Vije-sti

Na aktualnu situaciju u cijeloj regiji, Rundek odgovara:

Na aktualnu situaciju u cijeloj regiji, Rundek odgovara: "Ima ih"

Nakon jučerašnjeg prepucavanja lijevih i desnih prilikom kojeg su se naveliko citirali Rundekovi stihovi iz doba Haustora, iz tvornice zvukova i stihova Rundek Cargo Trija stiže "Ima ih" - treći službeni singl s novog i hvaljenog albuma "Mostovi". Poruka ove pjesme toliko je snažna i moćna da nije za usputno slušanje. Ona nema epitet lagane, zabavne pjesme, ali ima energiju koju želite nanovo osjetiti nakon prvog slušanja. Ova pjesma ima poruku koja stiže ravno usred izbjegličke krize i britko niže poteze čovječanstva koji su nas doveli do toga da se bojimo, da se ne borimo i da se sramimo onog što jesmo. Rundek vjeruje da smo bolji od toga, a pjesma "Ima ih" će vas uzdrmati ako vi tako ne mislite.

Pjesma 'Ima ih' u tri oštra poteza govori o manipulaciji, medijskom zastrašivanju i imigraciji. Njena razbuđujuća energija i opsesivni refren nadahnjuju nas da uspravno odgovorimo na izazove vremena i savjesti, jer IMA IH!" poručio je Darko Rundek. 

Nakon "Midnight Calypso" iz listopada 2013. godine i nedavno objavljene pjesme "Don Juan", Rundek Cargo Trio predstavlja treći po redu singl - "Ima ih". S obzirom na tešku izjegličku krizu koja pogađa Europu, a u kojoj se svakodnevno preispituju potezi državnih čelnika i čelnika EU, kao i stavovi svakog od nas, novi singl nametnuo se sam od sebe jer nevjerojatno dobro secira tu našu zbilju. Ovu pjesmu publika na koncertima burno prepoznaje, jer odražava njena vlastita pitanja, strepnje i pobunu. Ovo nije singl za one koji vole "žmiriti". Iako teške tematike, pjesma je nevjerojatno dinamična i izaziva trnce pri slušanju. Nastala je u Sarajevu između 7. i 9. veljače prošle godine, tijekom tonskih proba na sceni Sarajevskog ratnog teatra kao odjek protesta  Rundek Cargo Trija na istovremene proteste koji su se događali u Sarajevu.

U istom gradu nastao  je i neslužbeni video za pjesmu "Ima ih", okupivši brojne fotografe iz regije koji su se odrekli svojih autorskih prava. Fotografije prikazuju bunt i ljudsku snagu u koju nekad sumnjamo te prikazuju odgovore različitih društava na probleme sustava u kojima žive. Sarajevska udruga Art lab samoinicijativno je napravila spot na početku BIH turneje, sastavivši ga isključivo od niza crno-bijelih fotografija koje dokumentiraju razne prosvjede koji su se proteklih mjeseci događali diljem regije. Snažna pjesma tako je sada dobila i moćan video koji vrijedi pogledati dok se iščekuje izlazak službenog video spota.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni