi tonovi uvodne pjesme „Pills“. Kroz sljedećih 40-ak minuta svoga nastupa, Adam je odsvirao presjek svoje autorske karijere, te je vidno zapanjena publika mogla čuti izvedbe pjesama kao što su „Gun“, „Time of great depression“, „Holy John“, „I’ve been lost“… Činjenica je da je Adam vrhunski gitarist, uz to je i vokal kojeg bi se mnogi mogli posramiti, a sinoćnjim nastupom je to ponovno potvrdio. Dvorana Gorgona Adamu je itekako dobro sjela. Publika koja je tiho, bez žamora priče, promatrala nastup te odlično ozvučen prostor omogućili su maksimum što se kvalitete zvuka tiče. Steel guitar zvuk je odzvanjao prostorom, kombiniran sa stomp boxom za kick efekt, a vokal je toliko dobro bio ujednačen s gitarom da je izazivao trnce na rukama. Nakon svake pjesme iz publike je odjeknuo aplauz, a Adam je vidno uživao u nastupu. Malo se požalio da ga je mučilo suho grlo, ali taj problem se nije manifestirao lošim vokalom. Nažalost, ne vjerujem da će se ovakav nastup tako brzo ponoviti, jer većina klubova nikada neće pružiti ovako mirnu publiku, te akustiku prostora, da bi se ponovo mogao ostvariti isti doseg za ovakvog vrhunskoga muzičara. Ponovno je prodavao ploče nakon koncerta, a prodaja je išla vrlo dobro. Bilo je pohvalno za vidjeti da je domaća publika spremna izdvojiti 100 kn bez previše razmišljanja za jedno izdanje iz domaće kuhinje. Ovo sinoć je bio ljek za dušu, savršen odmor za kraj prošlog i prije početka nadolazećeg tjedna. Čista desetka, a večer još nije bila ni gotova.

FOR

FOR

Nakon kraće pauze došao je red na FOR. Star tek kusur više od godinu dana, ovaj bend je ubrzo postao miljenik domaćih ljubitelja laganijeg rocka. Prije godinu dana objavili su promo verziju albuma „The.Sun.Will.Shine“, snimljenog u DIY varijanti, a nakon što su polirali pjesme tijekom prošle godine, otišli su u studio i ponovno snimili spomenuti album kao pravo debitantsko izdanje. Ovo im je bila svojevrsna predpremijera za nadolazeći koncert 19. travnja, u Maloj dvorani Lisinski, tijekom kojeg će publici predstaviti spomenuti album.

FOR

FOR

Za one koji nisu upoznati sa njihovim radom, osnivač benda je kantautor Tomislav Malagurski, kojem se pridružuju Frano Homen na udaraljkama, Miodrag Prelec na bas-gitari te naposljetku Slaven Špoljarić na osmožičanoj klasičnoj gitari koja nudi jedan specifičan topli zvuk. Sinoć su po prvi put nastupili obogaćeni ženskim back vokalima koji se itekako dobro uklapaju u format benda. Uz već ranije poznate pjesme sa promo albuma kao što su „Essence“, „Keep on walking“ te „Lonley mind of mine“ (koje su tijekom proteklih godinu dana malo izmjenjene te su dobile novi sjaj), sinoć su predstavili i nekoliko novih, „The sun will shine“, „Bitter blood“ „One step closer“ i „Red“. Kao i tijekom nastupa Bebè Na Volè, i FOR-u je sinoć odlično sjeo prostor, te nije čudno da su za promociju svog albuma izabrali Malu dvoranu Lisinski. Mali problem se manifestirao u vokalima, jer u par situacija Tomislav je bio pretih, a back vokali preglasni, no to nije puno utjecalo na kvalitetu nastupa, pogotovo kada se uzme u obzir premijeran nastup u ovoj postavi. Činjenica je da kad je u cijelini nešto toliko kvalitetno, lakše se zamjeti i manja greška.

Za kraj ostaje reći da je odluka prisustvovati sinoćnjem koncertu bila pravi pogodak. MIMO je ponudio još jednu odličnu večer po niskoj cjeni karte, a Bebè Na Volè i FOR su očarali okupljenu publiku, te još jednom pokazali koliko su kvalitetni glazbenici. Topla preporuka za slušanje oba benda prvom prilikom, a pratite i MIMO jer nude kvalitetnu glazbu u zanimljivom koncertnom prostoru.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."