Vije-sti

Jazzica Fest predstavlja Tamara Obrovac Transhistria Ensemble

Jazzica Fest predstavlja Tamara Obrovac Transhistria Ensemble

Bjelovarska Jazzica, najavljuje i trećeg izvođača ovogodišnjeg festivala.

Na pozornici u BOHO Parku, u subotu 2. srpnja, ljubiteljima jazz glazbe predstavit će se Tamara Obrovac i njezin Transhistria Ensemble. 

Ovogodišnju, četvrtu po redu, Jazzicu u Bjelovaru otvorit će 30.lipnja jedan od najboljih hrvatskih kontrabasista Zvonimir Šestak sa svojim sastavom Groove Assembly, a nakon njega će svoj projekt Pianotron, u petak 1.srpnja predstaviti Zvjezdan Ružić. Subota 2.srpnja rezervirana je za jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu suvremenog jazza uz Tamaru Obrovac i njezin Transhistria Ensemble.

"Emotivnim i osobenim načinom pjevanja te skladbama kojima istarske glazbene motive uvezuje s onima s raznih strana Mediterana, pa sve do Amerike, iz koje potječe jazz koji izvodi i koristi kao katalizator i za druge glazbene stilove, Tamara Obrovac svoje najdublje i najtradicionalnije korijene prezentira na moderan i avangardan, ali nikada nejasan ili isprazan način.” Aleksandar Dragaš, Jutarnji list

Interpretirajući Tamarinu unikatnu glazbu, izvanredni glazbenici njenog internacionalnog transhistria ensemblea, vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj sa elementima istarske i mediteranske glazbe, postižući nevjerovatnu lakoću izričaja svojstvenu zaista samo najvećim umjetnicima. Ovaj vrhunskih sastav  poznat je po nevjerovatnoj alkemiji te gotovo telepatskom razumijevanju. Njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument.

Upravo taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije karakterističan za način sviranja ovog ansambla, definitivno etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je koristeći elemente vlastite tradicije stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve više prepoznatljiva i prisutna na svjetskoj glazbenoj sceni.


Glazbeni program Jazzice održava se u samom centru grada, u BOHO parku, a u slučaju lošeg vremena seli se u prostor Doma kulture. Svi koncerti festivala besplatni su za posjetitelje.  

Organizator festivala i provoditelj programa je Grad Bjelovar, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni