Specijal

Opaki klasičari: Šimun Matišić

Opaki klasičari: Šimun Matišić

Ovaj mladi glazbenik udara jako. U doslovnom i prenesenom smislu.

Svoj je glazbeni put započeo samo s četiri godine, kada je svirao bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Dvadeset godina nakon, vrhunski je vibrafonist koji je surađivao s velikanima jazz i klasične glazbe kao što su Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Michael Abenne, Florin Nicoulescu, Stochelo i Moses Rosenberg, Matija Dedić, Mladen Tarbuk ili Sigi Feigl. To je samo dio njegove priče, koja je jedinstvena na ovim prostorima, a nalikuje pričama najvećih na svjetskoj razini. 

Nagradama s "tradicionalnih" glazbenih natjecanja, pridružila se ona najpopularnija, nagrada Porin, i to za svoj autorski debitantski album "Invocation", u kategoriji za najbolju jazz skladbu. Također je osvojio Porin za najbolju izvedbu jazz skladbe "Fortune Smiles", s istoimenog live albuma, nastalog u suradnji s Matijom Dedićem. 

Premda Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu nema jazz odjel, nekako se najveći talenti ovog žanra u regiji okupljaju upravo u njoj, neki nastavljaju svoje usavršavanje u Grazu, a neki jednostavno započnu karijeru i oduševe publiku i kritiku svojim neopisivim talentom, znanjem, virtuoznošću i profiliranim osjećajem za ritam i melodiju. Matišić je tako studirao klasičnu kompoziciju i klasične udaraljke na Muzičkoj akademiji, stoga je, osim što je vrstan vibrafonist, i izniman bubnjar. 

Prije dvije godine objavio je čuveni debitantski album na kojem je okupio impresivan sekstet u sastavu: Kruno Levačić, Matija Dedić, Mario Bočić, Davor Križić i Zvonimir Šestak. Osam autorskih kompozicija masterirano je u slavnom Abbey Road studiju, čime je dodatno naglašena značaj i kvaliteta ovih djela. Sam ga je Boško Petrović svojevremeno proglasio svojim nasljednikom, impresioniran njegovim sviračkim umijećem, dok ni ostalim kolegama ne nedostaje riječi hvale. 

"Inovocation" je dinamično putovanje, neopisivo zanimljivo i uzbudljivo s pregršt detalja i ugodnim vibracijama koje su očiti dokaz da u ovom sekstetu vlada neka nevjerojatna glazbena kemija. Inspirativne ideje i fantastična skladateljska rješenja uz tehnički perfektnu izvedbu prožetu raskošnim emocijama naprosto oduševljavaju na prvo slušanje.

Njegov "adut u rukavu" su i nastupi uživo koji redovito publiku ostave u čudu, posebice kada se nađe u tandemu s Matijom Dedićem.

Svoje je skladateljsko umijeće sada odveo na potpuno novu razinu, koju će šira javnost dobiti priliku premijerno čuti uživo u ponedjeljak, 23.11.2020., kada će Cantus Ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša te uz soliste Martu Schwaiger (mezzosopran), Sašu Nestorovića (saksofon) i Dragana Sremeca (saksofon) izvesti njegov "Šlomlek Maryam za sopran, dva sopran saksofona i ansambl". Ovo će zasigurno biti uzbudljivo iskustvo koje nikako ne biste trebali propustiti! Koncert će se održati u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati.

autorica naslovne fotografije: Vesna Zednik