Vije-sti

Zalagasper, Sun U, Koolade, Jan Kinčl i drugi na Zagreb Design Weeku

Zalagasper, Sun U, Koolade, Jan Kinčl i drugi na Zagreb Design Weeku

Glazbeni program sedmog Zagreb Design Weeka, urednika Ilka Čulića, pod nazivom Zvuk dvadesetih, kroz koji se sve više provlači doživljaj svijeta zahvaćenog pandemijom Covida-19, kao i pitanja o dugoročnim posljedicama dosad neviđenog globalnog poremećaja, predstavlja 6 bogatih glazbenih večeri od 1. do 6. rujna na otvorenoj pozornici Zagreb Design Weeka u prekrasnom Dizajn parku skrivenom iza Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Poznata imena DJ i glazbene scene zabavljat će publiku od otvaranja pa sve do ponoći.

 

Donosimo raspored po danima:
1.9.2020. utorak, 19-24h, Jan Kinčl, Koolade
2.9.2020. srijeda, 19-24h, Zoran Veles
3.9.2020. četvrtak, 19-24h, Zalagasper, DJ Rea
4.9.2020. petak, 19-24h, SUN U, DJ Hibou
5.9.2020. subota, 19-24h, Dino Milić
6.9.2020. nedjelja, 11-19h, Frühstuck (Koolade, Mića, Phillipe, Oberön, Anto)

 

Jan Kinčl
Jan Kinčl, priznati hrvatski autor elektronske glazbe, producent i DJ.
2016. godine udružuje se a francuskim jazz klavijaturistom Regis Kattie, a zajedničke utjecaje vuku iz house, jazz, acid i techno glazbe, a kombiniranjem tih žanrova nastao je njihov debitantski album objavljen za zagrebački PDV Records. "In Plain Sight" odmah po izlasku dobio je odlične kritike, a pohvale su stigle i od kultnih svjetskih imena kao što su Laurent Garnier, Alex Barck (Jazzanova), Volcov, DJ Nobu, Tony Humphries, Lefto te Kai Alcé.
 

Koolade
Koolade je renomirani hrvatski urbani producent, svjetskih razmjera, sa zavidnom domaćom i stranom diskografijom.
Sceni se predstavlja krajem 90-ih, kao dio Blackout Projecta, pod čijim okriljem ostvaruje bogatu domaću i internacionalnu karijeru. Neka od najvećih imena domaće i strane hip hop scene koja krase njegov producentski i autorski rad su Edo Maajka, Tram 11, Bolesna Braća, Elemental, El Bahatte, Nered & Stoka, Blackout Project, Frenkie, Ghostface Killah iz Wu Tang Clana, Masta Ace, Sean Price (R.I.P.), a na njegovim produkcijama zatekli su se i imena poput Xhibit-a & Flo Rida-e.
2002. za produkciju El Bahattejevog albuma "Svaki pas ima svoj dan", Koolade dobiva najveće priznanje hrvatske diskografije, nagradu Porin, a sljedeće godine i dvije bosanske inačice istoj, Davorina, za produkciju na debut albumu Ede Maajke "Slušaj Mater".
Ukrašen je s nekoliko domaćih zlatnih naklada, čak i inozemnom platinastom nakladom.
Na njegovom popisu žanrova i stilova, uz hip hop, tu nalaze se i soul, funk, modern funk, boogie funk, future bass, future beats, wave hop, itd...
Vrlo produktivan i progresivan, Koolade je jedan od trademarkova hrvatske urbane glazbe.
Nedavno je izdao album pod nazivom "The Hop", koji je njegova vizija plesne muzike. Od disca preko funka, gospela, do house-a, ovaj projekt je istraživanje 4x4 (four to the floor) ritmike. Koolade će predstaviti svoj zadnji, ali i ostale ovogodišnje i prošlogodišnje uratke svojim live actom, kojim će otvoriti ovogodišnji ZGDW.

Zoran Veles
DJ i glazbeni kritičar iz Virovitice. Početkom 90-ih bio je urednik deska u danas kultnom glazbenom magazinu Heroina. Od kraja 80-ih do početka 2000-ih radi na Radiju 101 kao glazbeni urednik i urednik specijaliziranih emisija. Istovremeno vrti po brojnim zagrebačkim klubovima, u prvo vrijeme specijaliziranu indie glazbu, a kasnije mu se interest proširuje na sve glazbene žanrove. Od 2012. je redoviti kućni DJ INmusic festivala. Danas bira i miksa glazbu za internet Radio 808, dok ga svakog vikenda uživo možete pratiti kako vrti u najvećem virovitičkom lounge baru Mount Everest. 

DJ REA
Jedna od najangažiranijih regionalnih DJ-ica u glazbeni je svijet uplovila 2004.  godine otkako je započela njena DJ karijera tijekom koje, a preko 16 godina do danas, broji preko 1500 nastupa diljem cijele regije, u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Portugalu, Norveškoj i Slovačkoj te na najznačajnijim glazbenim festivalima u našim krajevima (Exit, INmusic, Outlook, Hideout, Fresh Island, Hartera, Terraneo, Soundwave, Seasplash, DOF, Voi'sa, Share...). 2 godine provela je grebajući ploče i učeći se različitim turntablism tehnikama na radionicama DJ Venoma, Rea i dalje nastupa diljem zemlje te povremeno održava klupski program 4ReaL u Zagrebu i Splitu te programe Puding i Rum the world.
Uz DJ-ing Rea je radila tri i pol godine na internet radiju 808 te godinu i pol kao radijska voditeljica i urednica emisije Yammat Soundfactory na radiju Yammat FM. Glazbeni izričaj joj se sastoji od najčešće mash-up DJ setova u kojima kombinira hip-hop, r’n’b, dancehall, trap, afrobeats, electronicu, UK bass i sl.

zalagasper
Slovenski glazbeno-ljubavni  par Zala Kralj & Gašper Šantl, koji djeluje pod umjetničkim imenom zalagasper.
Ovi mladi i talentirani glazbenici i autori svoj prvi singl „Valovi“objavili su 2017. godine. Pjesma je ubrzo postala iznimno popularna u njihovoj rodnoj Sloveniji, a nagrađena je i cijenjenim slovenskim priznanjem „Zlata piščal“ u kategoriji „Best Song of 2017“. Nakon nastupa na Euroviziji s pjesmom „Sebi“ te zatim objavljivanja EP izdanja „Štiri“, zajedničku glazbenu priču nastavili su pjesmom „come  to  me“, prvim singlom na engleskom jeziku. U veljači ove godine predstavili su i svoj debitantski album „4“, koji donosi kolekciju svih njihovih singlova na slovenskom i engleskom jeziku.

SUN U (Sanja Šiljković)
Glazbenica, producentica i vizualna umjetnica iz Zagreba, koju smo već imali prilike upoznati kao pjevačicu grupe Lollobrigida, s kojom je snimila njihov drugi album. S 20 godina zaradila je nagradu Status glazbene unije za najperspektivnijeg mladog glazbenika. Krajem 2017. godine zakoračila  je u solo vode s prvim singlom “Day after day” te privukla pažnju struke i publike. U srpnju 2019. potpisuje ugovor s diskografskom kućom Aquarius records, pod kojom izbacuje album prvijenac “Discover”.  
Mnogi su je svrstali u nadolazeće nade i predvodnike novog popa. Dva puta nominirana za Rock&Off nagradu (elektro izvođač, album godine) kao i za nagradu Ambasador za projekt elektoničke glazbe.

Hibou (Boris Dragojlović) // Svakober, CASA
Boris Dragojlović (najmlađi iz poznate klaberske dinastije Dragojlović) rođen je u Požegi prije 24 godine, a trenutno živi i radi u Zagrebu nakon završenog medijskog dizajna u Koprivnici. U Koprivnici između ostaloga sa nekolicinom kolega pokreće udrugu KEKS koja se aktivno bavila promicanjem/organizacijom kulturnog i zabavnog sadržaja na području Grada Koprivnice. Sluh za dobru glazbu razvija od malih nogu pod utjecajem starije braće. Prirodnim tokom susreće se sa svijetom DJ-inga ali ulazi i u dublje vode underground plesne kulture. Odlikuje ga ljubav prema glazbi koja ima dušu neovisno o žanru, a setovi su mu orijentirani prema house, leftfield, world, jazz vibe-u. 2017. godine postaje član CASA familije, a često pušta na bratskim CYCLE večerima kao warmup DJ u cilju brušenja zanata. Također vodi svoj program “SVAKOBER“ u suorganizaciji sa Zagrebačkim barom/galerijom Botaničar gdje se program i održava.

Dino Milić
Štošta bi se moglo reći opisujući Dina Milića i njegov glazbeni ukus, ali jedno je sigurno – glazbenoj isključivosti nema mjesta u tom opisu.
Naime, njegov se ukus tijekom godina neprestano mijenjao i razvijao, a da pritom nijedan žanr nije istisnuo, odnosno zamijenio drugime, nego samo priključio ostalima koje nikad nije prestao cijeniti. Na koncu ih se nakupilo toliko mnogo da mu je danas vrlo teško govoriti o glazbi koju najviše voli slušati – jer mu se jednostavno previše toga sviđa. No, dakako, i na njega su neki bendovi i izvođači utjecali više od drugih, ili su jednostavno ostavili značajniji trag, možda zato što su predstavljali svojevrsni soundtrack njegove mladosti, a svi mi nekako uvijek ostanemo najvjerniji glazbi koju smo slušali kao mladi. I svu tu glazbu koja ga uzbuđuje i oduševljava želi podijeliti sa svima vama.