Albumi

Projekt – na razmeđu ljubavi i patnje

Projekt – na razmeđu ljubavi i patnje

Od ljubavne idile, preko razbijanja čaša, do rastanka. Uobičajen scenarij iz stvarnoga života, neke drame ili ipak nešto treće? Sve su te teme obuhvaćene debitantskim albumom još jednog benda koji je nakon dvije godine postojanja isplovio iz Rijeke u potrazi za svojim mjestom na sceni.

Lukav je to pristup tematici albuma čiji je koncept vrlo prilagodljiv različitim ljudima, u različitim fazama ljubavnog života. Album nosi ime istoimenog singla ''Zaustavi vrijeme'', a obuhvaća deset pjesama koje već nakon prvog slušanja ulaze u uho. Pitke melodije, šarolika paleta zvukova, stilova i instrumenata koji se izmjenjuju iz pjesme u pjesmu otkrivaju nam ono što tekstovima nisu uspjeli izreći.

Pripadaju pop-rock žanru, a karakteriziraju ih teme s kojima će se velik dio slušateljstva lako poistovjetiti, što bi ih zbog vrlo radiofoničnog zvuka moglo plasirati i u radijske etere. Za mastering i produkciju zaslužan je Matej Zec, a izdanje je objavljeno za diskografsku kuću Aquarius Records. Kako i samo ime benda, Projekt, insinuira nešto neodređeno, tako nas u određenim trenucima mogu iznenaditi neka stilska rješenja poput, doduše pomalo nespretno uklopljene, elektronske uvertire na pjesmi ''Raširi ruke'' i njezinog teksta koji baca na ego tripove, nakon koje odmah slijedi ''Gkl'', lagana balada na klaviru otpjevana iz perspektive patetičnog muškarca, a ujedno predstavlja i jedan od najljepših trenutaka na albumu. Dok će dio slušatelja vjerojatno ovo doživjeti kao vrlo kreativan pothvat, imam osjećaj da tu ipak nema ništa avangardno.

Iako su repeticije često korisno stilsko sredstvo čija je pojavnost gotovo samorazumljiva, u određenim bi se kontekstima i tekstovima trebalo pripaziti na mjeru. Ponekad ipak ne treba igrati na sigurno. Cijeli je koncept prikazan iz vizure muškarca, koji kao lirski subjekt oscilira između narcisoidnog i patetičnog, zaljubljenog i ostavljenog. S obzirom na to da tematiziraju različite faze jednoga odnosa, na početnoj ''Blizu'' melodije oslikavaju početnu fazu nesigurnosti i nadanja, zatim se upliću romantične violine i brasovi koji uz bubnjeve vode do stanja hiperaktivnosti.

Iako se u tekstovima povremeno spotaknu o klišeje, ''spašavaju'' ih raskošni back vokali i neobične kombinacije instrumenata čime su ipak postigli kvalitetan ukupan proizvod. U određenim trenucima i pokušaju da budu nježni i romantični postaju pomalo napadni i provokativni, što, ovisno o raspoloženju slušatelja, može biti odlično za izbacivanje frustracija ili u suprotnom iznimno iritantno.

Nakon pokušaja zavođenja s ''Blizu'', pjesmom ''Daj'' subjekt dokazuje samome sebi da je gotovo, s lamentirajućim trubama koje pjesmi daju svečani prizvuk, dok je bubnjevi osnažuju i ritmiziraju. ''Gkl'' predstavlja fazu prihvaćanja, priznavanja pogrešaka, a u sebi nosi određenu dozu bolne nedorečenosti, zbog čega je poslužila i kao uvod u sljedeću, fazu oslobođenja i puštanja, jer rekla je ''Gledaj kako letim''. Mislim da je najviše svog potencijala Projekt realizirao u pjesmi ''10DoDeset'', s cijelim zborom u pozadini, puhačkim i gudačkim instrumentima te snažnim vokalskim dionicama koje su se odlično uklopile u čitav koncept.

Nakon dramatičnih situacija i mnogo pogrešaka, barem prema Projektu, pronaći ćemo taj smiraj i svoju osobu, osobu za kojom ćemo ići, nebitno koliko daleko. Za kraj ponovno ulijevaju nadu, ''običnom ljubavnom pjesmom'', sa sladunjavim refrenom, o trenutku pronalaska osobe s kojom znamo da bismo željeli ostarjeti, i ne želimo da taj trenutak ikada prođe. U cijelosti je ovo jedno vrlo dinamično djelo koje obiluje raznolikošću instrumenata te naglim izmjenama osjećaja koje izaziva u slušatelju.

Dakle, tehnička je razina albuma vrlo solidna, ali ako ga usporedim s trenutnim stanjem na sceni i svime što nam ona nudi, čini mi se kako Projekt nije iskoristio sav svoj potencijal. Kreativni je angažman, u odnosu na glazbeni, malo zanemaren i čini mi se kako bend posjeduje mogućnosti za njegovo unapređenje, ako se oslobodi svih granica koje ga omeđuju i zatvaraju u određenu kutiju. Sigurna sam u to da će s vremenom pronaći svoj wow! efekt koji će ih izdvojiti iz mase. Naravno, ovo je tek početak, a veseli me vidjeti što će budućnost donijeti Projektu, kao i što će Projekt donijeti budućnosti glazbe.

 

Popis pjesama:

Blizu

Daj

Raširi ruke

Gkl

Gledaj kako letim

10DoDeset

Još jednom

Znam da možeš

Idem s njom

Zaustavi vrijeme