Specijal

Europavox projekt - Jedinstveni u različitosti

Europavox projekt - Jedinstveni u različitosti

Sedam partnerskih festivala iz sedam različitih država ujedinjenih u misiji promicanja europske glazbene raznolikosti.

U ovim turbulentnim vremenima, Europa je suočena s brojnim društvenim, ekonomskim i političkim izazovima od kojih su neki kamen spoticanja među europskim nacijama. Generalni osjećaj nije posve optimističan te mnogi tvrde da europski kontinent nikad nije bio ovoliko razjedinjen. Simultano s brojnim krizama svakodnevice, u svim kutevima Europe buja bogata kulturna scena. No, kako približiti talijanske post-rockere Britancima ili islandske reperice Hrvatima? Ideju je 2006. godine razvio i proveo Françoise Missonnier (ujedno i začetnik popularnog pariškog glazbenog festivala Rock en Seine) koji je u francuskom gradu Clermont-Ferrandu u svojoj rodnoj pokrajini Auvergne utemeljio festival Europavox. Missonnierova ideja iza festivala bila je na popularan i pozitivan način mladim Europljanima približiti esenciju europskog projekta.

Od 2006. godine, Europavox festival u potpunosti je posvećen promociji europske glazbene raznolikosti, a u godinama koje su slijedile, stečeno je bogato iskustvo, stvorena je čvrsta partnerska mreža te su u praksi prikazani pozitivni aspekti primjenjivanja izraza “jedinstveni u različitosti” u kreativnim područjima, posebice glazbi. Također, od lokalnog, Europavox festival izrastao je u međunarodni projekt koji danas obuhvaća sedam festivala u sedam država (Italija, Francuska, Belgija, Litva, Austrija, Grčka, Hrvatska) među kojima se nalazi i naš INmusic festival. Više od 400 bendova u četiri godine trajanja projekta dobiva priliku povezati europsku mladež i doživjeti neprocjenjivo glazbeno iskustvo.

Sedam partnera zajedničkim snagama razvija inovativne pristupe na području europske glazbene industrije, potiče razmjene suvremenih autorskih izvođača te javno zagovara bogatstvo i raznolikost europske interkulturalne baštine. Njihove napore i vrijednost Europavox projekta, predvođenog Europavox festivalom, kao programa od vitalne važnosti za poticanje međueuropske suradnje i doprinosa suvremenoj kulturi i glazbi, prepoznala je i Europska komisija. Osim organizacije koncerata, koji autorskim izvođačima osiguravaju vidljivost u različitim dijelovima Europe, projekt Europavox veliki naglasak u ostvarivanju svojih ciljeva stavlja na novinarstvo i medije. Upravo zbog toga, prošle godine pokrenut je prvi europski online medij posvećen europskoj glazbenoj različitosti; Europavox.com. Europavox.com daje vidljivost više od 1500 europskih bendova i pruža multikulturalnu suradnju o kojoj svakodnevno brinu glazbeni stručnjaci i novinari iz svih europskih zemalja. Uz promociju bendova, platforma sadrži brojne novosti iz europskog glazbenog svijeta, a također izvođači na njoj mogu saznati na koje načine svoju glazbu što uspješnije mogu približiti promotorima i publici.

Europavox projekt svojim pozitivnim primjerom pokazuje da je i u zahtjevnim vremenima moguće održati i poticati specifičnu, kompleksnu i dragocjenu europsku jedinstvenost u različitosti, a nadamo da će ovaj i srodni projekti u nadolazećim godinama zadobiti što veću pozornost i podršku medija, javnosti i mjerodavnih institucija kako bi u budućnosti ostvarili još uspješnije rezultate.

Više o Europavox projektu možete saznati OVDJE.

INmusic festival

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja