Vije-sti

Riječki bend projekt objavio je album

Riječki bend projekt objavio je album "Zaustavi vrijeme"

Riječki bend "Projekt" objavio je dugoočekivani debitantski album "Zaustavi vrijeme". Album sadrži deset autorskih pjesama, najavljen je odličnim singlovima "Zaustavi vrijeme", "10DODeset", "Daj" , "Gledaj kako letim" i "Blizu",

Projekt je osvježenje na hrvatskoj glazbenoj sceni - radiofoničan pop-rock s inteligentnim, promišljenim, ponekad i pomalo provokativnim tekstovima, nošen čvrstom ritam sekcijom, melodičnim gitarama, vrhunskim vokalom te na nekim pjesmama dodatno "podebljan" klavirom, saksofonom, trombonom, udaraljkama, kontrabasom, violinom, harmonikom, klavijaturama i zborom. Iako Projekt svojim glazbenim izričajem, zanimljivim aranžmanima, širinom instrumenata te raznolikošću repertoara odudara od uobičajenih domaćih bendova, pjesme su im iznimno zarazne.

Legendarni riječki gitarist Vava je u svojoj kolumni "Vinil je finil" napisao: 

"U tišini smo slušali akustičare kako prelaze iz pjesme u pjesmu. Da ste me pitali pred nekoliko mjeseci postoji li neki ovakav bend u Hrvatskoj, lijepo bih vas uputio prema Ministarstvu optimizma iz Star Treka. Jer ovo što je izlazilo iz zvučnika, a naziv koji su uzeli za sebe je Projekt – dakle, nešto poput kruha našeg svagdašnjeg ili prvog što ti padne na pamet – podsjeća na one ljude koji vole život, nisu strojevi niti replike, već živi muzičari koji vjerno prenose emociju. Interpretacije su precizne, dirljive i duhovite, s nijansama za koje se čini da ih je pjevač trebao vježbati s korepetitorom godinama. Ili je jednostavno talentiran, nisam podrobno istraživao njihovu povijest da Projekt ne izgubi na misterioznosti.

Pokušao sam analizirati vjerojatnosti njihova budućeg statusa, ali nakon trostrukog preslušavanja albuma, koji bi tek trebao ugledati svjetlo dana za koji mjesec, ne usudim se prognozirati ništa osim da ih već vidim na nekim od značajnijih festivala... Njihova strast koja se čuje iz note u notu nije nimalo jednostavan zadatak ignorirati! U svakom slučaju, uz njih ćete zaboravit svakodnevnu anesteziranost i blokiranost, a kad im jednom date priliku upijat ćete njihove pjesme kao žedna deva vodu iz oaze. A onda, polako ćete biti prinuđeni pristupiti razdoblju detoksikacije, smanjivati unos Projekt-doze u svoje uši, čisto da ne zabrijete u neku krizu ili štaliveć".

Andrija Zrinski, vokal i gitarist Projekta, kaže;

"Od osnutka benda do izlaska albuma prošlo je skoro točno dvije godine. Cijeli album snimljen je kod Mateja Zeca i moram priznat da sam sretan što smo imali priliku surađivati s njim - cijeli proces je bio izuzetno dobar spoj zabave, užitka i posla, ako se to može tako nazvati. Matej je jednostavno genijalac.
O albumu možemo pričati na više razina i sa više različitih kutova pa je tako ostvarenje sna, početak, kompilacija neodbačenih pjesama, kompromis, ljubav. Obzirom da je situacija kakva je, strah me kako će proći sve oko izlaska odnosno promocije albuma... Ne znam, uzet' ćemo akustične instrumente i svirati na cesti. Taj me dio sekira. Deset smo pjesama uvrstili na album i nazvali ga prema prvom singlu. Iskreno, želja mi je da što više ljudi presluša album od početka do kraja, to bih stvarno volio.". 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni