Specijal

Domaća zadaća (31): Rundek & Ekipa, Trokut, Gazorpazorp i drugi

Domaća zadaća (31): Rundek & Ekipa, Trokut, Gazorpazorp i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Rundek & Ekipa - 'Mila'

"Mila" je dio novog, dvostrukog EP izdanja Darka Rundeka i Ekipe, a autorski je potpisuje Roko Crnić. Ova kreativna suradnja iznjedrila je blagi zaokret u zvuku. Atmosferično i mistično. Opet, decentno i emotivno. (Maja Trstenjak)

 

Mrave Brojim - 'Tijelo'

Mrave Brojim je riječki kolektiv, a pjesma "Tijelo" njihov je treći singl. Eksperimentalan i jedinstven pristup u kreiranju zvuka rezultirao je zanimljivim proizvodom, popraćenim jedinstvenom umjetničkom vizijom koja se očituje i u kreativnom video spotu. Pokrenite svoje tijelo uz pjesmu "Tijelo"! (Maja Trstenjak)

 

White On White feat. Antonija Braut - 'Happy Hour'

Jednostavno je mada se često čini kompliciranim. Jer nešto vam ne da ustupati prostor za popust. Ego? Svađa ljubavnika i tjedni navlačenja maka na konac, čine se poput nepromjenjivo trajnog. A ipak, za novi zagrljaj potrebno je tako malo. Poput razgovora otvorenih karata. 'Happy Hour' je otmjena pjesma koja jednako tako elegantno zvuči. Pa i s pokojim stihom ili riječju koja je od tog gospodskog odmaknuta. Ali, to mora biti tako. Baš kao i u razgovoru pomirenja koje ćete voditi nakon razdoblja nerazumijevanja i prepirki, odvajanja i udaljavanja. Možda je to zato što White On White i nudi daljine. Ili stoga što video promovira estetiku romantično prošlog iz zlatnog doba Hollywooda. Možda ćete pomisliti kako ste se našli u nekoj vili američkog juga iz sredine devetnaestog stoljeća. Slikom i zvukom. Negdje uoči ili za vrijeme Građanskog rata? Moguće. Jer ona violina nudi sjetu, a koreografija simbolizira raznovrsno: od nedaće i stege do privlačnosti i otvorenosti koje nudi život ljubavna para. S mogućnošću za taj tako željeni 'happy hour'. (Goran Komerički)

 

Nina Bajsić - 'I Think I Lied'

Nekad je dobro zavaravati sama sebe. Jer iscjeljuje i odmara od pritiska. Čini vas živima. Dobro, sve će doći na svoje, ali u tom trenutku vam baš treba da pomislite kako je stvar drugačija no što doista jest. I, hm, možda se dogodi čudo pa će upravo tako i biti. To je tek osnovna impresija koju nudi 'I Think I Lied', minimalistička bilješka s gudačima zastupljena na albumu 'Femme Nouvelle, Vol. 2'. Nina Bajsić ima sugestiju i možda vas povuče na stranu. Da se zamislite malo i pristanete na laž prema samome sebi. Ili je odbacite namah. Radi što bržeg suočavanja sa stvarnim. (Goran Komerički)

 

zalagasper - 'sto idej'

zalagasper su glazbeni melem, a 'sto idej' je idealno štivo zimskih hladnoća. Utoplit će vas i otkriti zaboravljena mala čuda poput čitanja knjige pored kamina, dekice pod koju se valja (udvoje) podvući i toploga čaja koji okrepljuje. I kada vam se čini da od sto ideja, ideja nedostaje, sanjivost slovenskog dua nudi jednostavna rješenja za poklon sebi ili dar bliskima. Jer mirno jutro i topla riječ nemaju cijenu. Njihova vrijednost pripada najvećima koje imamo ili želimo imati. Vrijeme za razgovor i pažnja koju ćemo posvetiti dragim očima, također. A to se zaboravlja. Prečesto. (Goran Komerički)

 

Antonela Doko - 'Jesam te'

Poput ljupke gospodarice dobrog raspoloženja, tako zvuči Antonela Doko u novom singlu 'Jesam te'. I ta igra dobrohotnosti i čežnje za zafrkancijom pronosi se u tih nekoliko minuta načinom koji osvaja. U trenu se sjetite kako vam nedostaje rasterećena baš-me-briga zabava i neopterećeni pristup ljudima. Onda kada stvari shvaćate manje ozbiljno i nikako osobno. Vrijeme u kojemu ćete rastegnuti široki osmijeh i zaplesati uz ritam glazbe iz doba Motowna ili čak ludih dvadesetih - onih od prije sto godina. Nevinije doba? Recimo. Jer, ona vas voli. Pa makar i rubno. I kad vam se čini da nije fer, zapravo je. Tu i tamo. O čemu pričamo? O tome da je pjesma 'Jesam te' vrelo dobrog raspoloženja. Imajte je u vidu. Život će vam biti šareniji. (Goran Komerički)

 

Matt Shaft - 'Što će reći ljudi'

Trap i violina. Matt Shaft spojio je ova dva glazbena svijeta i napravio jednostavnu, za trap žanr poprilično nevinu pjesmu, premda u njoj iznosi važnu društvenu poruku. Pohvalno je svako javno izražavanje vlastitog stava, posebice kod mladih glazbenika. S obzirom na zvuk, ova je pjesma namijenjena mlađoj, YouTube generaciji kod koje bi sigurno mogao prikupiti poveći broj pratitelja. (Maja Trstenjak)

 

Zebas - 'Alarm'

Lagani i ugodni rock. Zebas imaju radiofoničnu pjesmu, poprilično dobro i kvalitetno napravljenu. Ako ste ljubitelj jednostavnih i neopterećujućih stvari ovog žanra, onda je ovo odličan odabir za vas. (Maja Trstenjak)

 

Trokut - 'Spinning Top'

Istraživačko putovanje uvijek je pravi izazov, zar ne? Posjeduje dovoljnu magiju neočekivanog da vas zaokupi beskrajnim setom mogućnosti, iznenadnih obrata i potencijala koje nudi. A Trokut pronosi upravo to. Otkrivanje raznolikog i znatiželju koja tjera na još. Kada slušate 'Spinning Top' - singl s aktualnog albuma slovensko-hrvatske kombinacija istraživača - tada putujete svemirom mogućeg i galaksijom fusiona koji donosi glazbeno uzbuđenje. Možete zamisliti prostranstva i svjetove. Oni će nastajati atmosferom u kojoj jazz susreće elektroniku i alternativne pristupe razumijevanja među akterima različitih jezika stvaranja, kontekstualizacija i dinamika. Ha? Enigmatski zvuči? Treba vam prevoditelj? Skoknite do streaming servisa i otključajte album 'Shapeless'. Osebujan je. Potiče kreativnost i osvježava. A tko može odbiti istinsko osvježenje? (Goran Komerički)

 

Gazorpazorp - 'Ne bojim se'

Beogradski Gazorpazorp opaka je rock mašina. "Od vazduha i sunca" naziv je njihovog novog EP-a na kojoj se našla i pjesma "Ne bojim se". Ljepota buke i distorzije, u nezaustavljivom, neustrašivom i razigranom obliku. Šarmantni, žestoki i fantastični. (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni