Vije-sti

Darko Rundek predstavio remasterirano objetničko izdanje albuma

Darko Rundek predstavio remasterirano objetničko izdanje albuma "Apocalypso"

Ove godine obilježava se točno 20 godina od kada je Darko Rundek objavio legendarni "Apokalipso" - album koji je hvalila i publika i kritika i koji je osvojio 5 Porina i 4 Crna mačka. Sada, za 20. rođendan tog epohalnog, njegovog prvog solo albuma, Rundek i Dancing Bear Zagreb udružili su snage kako bi "Apokalipso" bio ponovno objavljen u specijalnom obljetničkom ruhu naslovljenom "Apocalypso".

Sama promocija albuma održala se sinoć u pubu Pod Starim Krovovima, a pred brojnim suradnicima, prijateljima, i novinarima uz predstavljanje izdanja, Rundek i bend počastili su okupljene sa tri pjesme u unplugged verziji.

Foto: Promocija albuma "Apocalypso", credit: Filip Bušić

Remasteriran i udružen s do sada nikada objavljenim albumom grupe Haustor "Dovitljivi mali čudaci", "Apocalypso" u petak 9. lipnja upakiran u dvostruki VINYL-a ("Apocalypso" + Haustor "Dovitljivi mali čudaci") te trostruki, luksuzni CD Boxset (CD "Apocalypso", CD "U širokom svijetu", CD Haustor "Dovitljivi mali čudaci" uz knjižicu s neobjavljenim fotografijama i dokumentarnim tekstovima) stiže u Dancing Bear CD shopove.

O "Dovitljivim malim čudacima": Godine 1990. grupa Haustor snimala je materijal za peti studijski album koji je na kraju ostao nedovršen i nikad objavljen. Taj skriveni dragulj domaće glazbene pop/rock baštine naslovljen je 'Dovitljivi mali čudaci' i nosi ukupno 5 pjesama "Hiawatha", "Ista slika", "More more", "Senor" i pjesmu "Disanje" koja trenutno igra ulogu najavnog, aktualnog singla. 

Nakon 20 godina niti pjesma niti album više ne zovu "Apokalipso" nego "ApoCalypso", a tko će to bolje objasniti od samog kreatora ovog glazbenog remek- djela pa citiramo Darka Rundeka:

"Sigurno vam je upalo u oči da se ovaj album, koji izgleda isto kao prije 20 godina, ne zove više 'Apokalipso', nego' Apocalypso'. Zašto? Da se naslov albuma odmah tako pisao, možda bi odmah bilo jasno da se radi o kovanici između propasti svijeta (apokalipsa) i veselog karipskog ritma (calypso). 'ApoCalypso' je ples nakon propasti. Ili možda u propasti? (Posljednji ples na plaži Trinidada, dok se iz oceana diže atomska gljiva?) Radostan i sjetan..."

Foto: Promocija albuma "Apocalypso", credit: Filip Bušić

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni