Koncerti

GreyNoise nova nada u metal svijetu

GreyNoise nova nada u metal svijetu

U svijetu glazbe, stalno se rađaju nova imena koja obećavaju osvježenje i energiju. Jedno od takvih obećavajućih imena je bend GreyNoise, mladi metal sastav čiji je zvuk već počeo rezonirati među ljubiteljima riffova i snažnih vokala diljem scene.

Njihov nastup predstavlja samo jedan u nizu koraka prema osvajanju srca publike. Nastupali su u Autonomnom kulturnom centru Attack u petak u sklopu projekta „Zov u Ciglanu“. Osim njih, nastupali su bendovi: Kaos, Dipol, Plazm i Annexed. Bend GreyNoise je imao odličnu energiju na pozornici, a reakcija publike je to potvrdila. 


Članovi benda GreyNoise su Vilim Petrina na bassu, Vjeko Zuhrić Novaković za bubnjevima, Luka Kramar na gitari te Lea Magzan kao vokalistica. Bass gitarist je komentirao: „Apsolutno sam zadovoljan, mislim da smo dali sve na stage-u i da je publika jednako toliko vraćala“. Lea Magzan, vokalistica, komentirala je: „Mene je bilo dosta strah da neću moći otpjevati neke pjesme, ali kad sam vidjela koliko publika uživa, pogotovo na našim pjesmama, mi je bilo baš super i mogla sam se opustiti“. Njihov 18-ogodišnji gitarist Luka Kramar nedavno je proglašen pobjednikom natjecanja „Status Juniori“ koje organizira Hrvatska glazbena unija. U daljnjem tekstu slijedi intervju s bendom i njihovi dojmovi nakon nastupa:

Kad je oformljen bend i koliko pjesama imate objavljeno, a koliko covera?
Bend je formiran prije godinu dana, a za sad imamo objavljen jedan cover „Hot for teacher“, a uskoro izlazi i naš prvi autorski single kojim najavljujemo nadolazeći album.

Kakav je sveukupni dojam nastupa?
Bilo je ful nabrijano i energično. Jedino se nismo bas jako dobro čuli na pozornici, no unatoč tome sveukupno je bilo super.

Što mislite o bendovima koji su svirali prije i poslije vas?

Svaki bend je bio dosta žanrovski drugačiji i svi su bili posebni na svoj način. Imali su odličan „stage presence“, jedino smo se nadali za malo više njihovog autorskog materijala.

Jeste li razmišljali o nekim promjenama koje trebate napraviti da u budućnosti možete svirati još bolje nego sada?

Razmišljali smo i razmišljamo uvijek, neke od stvari o kojima smo razgovarali su da definitivno moramo imati više proba i uložiti u vlastiti „in ear“ monitoring sistem. 

Kada se javila ljubav prema glazbi i jeste li individualno svirali u drugim bendovima?

Svatko od nas je prošao barem kroz jedan bend prije ovog sastava, a generalno smo svi u bendu počeli svirati kao tinejdžeri. Ljubav za glazbom se javila od malena, svi se nadamo i vjerujemo da nam je to zvanje. 

Koja vam je najdraža pjesma koju ste svirali danas?

„Red river“ koji je ujedno nadolazeći single, a uz tu nam je jako draga „My Own Paradise“ koju izbacujemo nešto kasnije.

Možete li mi ukratko opisati kako nastaju vaše autorske pjesme?

Inače dođemo s nekakvom idejom na probu ili primjerom kakav „vibe“ pjesme hoćemo. Zatim smislimo instrumental pa Lea na to napiše tekst. Zna se dogoditi da nam Lea dođe sa gotovim tekstom pa mi smislimo instrumental na već gotov tekst.

Koliko često imate probe, mislite li da je to više ili manje od prosjeka kako bendovi inače imaju?

Imamo jednu ili dvije probe tjedno, mislim da je to neki standard kako bendovi inače imaju, iako nije nikad loše imati i više, pogotovo prije nastupa.

Kada vam je sljedeći nastup?

Sljedeća svirka će nam biti kao predgrupa za Jelusick na Daruvar Rock Festivalu 23.8. ove godine i jako smo uzbuđeni. Planiramo svirati i prije kako bismo promovirali album kada izađe, no obavijestit ćemo ljude preko instagrama (@greynoise.official) kada budemo znali datume.

Izlaze li neke autorske pjesme uskoro?

Naš prvi single "Red river" izlazi početkom trećeg mjeseca ove godine. Jako se veselimo da ćemo napokon podijeliti svoj autorski rad i veselimo se čuti mišljenje publike.

Iako je ovaj nastup bio među njihovim prvim, definitivno su postavili temelje za svjetlu budućnost. Iako ja osobno ne slušam metal glazbu, mogu reći da ću je zbog njih slušati jer su jednostavno „zapalili stage“.