Albumi

"Gluten tag" kao bijeg od svih problema današnjice

Kažu da je u ovim apokaliptičnim vremenima važno slušati stručnjake i pridržavati se mjera opreza. U tu su svrhu članovi Helem Nejse stožera 15. ožujka 2020. godine izdali upute da ostanemo na sigurnom i slijedimo njihovih osam točaka koje su došle u nikad boljem trenutku kao prirodna prevencija onoga o čemu svi govore. A što ćemo?! Moramo slušati one koji znaju. To je za naše dobro!

Kad bi barem sve restriktivne mjere bile blagoslovi poput ovog, vjerojatno bismo ponekad potajno u sebi priželjkivali izvanredne situacije. Postoje nepunih šest godina, a vidi gdje su! Već broje višetisućne, pa i milijunske preglede na glazbenim platformama, a prije nekoliko dana izdaju i svoj treći studijski album provokativnog, ali istovremeno simboličkog naslova Gluten tag koji je nekoliko dana ranije predstavljen singlovima More Than Weed i Maza. Čini se da je uz Dubiozu Kolektiv i Edu Maajku prazno mjesto bosanskohercegovačkog hip-hop trojstva čekalo upravo Helem Nejse.

 

 

Daleko od konkurentskih primisli, ovi im glazbeni prethodnici, ali i suvremenici stoje kao suradnici, uzori i glazbeno uporište na temelju kojeg se gradi nešto novo. I dok im i dalje svojim prepoznatljivim izričajem ostaju bliski, Helem Nejse istovremeno uvodi raznovrsnije ritmove s punijim i šarenijim zvukom koji svoj finalni oblik dobiva upravo na novom albumu u simbiozi nekoliko glazbenih žanrova među kojima prednjače rap, reggae, rock, etno i dub. U svojim tekstovima progovaraju o svakodnevici obična (balkanskog) čovjeka istovremeno kritizirajući društveno-političku nepravdu koju isprepliću sa svakodnevnim ljubavnim zgodama uz neizostavnu satiru i popratni humor. Tako album otvara Lagana Zadava koja svojom ljubavnom tematikom i uistinu laganim hip-hop ritmom predstavlja odličnu uvertiru u ono što slijedi, a slijedi More Than Weed – pjesma koja se svojim refrenom na engleskom jeziku, popratnim etno melosom, ali i središnjom idejom približava Dubiozinoj U.S.A..

Dok zavode strankinju koja je fina sitzer za ženit radi papira, spoj se duha Balkana, s kojeg netragom nastoje pobjeći i, uvjetno rečeno, boljeg zapadnog svijeta kojem teže, na glazbenoj razini očituje u spoju višejezičnih elemenata s balkanskom narodnom melodijom što rezultira savršeno smislenom i kompatibilnom cjelinom. Međutim, da u suštini ostaju vjerni ideologiji jedinstva i tolerancije onkraj svih političkih i kulturnih diskrepancija dokazuje prevladavanje jezične barijere u spomenutoj pjesmi kao i oštra kritika podjele na mi smo mi, a vi ste vi u Turci i Rusi ističući na samom početku Iako smo cijeli, pravo se volimo dijelit. U tom smislu, ljubav i dalje ostaje imperativ, a o onoj svakodnevnoj govore u Zaboravio i Maza u kojoj, doduše, ostaje zagonetno tko je tu mačka, a tko djevojka i ima li je uopće.

 

 

Album upotpunjuju izvrsne suradnje, a jedna od njih stoji na broju pet pod nazivom Kule i gradovi. Pjesma koja definitivno izlazi iz okvira očekivanog hip-hopa ostvarena u suradnji s Božom Vrećom stoji u središtu albuma kao i tematska i glazbena prekretnica. Riječ je o pomodnom, ali više ne toliko neuobičajenom kalemljenju etno elemenata na rap i electro glazbu, pa ju je pretežno zbog njezina refrena, uz minimalni remix, vrlo lako zamisliti kao novi hit koji se oko dva ujutro pušta u ne nužno alternativnim klubovima. Druga se vrlo uspješna suradnja nalazi već na idućem broju gdje se uz pomoć Dine Šarana u reggae stilu vraćaju društveno-političkoj situaciji govoreći o ljudskoj lijenosti popraćenoj pronalaženjem izgovora bez pokrića. Na kraju Abdulah Sidran u svojem recitativu iskustveno poručuje: Među ljude zađi! Imaj, braco, muda! / Samo među ljudima zbivaju se čuda. Na kraju im je za repliku ostalo minuta i pol' vremena što je bilo dovoljno da iskažu svoj stav prema svemu lošem i u oportunističkom duhu zaokruže ovu priču jer ja bi samo da repliciram, /  s takvim ljudima ne komuniciram.

Ponekad se čini kao da je bosanskohercegovačkim umjetnicima imanentno da tako jednostavno i s puno žara prozivaju one koji su to zaslužili, promiču ideju ljubavi, tolerancije i jednakosti te pričaju svakodnevne priče najobičnijih ljudi. Kada netko drugi pokuša isto, rezultira potpuno banalnim, usiljenim i umjetnim. Ova je sarajevska trojka svojim djelovanjem počela kreirati veoma jaku i sve ozbiljniju supkulturu te se s punim pravom možemo sve češće preispitivati o tome je li zapravo riječ o supkulturi ili samo kulturi. Kako god, ima nešto u tim Sarajlijama.

 

Popis pjesama:

1. Lagana zadava *

2. More Than Weed *

3. Zaboravio

4. Maza *

5. Kule i gradovi *

6. Leglo

7. Turci i Rusi

8. Stručni štab

 

*top pjesme