Vije-sti

Prošlost, sadašnjost i budućnost na koncertu Cantus Ansambla u sklopu proslave 75. obljetnice Hrvatskog društva skladatelja

Prošlost, sadašnjost i budućnost na koncertu Cantus Ansambla u sklopu proslave 75. obljetnice Hrvatskog društva skladatelja

Cantus Ansambl je drugim koncertom sezone u sklopu koje će proslaviti svoj 20. rođendan, proslavio i 75. obljetnicu Hrvatskog društva skladatelja.

Na koncertu održanom u Hrvatskom glazbenom zavodu 23. studenog pod ravnanjem dirigenta i umjetničkog voditelja ansambla, Berislava Šipuša, izvedeno je djelo Rubena Radice Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo te Concertino za violinu i komorni ansambl Natka Devčića, u kojem je solističku ulogu preuzeo dugogodišnji koncertni majstor ansambla, profesor na zagrebačkoj Muzičkog akademiji, Ivan Novinc. U sklopu stalne suradnje s najmlađom, tek nadolazećom generacijom skladatelja, na ovom koncertu praizvelo se i novo djelo Šlomlek Maryam mladog, talentiranog udaraljkaša, vrlo aktivnog u svijetu jazza, ali i još uvijek studenta kompozicije u klasi prof. Mladena Tarbuka, Šimuna Matišića. Cantus Ansamblu se u izvedbi pridružila i mezzosopranistica Marta Schwaiger, kao i saksofonisti Saša Nestorović i Dragan Sremec. Zbog epidemioloških mjera publike na koncertu nije bilo, ali se koncert mogao, i još uvijek se može, poslušati u sustavu HRTi i Trećen programu Hrvatskog radija. 

O velikoj obljetnici HDS-a i Cantus Ansamblu osvrnuli su se predsjednik HDS-a Mladen Trabuk i glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da unatoč situaciji s pandemijom koronavirusa u skladu s propisanim mjerama održavamo koncert povodom naše značajne obljetnice. Vrlo mi je drago da je umjetnički voditelj Cantus Ansambla, kolega Šipuš, sastavio program koji pokušava istraknuti sadržaj. A sadržaj ovih 75 godina nije samo 75 godina koje su prošle, nego i naš pogled u budućnost. Ja kao predsjednik Hrvatskog društva skladatelja mogu reći da ćemo se u sljedeće četiri godine više baviti budućnošću, a manje prošlošću i želim svim kolegama skladateljima mnogo nadahnuća, pogotovo u ovakvoj situaciji mentalne snage i da dalje marljivo komponiraju. Doći će ponovno vrijeme za živu glazbu i vjerujem da se svi tome veselimo - rekao je predsjednik Hrvatskog društva sladatelja, Mladen Tarbuk.

Moram spomenuti da se mi u Hrvatskom društvu skladatelja već dugo, sporo, temeljito i pedantno pripremamo za proslavu 75. obljetnice HDS-a. Svašta smo isplanirali, brojne koncerte, raznovrsne programe, dobro smo odvagnuli tko sve da bude zastupljen i na koji način. I onda se pojavio COVID-19. Od svega toga ostalo je nešto, a to je koncentrat proslave naše 75. obljetnice na ovom koncertu. Zahvalan sam kolegi Šipušu koji je sjajno sažeo tih naših 75 godina. Sažeo je prošlost, sadašnjost i budućnost Hrvatskog društva skladatelja. Velika mi je čast da na ovom slavljeničkom koncertu mogu proslaviti i najaviti Cantus Ansambl pod ravnanjem umjetničkog voditelja Berislava Šipuša - rekao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Cantus Ansambl će ove sezone kroz pet koncerata zagrebačkoj publici predstaviti antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja. Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni