Vije-sti

Primavera Sound objavila rezultate istraživanja - koncerti su sigurni

Primavera Sound objavila rezultate istraživanja - koncerti su sigurni

Uskoro ćemo "proslaviti" godinu dana od kako smo u nemogućnosti prisustvovati koncertima na način na koji smo do tada navikli. Zbog velike štete koju je pandemija nanijela glazbenoj industriji u posljednje se vrijeme provodi sve više istraživanja o sigurnosti održavanja masovnih događaja.

Jedno je provela i Primavera Sound, poznati španjolski festival, koji je, kao i sva ostala do sada provedena istraživanja, dao ohrabrujuće rezultate. Eksperiment su izveli u Barceloni 12. prosinca prošle godine. Organiziran je cjelovečernji program s dva DJ seta i nastupom dva benda. Svaki posjetitelj u dva tjedna prije događaja nije imao pozitivan nalaz na COVID-19, a prije ulaska u dvoranu podvrgnuti su brzom testiranju i svi su bili negativni. U glazbi uživo uživalo je 463 posjetitelja i svi su nosili masku. Konzumiranje alkoholnih pića bilo je dopušteno u prostoru kapaciteta 1600 ljudi, dok se glazbeni program održavao u prostoru kapaciteta 900 ljudi. Ispred pozornice nije bilo nikakvih ograničenja u smislu održavanja socijalne distance. Program je trajao pet sati. Nakon osam dana posjetitelje su podvrgnuli PCR i antigenskom testu i nitko nije bio pozitivan, osim dva člana kontrolne skupine koji nisu bili u samoj dvorani.

Angažirani znanstvenici tako su zaključili da uz nekoliko jednostavnijih mjera održavanje koncerta u pandemiji je sigurno.

Do sličnog su zaključka došli u nedavnom istraživanju provedenom u Njemačkoj, dok se u Engleskoj priprema pilot projekt posebnog ventilacijskog sustava koji će suzbijati širenje virusa.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni