Vije-sti

Prvi koncert ciklusa Cantus Ansambla sezone 2017./2018.

Prvi koncert ciklusa Cantus Ansambla sezone 2017./2018.

Cantus Ansambl sezonu 2017./2018. otvara s velikom proslavom 150. godišnjice Konfederacije Kanade.

Žanrovi prisutni u dosadašnjoj glazbi Kanade kreću se od klasične do rock glazbe, od glazbe autohtonog stanovništva do new wavea, od opera pa sve do filmske glazbe. Usprkos činjenici da je ova mlada nacija nedavno proslavila tek svoju 150. godišnjicu postojanja, njeni skladatelji predočavaju zvukovlja koja su jedinstvena jer nadovezujući se na postojeće poznate stilove, pomiču granice glazbenih formi. Nažalost, ista ta glazba našoj je europskoj perspektivi ostala skrivena.

Nadamo se da ćemo pomoći otkriti više o kanadskoj glazbi i kanadskim ljudima najprije projekcijom glazbenih dokumentaraca 21. rujna u kinu Tuškanac s početkom u 20.00 sati.

Dok će 25. rujna u Laubi Cantus Ansambl, jedini hrvatski profesionalni ansambl za suvremenu glazbu, zajedno s kanadskim gostima (dirigentom Tak-Ng Laiom, violinisticom Joyce Lai i klaviristicom Erikom Crinó), predstaviti izbor djela kanadskih skladatelja od kraja 19. do 21. stoljeća.

To će svakako biti prvi takav sveobuhvatni pokušaj predstavljanja kanadske nove glazbe na našoj, hrvatskoj, kulturnoj sceni.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni