Vije-sti

Uz dva nova imena razotkriven atraktivan program Jazzica festivala

Uz dva nova imena razotkriven atraktivan program Jazzica festivala

Budite spremni zaljubiti se u najležerniji jazz festival pod zvjezdanim nebom!

Točno mjesec dana dijeli nas od početka vrhunskog kulturnog i glazbenog programa u samom centru Bjelovara! Grad Bjelovar zahvaljujući Jazzica festivalu od 27. do 30. lipnja postaje jezgra najzanimljivijih i najkvalitetnijih zbivanja na hrvatskoj jazz sceni, a u četiri dana besplatnog programa na platou glazbenog paviljona na Trgu Eugena Kvaternika budite spremni zaljubiti se u najležerniji jazz festival pod zvjezdanim nebom!
 
“U prvom planu su vrhunski izvođači i kvalitetna svirka. Bjelovar je oduvijek bio grad glazbe i glazbenika”, otkrio je u ime organizatora, Grada Bjelovara, umjetnički selektor festivala Tvrtko Hopek i ovu viziju potkrijepio dosad najavom apsolutnih glazbenih poslastica - nastupima neponovljivog Vasil Hadžimanov Banda te Matije Dedića i Zvjezdana Ružića, dva najnagrađivanija hrvatska jazz pijanista, koji će nas ovom prigodom zajednički povesti na dinamično glazbeno putovanje međuigrom dva klavira. Glazbena slika Jazzica festivala danas se zaokružuje nastupima riječkog gitarista i instumentalista Brune Mičetića koji u Bjelovar stiže sa svojim Quintetom te multitalentiranog kontrabasista i slikara Vedrana Ružića koji nam premijerno predstavlja “Project Libertin”.
 
Svojim posljednjim glazbenim izdanjem “Capturing the moment” Bruno Mičetić obogatio je domaću jazz scenu te pokazao svu širinu i veliki autorsko-svirački potencijal, a bjelovarskoj publici će ga premijerno predstaviti 28. lipnja u izvedbi punog sastava - Bruno Mičetić, Dado Marinković, Bojan Skočilić, Joe Kaplowitz i Vojkan Jocić. Bruno Mičetić je na ovom izdanju pokušao spojiti svoje dvije ljubavi - jazz i rock, te je u tome itekako uspio. Vrhunski glazbenici s kojima zajedno stvara, zaokružili su priču i stvorili glazbeni materijal kojeg svaki ljubitelj jazza nipošto ne smije propustiti čuti.

"Drago mi je da sam ove godine dio predivne priče Jazzica Festa i što mi se pružila prilika da u Bjelovaru po prvi put predstavim svoj novi album "Capturing the moment" u društvu taleniranih kolega i prijatelja. Entuzijazam kojim odiše organizacija bjelovarskog festivala jest upravo ono što sve nas pokreće, pa tako i nas na otoku Rabu i Rab Jazz Festivalu. Ideja da se u u svim dijelovima Hrvatske širi priča o jazzu, kao i kulturi i glazbi općenito, me čini izuzetno sretnim, tim više što su to priče koje imaju veliku perspektivu te se nadam da će postati dio dugogodišnje tradicije.", izjavio je Bruno Mičetić.

 

Nakon što je u prijašnjem umjetničkom projektu "Spiritual Market" nagrađen Porinom za najbolji jazz album, višestruko talentirani umjetnik Vedran Ružić je napravio iskorak koji je te note pretvorio u vizualnu umjetnost, a s novim konceRtualnim projektom "Libertin" još se jednom upušta u avanturu spajanja različitih sfera umjetnosti.
 
“Ovoga puta sam jazz glazbi odlučio pridružiti predstavu sa suvremenim plesom te scenografijom mojih glazbenih skulptura. Libertin je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti - jazz glazbe i suvremenog plesa te se sastoji od tri dijela / čina - Postanak, Obiteljski san i Libertin - u kojima se prikazuju tri pogleda na svijet. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života. U njoj svaka umjetnost funkcionira zasebno, a zajedno čine vlastiti jedinstveni svemir. U projekt je utkana i bitna poanta rada, a to je demokracija umjetnosti - da svaka od umjetnosti, bila to glazba, film, slika, ples, ima svoju određenu važnost u funkcioniranju svijeta oko nas.“, otkriva nam Vedran Ružić o intrigantnom projektu koji će predstaviti na otvorenju Jazzica festivala 27. lipnja.
 
Četiri vanserijska nastupa u četiri dana, u samom centru grada u jedinstvenoj atmosferi ljetnih večeri glavnog gradskog parka, pozivnica su da nam se pridružite u otkrivanju svih draži Jazzica Festa u Bjelovaru!
 
Program Jazzica Festa besplatan je za sve posjetitelje te se održava u organizaciji Grada Bjelovara uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Program se odvija na platou glazbenog paviljona na Trgu Eugena Kvaternika, a u slučaju kiše koncerti će se održati u Bjelovarskom kazalištu i Domu kulture Bjelovar.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni